מה קורה? - חט"ע

4.2019

מסע לפולין – שכבת י"ב

במרץ השנה יצאה מבי"ס שפרירים ב' משלחת של כיתות י"ב למסע בן 7 ימים לפולין.

המסע אל הגטאות, אל בתי הכנסת, אל רחובות קרקוב וורשה, אל היערות, אל המחנות, אל הסיפורים, אל הקולות והשתיקות לא מתחיל ב"מסע לפולין".

המסע לפולין מתחיל כבר מהגן, מהחשיפה לתכנים הנלמדים בימי השואה, מהצפירה בה כולנו נדרשים לעמוד, לזכור ולכבד, מצפייה בסרטי השואה והעדויות, מלקיחת חלק בדיונים בחברה הישראלית בנושאים כמו גזענות, מצבם של ניצולי השואה ועוד. בני הנוער מגיעים ל"מסע" עם עמדות שונות לגביו, מקצוות שונים של חיבור אישי. יש שגדלו לתוך "הסיפור" עם קשר משפחתי ישיר, ומנגד אלו שלא עניין אותם מעולם הנושא, אך בכל זאת קיימת בהם מידה מסוימת של סקרנות.

כמו בכל שנה יצאה למסע משלחת של בי"ס שפרירים. משלחת מכובדת של 30 תלמידים משלושה בתי ספר שונים (שפרירים ב', שפרירים א' ו'עמק יפה'). לאורך השנה כולה עברו התלמידים תהליך הכנה משמעותי, שכלל מפגשים שבועיים, סדנאות תוכן, הכנה רגשית וחברתית, ביקור ב"יד ושם" וסדנאות בלוחמי הגטאות.

שם, על אדמת פולין התלמידים הרגישו, חוו, ראו, שמעו את כל אותם סיפורים, ששמעו והתקשו להבין ממרחק. היו הרבה רגעים מרגשים ביכולת של התלמידים לקבל את השונה, לגלות סובלנות, רצינות, סקרנות, ברצון להקשיב, להכיל, לשתף פעולה, לתמוך אחד בשני, ולהיות יחד קבוצה מלוכדת ומגובשת.

התלמידים שיצאו למסע מבינים טוב יותר את המושג "שואה", מחוברים יותר להיסטוריה, לעבר, שלחלקם נראה רחוק. ברור היום שלאחר המסע הם יכולים להשמיע את קולם של אלו שאינם. הם מכירים טוב יותר את הסכנה שבגזענות והשנאה, והפנימו את משמעות הביטוי 'אדם לאדם אדם'.

התלמידים שלנו בהחלט עברו מסע!

מתוך יומני המסע של התלמידים:

גל חדד: אני מסכמת את המסע ויוצאת ממנו בן אדם חדש. כשהתחלנו את ההכנה למסע לפולין, אמרתי לעצמי: מה כבר יכול המסע לפולין ללמד אותי על החיים, שאני לא יודעת, אבל טעיתי. המסע הזה הפך אותי לבן אדם חדש. המסע הזה לימד אותי להעריך את אמא, אבא, אחים ואחיות, אוכל, אהבה, חום וחברות. המסע הזה שינה לי את הראייה כלפי העולם. יצאתי למסע הזה כדי לנסות להבין יותר טוב את השואה. למדתי, שמעתי והכרתי דברים שלא ידעתי לפני כן. אני שמחה שהייתה לי הזכות לצאת למסע זה, ולהראות לכל אותם אנשים שניסו להשמיד אותנו ולכל הנספים בשואה, שעם ישראל חי. הייתה לי הזכות לתת כבוד לאותם הנספים, השמות והמשפחות. יהיה זכרם ברוך.

עידו וינבוים: אז הנה נגמר המסע, אנחנו בבית. אני עוד לא מעכל ולא קולט, לא תופס את מה שקרה שם. הדברים שראיתי ושמעתי לא ישכחו מראשי לעולם. איך שאנשים התייחסו לאנשים אחרים, בגלל מוצאם או אמונתם, בגלל שהם שונים. אנשים רבים נרצחו בגלל הסיבה הזו.

אני מסתכל על הבית שלי, על משפחתי, ומבין שאין עוד מקום אחר חוץ מישראל. שאנחנו צריכים לשמור על הדבר הזה בכל ליבנו, ולתת מכוחנו בכל הזדמנות. עוד מעט אני עולה על מדים, ואני מבין שאני צריך לתרום ככל יכולתי למדינה, בלי לפחד, כי ״אין לנו ארץ אחרת״. ישראל היא מדינת היהודים היחידה בעולם.

3.2019

תודה לאלכס פראג, מתנדב בבית הספר

במהלך 19 השנים האחרונות, מגיע לבית ספרנו, שפרירים ב', אלכס פראג - מתנדב יקר ומשמעותי.

החלטנו לשתף אתכם בסיפורו, ובכך להביע את תודתנו על עזרתו המשמעותית בבית הספר.

אלכס מגיע לבית הספר כדי ללמד אנגלית לבגרות. הוא עובד עם התלמידים שלא מאמינים שיצליחו לרכוש את השפה האנגלית.

אז מי אתה אלכס?

אני גמלאי של שירות הביטחון, שירתתי בהרבה תפקידים, בקונסוליה בפילדלפיה ובשליחויות נוספות, אני מתגורר בבית יצחק- שער חפר.

איך נפגעה שמיעתך?

בסדיר שירתתי בנחל, ובמילואים ביחידת סיור של יחידת שריון. נפצעתי במלחמת יום הכיפורים, כאשר נפל פגז מארטילריה מצרית סמוך אלינו, ומאז אני עם מכשיר שמיעה.

איך הגעת לשפרירים?

כשפרשתי לגמלאות, בקשו מאשתי ללוות טיול של ביה"ס. היא לא הייתה פנויה והמליצה שאני אצא לטיול במקומה. במהלך הנסיעה ישב לידי נער שדיבר לאורך כל הנסיעה, והמורה התרשמה מהסבלנות שגיליתי כלפיו. בסוף הטיול היא אמרה שיש לי גישה מצויינת לתלמידים, וביקשה שאבוא לעבוד בבית הספר. לא הסכמתי לעבוד, אך מצאנו יום בשבוע בו התחלתי להגיע בהתנדבות, ומאז אני מגיע לבית הספר ב-19 שנים האחרונות.

מה גורם לך להתנדב כל שנה מחדש?

חווית ההתנדבות היא הדבר הכי יפה שקרה לי בפנסיה. גיליתי שאני מורה, גיליתי את תחושת השליחות והמשמעות שאני חווה, כשאני עובד עם תלמידים שלא מאמינים ביכולתם ללמוד אנגלית, שמתנגדים לגשת לבחינה, ולבסוף ניגשים ומקבלים ציון 100. אני מרגיש שבהתנדבות הזו אני מקבל הרבה יותר ממה שאני נותן. זו הנאה עצומה, זה דבר אדיר.


גם לנו זה כייף, אלכס, ואנחנו מודים לך מקרב לב על הנתינה, ההשקעה הרבה בחשיבה, בהכנת שיעורים, ביצירת קשר אישי עם התלמידים והמורים. התוצאות אכן לא מאחרות להגיע, ותלמידיך מסיימים את הבחינות בהצלחה ובחווית סיפוק ואמונה ביכולתם. נאחל לעצמנו ולך שיהיו לנו עוד שנים רבות של קשר.


2.2019

פרויקט בקרה תעשייתית בשפרירים ב'

תלמידי מגמת התקשוב בכיתה י"ב מתנסים השנה בפרויקט בקרה תעשייתית. את הפרויקט יזם ומוביל בהתנדבות ערן שנהר, חבר קיבוץ גבעת חיים איחוד, אשר ניהל בעבר את מחלקת הבקרה בחברת מפטגון.

לקראת הפעלת הפרויקט, בנה ערן, בעזרת עובדי חברת מפטגון, עמדות בקרה שולחניות, ובהן בקרים, מיכלי מים, ברזים, משאבה, כפתורי פיקוד ובקרה, ועוד.

במהלך השנה למדו התלמידים לתכנת את הבקר באמצעות המחשב, כך שניתן יהיה לקבוע את אופן פעולת המערכת, בהתאם ללחיצה על הכפתורים השונים (לדוגמה: הפעלת משאבה, פתיחת ברזים בהתאם לפעולה הרצויה, התראה על תקלה, ועוד). בהמשך, לומדים התלמידים ליצור תרשים של המערכת במחשב (איור ממוחשב), ולקשר בין התרשים להפעלת המערכת הפיזית. הפרויקט מאפשר לתלמידים למידה חווייתית, הצצה לעולם התעסוקה העתידי, לאפשרויות חדשות בתחום המקצועי.

ערן שנהר, שבחר להתנדב בבית הספר ולהוביל את הפרויקט, הוגדר בצעירותו כתלמיד לקוי למידה. במפגש עם התלמידים, הוא מעביר להם את המסר שהשמיים הם הגבול, שכאשר בוחרים להתחבר לנקודות החוזק האישיות, לעשות את הדבר שאוהבים, גם אם נדרש מאמץ בדרך, ניתן להגיע להישגים משמעותיים.

בהזדמנות זו אנו מעוניינים להודות לערן, על העבודה המדהימה שהוא עושה עם התלמידים, על הנדיבות, הפתיחות, הקשר והנוכחות שלו בינינו, וכן לחברת מפטגון, שתרמה את עמדות הבקרה ואפשרה לערן את משאבי הזמן הנדרשים, בכדי להפעיל את הפרויקט לאורך כל שנת הלימודים.

סרטון לסיכום פרויקט הבקרה, 4.4.2019

2.2019

מעורבות חברתית - נטיעת אלונים בפארק השרון

בתחילת החודש, יצאה שכבת י"א מבית ספר שפרירים ב' למעורבות חברתית קבוצתית בפארק השרון. במסגרת הפעילות, יצאנו תלמידים וצוות מורים מלווה, לפארק תעשיות עמק חפר, שם פגשנו את עופר בינדל, יוזם הפרויקט. יחד עמו צעדנו כחצי קילומטר אל תוך פארק השרון, כאשר נגלה לפנינו מראה מרהיב של צמיחה ופריחה.

שמענו מעופר על חזון הקמת הפרויקט, ועל פועלו. התלמידים התעקשו להבין מדוע עופר עושה פעילות זו בהתנדבות, ומהו הרווח שלו מכך. המשכנו בשתילה משותפת של האלונים, וקריאת קטעים מהספר שמלווה את עופר לאורך כל הפרוייקט "האיש ששתל עצים" (ג'ואן ג'יאנו). לסיום קינחנו בפיקניק לצד מרבדי הכלניות והרקפות בפארק עצמו. התלמידים שיתפו פעולה באופן מלא, ונהנו מיום שטוף שמש וצבע.

12.2018

סיור תלמידי מגמת תקשוב בחברת סיסקו

תלמידי מגמת התקשוב בבית ספר שפרירים ב', לומדים את נושא רשתות התקשורת כמגמה בגרותית. על מנת להיחשף לנעשה בתחום זה במציאות, יצאנו לסיור בחברת סיסקו בנתניה, שהיא חברה המתמחה בטכנולוגיית המידע ובציוד תקשורת.

במסגרת הסיור למדנו על ה-IOT, "האינטרנט של הדברים", תחום שהופך להיות חלק בלתי נפרד ממציאות חיינו, וכולל "בתים חכמים", ציוד תקשורת לביש, שימוש בחיישנים לקבלת סוגי מידע שונים ועוד.

סיירנו במשרדי החברה, ביקרנו באולם השרתים, וביצענו שיחת ועידה בין שתי קבוצות תלמידים, שישבו באולמות נפרדים.

את הסיור הנחתה עינת איתין, מנהלת אקדמיית התקשורת של סיסקו בישראל.

הסיור חשף את התלמידים, במידה מסוימת, לעולם רשתות התקשורת, מבחינת חשיבה עתידנית ותחומי פעילות, ואף אפשר הצצה לתנאי העבודה.

התלמידים מאוד נהנו מהסיור, ואצל חלקם התעורר הרצון לעבוד בעתיד בחברת סיסקו, או בחברות אחרות בתחום.


11.2018

שכבת י"ב בגדנ"ע

בתחילת נובמבר יצאו תלמידי שכבת י"ב מבית ספר שפרירים ב' בגבעת חיים לגדנ"ע בשדה בוקר.

שבוע בו כולם לובשים ירוק, חובשים כובעים והולכים עם בקבוק מים מלא עד קצהו, עליו נדרשים לשמור כמו על נשק. לרגע, כל אחד ואחת יכולים להיפרד מסיפור התלמידאות שלהם, ולהיות מה שבוחרים במקום חדש ומאתגר. זה היה אחד מאירועי השיא של השנה. הוא הציב לא מעט מכשולים וקשיים, ומנגד אפשר לתלמידים שלנו לתמוך זה בזו, להקשיב האחד לשני, להזדהות, לבכות, ולהתמודד עם כל אלו ברגישות ובנחישות.

מצאנו שלכל אחד ואחת מהם מגיע צל"ש על ההצלחה במשימה האישית והקבוצתית.

סיימנו את השבוע בהתרגשות גדולה בטקס מצטיינים, בו כיכבו תלמידינו. השמחה והגאווה פתחו גם את השבוע שאחרי, וכולנו תקווה שנצליח להחזיק את העוצמות החיוביות שעלו שם גם בהמשך דרכם.


11.2018

מסעות בעמק

לפני כשנה נזרע הרעיון של יציאה עם התלמידים להתפתחות אישית משמעותית מחוץ לכיתה. הידיעה שהטבע מאפשר חוויה מרפאה, ממלאה ומאתגרת, אספה ארבעה מורים בבית הספר לעשיה משותפת. כך צמח לו רעיון המסעות בעמק. פנינו לחברת "בשביל הדרך", שמוציאה תלמידים ברחבי הארץ למסעות משמעותיים, ואלו התחילו ללוות אותנו.

הפעילות שלנו נערכת בחוליות של תלמידים, המלווים על ידי מורה מרחוק. המורה צופה על האינטראקציה שנוצרת במהלך המסע, ומאפשר שיחה והתבוננות פנימית וקבוצתית על המתרחש בדרך. המסע מפגיש את התלמידים בשאלות על תפקידם בחברה, על הבחירות שהם עושים עם עצמם ועם חברים, ועל היכולת לעשות דברים בדרך חדשה. את המורה המסע מפגיש עם כוחות של התבוננות מהצד, צניעות ופליאה, וגילוי שהדברים מתרחשים לצידנו, ואנחנו רק צריכים להאיר את הזרקור בכדי למקד אותם.

בהחלט מסע משותף ומשמעותי לכולנו.


4.2018

אליפות IT - מגמות תקשוב

נבחרת הכוללת שלושה מתלמידי כיתות י'-י"א השתתפה בשלב הגמר הארצי של אליפות IT ורשתות תקשורת. התחרות, מטעם משרד החינוך, התקיימה במשרדי חברת סיסקו שבנתניה.

בתחרות השתתפו תלמידים ממגמות תקשוב מכל רחבי הארץ, מאילת ועד נהריה. לאחר חופשת הפסח התקיים השלב הראשון של התחרות, בכל אחד מבתי הספר. לשלב הגמר של אליפות ה-IT עלו 3 התלמידים מכל בית ספר, מבין 25 בתי הספר המובילים (מתוך כ-200 בתי ספר בהם נלמדת המגמה).

התחרות הייתה מאוד מאתגרת, ותלמידינו סיימו אותה בהצלחה, והגיעו למקום מכובד בעשירייה הראשונה. חשוב לציין, שהרוב המכריע של המשתתפים בתחרות היו בנים. את המין הנשי ייצגו רק שתי נבחרות, שלנו אחת מהן. נקווה שיותר ויותר בנות ישתלבו בהמשך במגמות הטכנולוגיות.

4.2018

מסע פסיפס ישראלי

קבוצה משכבת כיתות י' בבית הספר שפרירים ב' יצאה לפני כחודש למסע "פסיפס ישראלי". מסע זה הינו מסע ערכי לפיתוח מנהיגות חיובית, ומטרתו חשיפה של תלמידינו לקבוצות שונות בחברה ולאפשרויות הבחירה העומדות בפני אדם בוגר בחברה הישראלית, בדרכו להיות אזרח משפיע.

המסע נבנה בעקבות סיפורו האישי של לואיס ויונטה, אשר היה מורה וחבר צוות ההנהלה שנים רבות בבית ספרנו. בנו של לואיס, סרן ירון ויונטה ז"ל נפל בעת מילוי תפקידו בצה"ל, בתאונה אווירית, כאשר היה בטיסת אימונים שגרתית.

המסע החל את דרכו בביקור בטייסת 106 בתל נוף, שם נחשפנו לכלי טייס שונים במערך הלחימה של צה"ל. הביקור לווה על ידי לואיס ויונטה שסיפר על בנו ירון, ועל בחירתו בשרות משמעותי ותורם למדינה.

לאחר הביקור בטייסת עברנו לכפר ביתא, חווה אתיופית בקרית גת. הסיור בחווה חשף את תלמידינו לעדה האתיופית ומנהגיה, תוך שימת דגש על ערכי השוויון בין המגוון העדתי הקיים במדינת ישראל.

לסיום התנסינו בשתי סדנאות - בניית בית אתיופי מבוץ וסיפור אישי על הדרך לארץ ישראל.

התלמידים סיכמו את היום כחוויה משמעותית, והכרות עם החברה הישראלית באופן מעמיק וחוויתי.

3.2018

תרומה לקהילה - פרויקט השבת יער האלונים

ביום שלישי ה- 13.3.18 יצאו תלמידי שכבת י"א בבית ספר שפרירים לפעילות התנדבותית, סביב יום המעשים הטובים.

השנה החלטנו לשים דגש על נתינה סביבתית. גל רסיס, מורה בפנסיה, עשה חיבור מבורך בין בית הספר לבין פרויקט השבת יער האלונים לאזור חדרה.

פרויקט השבת האלונים הוא פרויקט רוחבי, של טבע אדם סביבה, ואנו שמחים שלקחנו חלק בעיבוי היער שבעתיד יהווה ריאה ירוקה במרכז השרון.

התלמידים לקחו חלק פעיל ואף הצליחו לדמיין את המקום בעוד עשרים שנים מהיום בזכות הפעולות

הקטנות שלנו.

3.2018

תרומה קבוצתית - שכבת י"ב

ביום ההורים של חטיבת הביניים נערכה מכירה על ידי תלמידי שכבת י"ב.

התלמידים מכרו מוצרים שהכינו בבתיהם ובבית הספר: עוגות ועוגיות, מרק, קפה ומאפה, גרנולה, פירות, כריכים וטוסטים.

כולם היו שותפים לעשיה ולקחו חלק פעיל במכירה עצמה. היה יום חוויתי, התוצרים היו מרשימים והרווח היה מכובד.

יצרנו קשר עם ארגון לתת שדואג גם לניצולי שואה באזור. בכסף שהרווחנו קנינו ערכות מגבות אישיות. התלמידים אפו עוגות אישיות, וארזו אותן.

אחה״צ נסעו המחנכות ונציגות התלמידים למלון דן קיסריה, שם התקיים מפגש עם ניצולי שואה במסגרת "לתת". כל אחד מהם קיבל מגבות ועוגה תוצרת בית.

לתלמידים הוענקה תעודת הוקרה, אך הסיפוק האמיתי היה לראות את שמחתם והתרגשותם של ניצולי השואה.

תלמידי השכבה הרגישו שעשו מעשה משמעותי, ושתרומתם הייתה חשובה.