רחוב לכיש

פרויקט יישובי להכרת שמות

רחובות שוהם

נוצר ע"י: נבחרת שהםTEC בית ספר צוקים

שם הרחוב ומשמעותו

חבל לכיש הוא אזור התיישבות בדרום, בין הרי יהודה במזרח ובין אשקלון במערב. במרכזו העיר קרית גת. האזור נקרא על שם העיר הקדומה לכיש.

ההקשר של שם הרחוב לשכונה

לכיש הוא אחד הרחובות בשכונת גבעולים (שכונה ג'), בה שמות הרחובות קרויים על שמות אזורי התיישבות בארץ ישראל כמו: עדולם, בשור, ירדן ועוד...

הגדרה - הרחבה על שם הרחוב

ההתיישבות המסיבית בחבל לכיש החלה ב-1954, כאשר הסוכנות היהודית הקימה את "רשות חבל לכיש". מטרת ההתיישבות הייתה לקלוט את העלייה הגדולה בשנות החמישים, וכן ליצור רצף התיישבותי בין רצועת עזה להר חברון. היישובים תוכננו כיחידות אחידות מבחינה עדתית, כלקח מניסיונות היישוב הקודמים. כמו כן, היישובים נוהלו תחילה בשיטת "משק מעבר מנוהל" ובהדרגה הם הפכו למושבים בניהול עצמי. זאת מכיוון שרוב העולים הגיעו ממרכזים עירוניים, ולא היה להם רקע חקלאי.

חבל לכיש זכה לתנופת התיישבות מחודשת בשנים 2006-2012, כאשר היה חבל הארץ העיקרי בו שוכנו מפוני גוש קטיף.

שם הרחוב במקורות

בתקופת המקרא הייתה לכיש מן הערים הנודעות ביותר. לראשונה התפרסמה בימי כיבוש הארץ בידי שבטי ישראל. מושלה היה בברית "חמשת מלכי האמורי" שיצאו למלחמה נגד יהושע "הם וכל מחניהם". אחרי מפלתם הגדולה בא יהושע בן נון: " ויחן עליה וילחם בה. ויתן ה' את לכיש ביד ישראל וילכדה ביום השני, ויכה לפי חרב ואת כל הנפש אשר בה". היא נזכרת ברשימת המלכים שנכנעו לפני בני ישראל. לכיש הייתה חשובה גם בדורות הבאים במלחמות, כי שכנה על הדרך מיהודה אל פלשת ואל מצרים. לפיכך ביצר אותה רחבעם המלך בשנת 925 לפנה"ס בקירוב: "ויחזק את המצודות וייתן בהם נגידים ואוצרות מאכל ושמן ויין. ובכל עיר ועיר צינות ורומחים ויחזקם להרבה מאוד".