Korte samenvatting periode tussen 1930 -1971.24 oktober 1830

Periode tussen 1945 -1971 in detail.

Eerste heroprichting.

Het tweede Jagers te Paard werd op 01 oktober 1948 te Siegen in West-Duitsland onder het bevel van Majoor du ROY de BLICQUY heropgericht als Verkenningsbataljon van de 2de Infanterie-Divisie. De organisatie was van het Engels type. Het bestond uit:

een Esk Staf en Diensten : (met peloton ATk 6Pdz en peloton Mor 4"2)

drie Verkenningseskadrons met :

drie pelotons Verkenners (Scout-Cars, Matadors, Bren- carriers)

één peloton WINKLERS (15 CWT-gepantserd)

Omdat bij de stichting van de 16de Pantserdivisie geen verkenningsbataljon meer voorzien was bij de Infanteriedivisie,werd het Regiment op 30 juni 1949 ontbonden.

Tweede heroprichting.

Op 01 juni 1952 werd het Regiment heropgericht te Vogelsang als onderdeel van de 20ste Pantserruiterijdivisie had het een Amerikaanse organisatie :

  • één Eskadron Staf en Diensten
  • drie Verkenningseskadrons elk met drie pelotons uitgerust met Jeeps, Chaffee-tanks M24, Half-Tracks
  • één Tankeskadron met tanks van het type Patton M 47
  • één Howitserbatterij van 105 mm op Sherman onderstel.

Dit Pantserruiterrij regiment bestond buiten het Tweede Jagers te Paard ook nog uit het Derde en Vierde Jagers te Paard (reserve eenheden) en stond onder bevel van Kolonel HOCHE, tevens Commandant van de Pantser School.

Gans het Pantserruiterijregiment stond onder bevel van het 1ste (BE) Corps. Tijdens de Regimentsfeesten van 07 maart 1953 werd de Standaard plechtig overhandigd door de Inspecteur der Pantsertroepen, Luitenant-Generaal Jonkheer R. JOORIS.

Op 1 november 1953 verhuisde het 2de Jagers te Paard naar Kassel

Van dit ogenblik vertegenwoordigde het Tweede Jagers te Paard de Belgische aanwezigheid aan het IJzeren Gordijn.

Op 15 juli 1954 bezocht de Heer SPINOY, Minister van Landsverdediging, het Tweede Jagers te Paard. Op 22 december 1954 bekwam de Standaard de "Nestel met de kleuren van de Leopoldsorde" uit de handen van Kolonel SBH Ridder de SELLIERS de MORANVILLE, Commandant van de 16de Ps Gpg. In de loop van 1957 werd het 2de Jagers te Paard het verkenningsbataljon van het 1ste (Be) Corps, onder de operationele controle van de 16de Ps Gpg. Het 20ste Pantserruiterrij regiment werd opgeheven. Respectievelijk op 01 februari 1957 en op 15 mei worden het Eskadron E (Howitser) en Esk D (Tanks) ontbonden. Om de vuurkracht van het Tweede Jagers te Paard niet aan te tasten, worden de Chaffee Tanks (M24) van de Recce-pelotons vervangen door de Patton Tank (M47). In oktober 1958 bezocht de Heer GILSON, Minister van Landsverdediging, het Regiment te Kassel. Gedurende datzelfde jaar werden de Patton Tanks van de Recce-pelotons vervangen door de Walker-Bulldog tanks (M41).

Het jaar 1959 werd gedomineerd door het bezoek van Zijne Majesteit Koning BOUDEWIJN op 29 oktober. Bij deze gelegenheid inspecteerde Hij het Esk A. Nadien had een ontvangst plaats in de Mess Officieren.

Op 01 maart 1960 verliet het Tweede Jagers te Paard de 16de PsGpg en werd het Verkenningsbataljon van de 1ste (BE) Divisie onder de operationele controle van het Commando Dekkingsstrijdkrachten.

Op 14 en 15 juni bezocht Zijne Majesteit Koning BOUDEWIJN, vergezeld van de Heer GILSON, Minister van Landsverdediging, het Tweede Jagers te Paard ter gelegenheid van het maneuver OURAGAN.

Dezelfde dag werd ook een bezoek gebracht aan het "Belgisch Dorp". Een lunch, met voorstelling van de Officieren en de Onderofficieren greep plaats in de Mess Officieren. (Incident met de vlieg)

Op 16 november 1960 inspecteerde Generaal d'Armée Aérienne CHALLE (Fr), Commandant en Chef Centre Europe, het Tweede Jagers te Paard.

In de loop van het derde trimester van dit jaar, en ten gevolge van een reorganisatie van de Landmacht, werd het Esk B, Eerste Verkenningseskadron en het Esk A, Zevende Verkenningseskadron. Zij bleven echter onder controle van het Regiment. Deze Eskadrons blijven de kentekens van het Tweede Jagers te Paard dragen.

Als voorname gast in 1961 ontving op 07 augustus het Regiment de Heer SEGERS, Minister van Landsverdediging. Een belangrijk symbolisch gebeuren greep plaats op 01 september 62 toen de Stad Namur het Peterschap over het Regiment aanvaardde. Bij deze gelegenheid werden ook de gesneuvelden van het Tweede Jagers te Paard herdacht door een bloemenhulde aan het monument in de Kazerne Leopold.

Op 01 mei werd het Eskadron D gesticht als Verkenningseskadron van de 18de Pantser Brigade. Dit Eskadron werd onder controle geplaatst van het Tweede Jagers te Paard.

Op 01 november 1964 werd het Eskadron E (franstalig) gevormd als Verkenningseskadron van de 7de Infanteriebrigade. Het vroegere 7de Eskadron Recce (nederlandstalig) werd opnieuw Esk A. Voor wat de operaties en de opleiding betreft, hing het nieuwe 7de Eskadron Recce af van het Tweede Jagers te Paard.

In 1964-1965 werd een volgende stap gezet in het moderniseren van onze uitrusting. De Troepen Tpt M75 werden vervangen door voertuigen van het type AMX en de GMC ' s , veteranen van de laatste oorlog ruimden de baan voor de MAN's.

Op 23 april nam de Standaard deel aan de plechtigheid te Leopoldsburg, georganiseerd bij de inhuldiging van het monument van Generaal-Majoor LIBBRECHT, Oud-Korpscommandant van het Tweede Jagers te Paard.

De Heer MOEYERSOEN, Minister van Landsverdediging, bezocht het Regiment op 14 september 1965.

Op 26 april van dat jaar bracht de Heer POSWICK, Minister van Landsverdediging, een bezoek aan het Regiment.

Op 26 mei 1967 werd tijdens de Regimentsfeesten een eresabel geschonken aan Adjudant 1ste Klas HUTSEBAUT, die op rust ging na 15 jaar dienst in het Regiment waarvan verschillende jaren als Korpsadjudant.

De gebeurtenissen in 1968 werden gedomineerd door de viering van de 50ste verjaardag van de overwinning van 1918. Op 08 juni greep een wapenschouwing en een defile plaats te Namur met deelname van het Eskadron D (18de Eskadron Recce).

Op 03 november in de Eeuwfeestpaleizen op de Heizel te Brussel, stelde het Tweede Jagers te Paard, samen met het 1ste en 4de Jagers te Paard, een Jeepcarrousel voor aan

Zijne Majesteit Koning B O U D E W IJ N .

Het jaar 1969 wordt gekenmerkt door een nieuwe reorganisatie van de Landmacht. Het eskadron D (18de Eskadron Recce) werd afgeschaft op 31 mei. Het actief personeel ervan werd verdeeld onder de andere Eskadrons. Aan het Eskadron B (1ste Eskadron Recce) werd een Sectie Personeel gevoegd, waardoor het enkel nog op gebied van opleiding en operatie van het Regiment afhing.

Het Esk E (7de Eskadron Recce) verliet het Regiment op 02 juli om zich bij het 4 ChCh te voegen te Arnsberg. Het jaar 1969 kende ook nog de ontbinding van de Dekkingsstrijdkrachten. Op 18 maart werd het 2deJagers te Paard Verkenningsbataljon van het 1ste (BE) Corps, onder de operationele controle van de 16de (BE) divisie. De Commandant van het Tweede Jagers te Paard werd tevens Commandant van de ondersector en de Plaats Kassel.

Ditzelfde jaar op 10 en 11 november aanvaardde de gemeente HAMME het Peterschap over het Tweede Jagers te Paard.

1970 stond volledig in het teken van de verhuis. Op 15 augustus verliet het Regiment de stad Kassel om te Lüdenscheid gelegerd te worden. Buiten zijn eigen verhuis, werd het Tweede Jagers te Paard ook nog belast met de volledige ontruiming van de Plaats Kassel.

In juni 1971 bezocht Zijne Majesteit Koning BOUDEWIJN het Regiment te Hohne. Hij woonde een demonstratie bij van het Esk C.

Korte samenvatting periode vanaf 1973 tot 2011.

Garnizoensteden van het Regiment.

De ESKADRONSWIMPELS

Op 19 juni 1965.

Uitreiking door de Verbroederingen der : OUDSTRIJDERS 1914-18 en 1940-45.

Deze wimpels in groen-rode regimentskleuren dragen op de voorzijde :

het NUMMER van het ESKADRON.

NAAM en PLAATS waar het zich bijzonder onderscheidde door zijn moed en zelfopoffering

Onze Zustereenheden.

Het 2de Jagers te Paard werd na de Tweede Wereldoorlog gestationeerd in de Bondsrepubliek Duitsland, eerst als deel van de bezettingstroepen en nadien als lid van de NAVO strijdkrachten.

Het stond daar opgesteld samen met een reeks troepen van andere NATO landen. De behoefte rees om, met die andere eenheden, nauwere kontakten te leggen, niet alleen op het sociaal vlak maar ook op het professioneel vlak, zo werden bij kampen en maneuvers ondereenheden gewisseld. Het 2de Jagers heeft in dat kader een partnerschap gesloten met de volgende eenheden.

Het 3de Regiment de Spahis Algériens, later 6de Régiment de Dragons

Frans verkenningsregiment gekazerneerd te LACHEN-SPEYERDORF bij NEUSTAD a/d WEINSTRASSE. Traditie regiment van het Frans koloniaal leger (gesticht in Algerije in 1845).

Wordt in 1964 herdoopt in 6de Régiment de Dragons (Dragons de la Reine) bij beslissing van de Franse President Ch DE GAULE die alle sporen van de kolonisatie uit het leger wil zien verdwijnen na de onlusten in Algerije.

Uitgerust met AMX 13, wordt het tankbataljon (AMX 30) vanaf 1972. Verhuist in 1978 naar SAARBURG (TRIER) en wordt in 1992 ontbonden.

Het Panzeraufklärungsbattalion 2

Duits verkenningsbataljon gesticht in 1958 te FRITZLAR en gekazerneerd sinds 1962 in HESSISCH-LICHTENAU in de Blücherkazerne. Wordt op 25 september 1996 samen gevoegd met twee Pantzerartilleriebataillons (359ste en 65ste ) om het Pantzerartilleriebataillon 2 te vormen.

Dit bataljon wordt in 2006 ontbonden.

Het Panzergrenadierbataljon 42

Duits pantserinfanteriebataljon gesticht in 1957, gekazerneerd te KASSEL in de Wittichkazerne. Hoewel geen verkenningseenheid werd met deze eenheid regelmatig samengewerkt om de goede reden dat het op enkele honderd meters van het kwartier van het 2de Jagers lag.

Ontbonden in 1992.

De Queen’s Royal Irish Hussars

Brits verkenningsregiment gekazerneerd te WOLFENBUTTEL vanaf 1964 (komende van MALAYSIA). De betrekkingen zijn beperkt gebleven gezien de grote mobiliteit van de Britse eenheden. Dit regiment diende nadien opeenvolgend in BOVINGTON ( 1968), PADERBORN (1970), CYPRUS (1974), UK (1979), MUNSTER (1982), NOORD IRELAND (1983), UK (1988), FALLINGBOSTEL (1990) en bij de eerste Golfoorlog.

Samengevoegd met “The Queen’s Own Hussars” draagt het nu de naam van: “The Queen’s Royal Hussars (The Queen’s Own and Royal Irish)”.

Huzaren van Boreel

Nederlands cavalerie regiment gesticht op 25 november 1813 door Luitenant-kolonel Jonkheer Willem, François Boreel op bevel van Willem I koning der Nederlanden. Het Regiment veranderde regelmatig van naam. Zo nam het deel aan de slag bij Waterloo onder de naam van Regiment Huzaren n° 6. Het draagt sinds 01 februari 1947 terug de naam van Huzaren van Boreel. De naam dekt verschillende verkenningseenheden waaronder het 103de Verkenningsbataljon dat met het 2JP verbroederd was. Dit bataljon is sinds 2006 ISTAR bataljon van het Nederlands leger.