רחוב קדם

פרויקט יישובי להכרת שמות

רחובות שוהם

נוצר ע"י: נבחרת שהםTEC בית ספר אבני החושן

שם הרחוב ומשמעותו

השם קדם מתאר את מיקומו של הרחוב כיוון מזרחה של שהם.

בשפה המקראית כונו הכיוונים בשמות מקראיים.

המילה קדם מתארת אירוע שקרה בעבר.

דברים פרק יט' פסוק כה'

הֲלֹא-שָׁמַעְתָּ לְמֵרָחוֹק אֹתָהּ עָשִׂיתִי לְמִימֵי קֶדֶם "וִיצַרְתִּיהָ עַתָּה הֲבֵיאתִיהָ וּתְהִי לַהְשׁוֹת גַּלִּים נִצִּים עָרִים בְּצֻרוֹת".

ההקשר של שם הרחוב לשכונה

רחוב קדם:

קדם= הכוונה כיוון מזרח, רחוב קדם הוא הרחוב המזרחי ביותר בישוב שהם.

מזרח הוא אחת מארבע רוחות השמים. הוא הפוך למערב ונמצא בזווית ישרה לצפון ודרום. המזרח נמצא באזימוט 90 מעלות.

מזרח הוא כיוון הסיבוב של כדור הארץ ולכן זהו גם הכיוון בו זורחת השמש בקו המשווה בימי השוויון. מקור המילה מזרח בעברית הוא מהשורש ז.ר.ח והכוונה היא למקום שממנו זורחת השמש.

במפות נהוג שצד מזרח יהיה ימין המפה. מוסכמה זו החלה מהשימוש במצפן בו הצפון מכוון כלפי מעלה. כדי להפליג מזרחה בשימוש במצפן יש לכוונו לאזימוט 90 מעלות.

הגדרה - הרחבה על שם הרחוב

השם מודיעים בא מהשורש מודע. על פי מסכת ראש השנה, בתקופה שבה קבעו את הלוח העברי על פי מולד הירח, היה ראש חודש נקבע על ידי הסנהדרין שחקרו עדים על צורת הלבנה שראו. לפי עדותם היו מחליטים מתי יהיה ראש חודש. אם אושרה העדות, היו חברי בית הדין מכריזים על קידוש החודש בקריאה "מקודש, מקודש". לאחר מכן היו מודיעים את הבשורה לכל הקהילות היהודיות על ידי הדלקת משואות אש או עשן בראשי ההרים.

דבר נוסף, מודיעים ידועה בתור עיר מולדת משפחת החשמונאים, המקום שבו פרץ מרד החשמונאים, ובו נקבר יהודה המכבי ושאר אחיו, והוקמה בו מצבה לזכרם.

משפחתו של מתתיהו בן יוחנן בן שמעון ממשמרת יהויריב הכהן ישבה במודיעים, בה אירעה ההתנגשות במהלכה הרג מתתיהו את הפקיד היווני שבא לכפות את תושבי המקום לזבוח לאל זר. מתתיהו ובניו ברחו אל ההרים, והשאירו בעיר את כל רכושם.

לפי המסורת במודיעים נמצאים קברות המכבים, אם כי יש החולקים על כך.

להבדיל מצפון ודרום, שהם כיוונים מוחלטים, שלהם אותה משמעות בכל מקום על-פני כדור הארץ, מערב ומזרח הם כיוונים יחסיים, שמשמעותם תלויה במקום שבו נמצא אומרם. הכיוון קדימה מתקשר בעברית לכיוון מזרח המכונה בתנ"ך גם בשם קדם/קדמה.

שם הרחוב במקורות

בתקופת המקרא כונה כיוון מזרח בשם- קדמה.

תושבי המזרח כונו "בני קדם"

בראשית (פרק כט' פסוק א')

"וַיִּשָּׂא יַעֲקֹב רַגְלָיו וַיֵּלֶךְ אַרְצָה בְנֵי-קֶדֶם".

בהמנון מדינת ישראל מופיע הכיוון קדמה: "לפאתי מזרח קדימה עין לציון צופיה"- המתאר את כיוון התפילה בגלות אירופה לכיוון א"י.