Context escolar

CONTEXT DE L’ARBOÇ

COMARCA: Baix Penedès

POBLACIÓ 2022: 5604 habitants

SUPERFÍCIE: 14,13 Km2

DENSITAT DE POBLACIÓ: 396,6 habitants/Km2

NACIONALITAT DE LA POBLACIÓ: Espanyola: 4243 hab. Estrangera: 1361 hab.


El municipi de l’Arboç està situat a la part oriental de la comarca del Baix Penedès. És un dels termes més grans i poblats de la depressió baixpenedesenca. És envoltat a septentrió, llevant i migdia pel terme de Castellet i la Gornal (Alt Penedès); a ponent, coincidint amb el traçat de camins antics, confronta amb el municipi de Banyeres del Penedès i, en un petit sector del NW, amb Sant Jaume dels Domenys. L’enclavament de Can Vies, a uns 1.300 m del sector principal, és envoltat a migdia pel terme de Castellet i la Gornal, i limita al N amb Castellví de la Marca i al NE amb Santa Margarida i els Monjos, ambdós també de l’Alt Penedès.


L’agricultura ha estat la principal activitat econòmica del terme fins a la dècada del 1960, que s’inicià la industrialització. Malgrat el retrocés, ha continuat tenint certa importància, amb el 5% de la població ocupada el 2022. La major part de les terres de conreu, que ocupen bona part del terme, són de secà. El principal conreu és la vinya, seguit pels cereals (blat, ordi i civada), els fruiterars (préssec, meló, síndria, avellaners, ametllers) i l’olivera (que ha patit una notable recessió). Hi ha algunes hectàrees de pastures, garrigues i bosc de pins.


CONTEXT DE L’ESCOLA


L’Escola Sant Julià és un centre d’ensenyament d’infantil i primària de dues línies, exceptuant algun curs que en té tres. 

Històricament ha estat un centre únicament de primària. L’any 1985 van passar educació infantil a l’escola, havent d’ubicar-los en mòduls prefabricats.

El curs 2018-2019 es van reubicar els 6 grups a l’edifici i degut a això el Departament va haver de fer obres i adequar les aules als mínims normatius per tenir més espais. Actualment, la població escolar va augmentant i, a hores d’ara, comencem a tenir problemes d’espais, cosa que ens fa pensar en una ampliació.

El curs 2021/2022 el nostre centre va passar a ser de tipologia B a tipologia C, sent una escola d’alta complexitat. Des del curs 2022/2023 som de tipologia D, o sigui, de Màxima Complexitat.

L’escola s’ubica en un edifici de dues plantes amb i totes les aules donen a l’exterior. Està situat a l’Avinguda Priorat s/n a tocar de l’Institut.

La població de l’Arboç té un 76% d’habitants amb nacionalitat espanyola i el 24% restant és estrangera. Un 58% són nascuts a Catalunya, un 18% són nascuts a la resta d’Espanya i un 24% són nascuts a l’estranger.

Pel que fa a la procedència de l’alumnat, podem dir que és molt diversa. Les dades de l’any 2022 indiquen que aproximadament el 60% de l’alumnat és de nacionalitat espanyola i el 40% d'altres nacionalitats.

La tipologia d’habitatges amb lloguers econòmics, comparant-lo amb les poblacions lindanes, fa que s’hi estableixi molta població immigrant, la qual cosa augmenta el percentatge de nouvinguts.

Podem dir que les famílies de l’escola Sant Julià no estan gaire implicades amb l’AFA ja que el percentatge d’associats tan sols és d’un 57%. Aquest percentatge s’ha mantingut, amb petites variacions, en els darrers anys.

La implicació de les famílies i de l’alumnat en el procés d’aprenentatge de l’alumne és heterogènia. Hi ha una part d’aquest col·lectiu que s’implica en tots els aspectes de l’esdevenir escolar. Una altra part s’implica de forma més puntual, principalment en la part que es refereix a les entrevistes amb els tutors/es i l’assistència a les reunions d’inici de curs i final de trimestre. La resta és indiferent a l’esdevenir escolar i no participa en cap dels esdeveniments que passen.

La nostra escola se situa per damunt de la mitjana de Catalunya pel que fa a la diversitat significativa de l’alumnat. El percentatge d’alumnes amb necessitats educatives especials relatives a l’àmbit motriu, físic, psíquic i sensorial (5,16%) és superior al dels que tenen una situació socioeconòmica desfavorida (2,26%). L’alumnat nouvingut s’atansa al 4,19%. És per això, que tenim la necessitat de tenir professionals amb un perfil de diversitat per poder atendre, de manera més significativa, les necessitats de tot el nostre alumnat. Aquest perfil es fixarà tant a infantil com a qualsevol especialitat on es vegi la necessitat de fer-ho.

La mobilitat de l’alumnat és del 3,16% pel que fa a altes i del 1,27% pel que fa a baixes.

En quant a la mobilitat del professorat, fins fa 2 anys era força elevada (30,3%) en comparació amb altres escoles de força elevada en comparació amb altres escoles del voltant. Aquest fet era “handicap” per a l’escola. En els últims 2 cursos la plantilla ha estat molt més estable.

L’índex de demanda d’escolarització a P3 és 0,74, però aquest valor s’ha demostrat variable al llarg dels cursos. El principal motiu és la presència d’altres dos centres concertats/privats que absorbeixen alumnes i famílies del municipi.

Conscients de la diversitat de les nostres aules, on conviuen diverses cultures i nacionalitats, i també de la constant incorporació al llarg de tot el curs escolar d’alumnat nouvingut, s’aplica sistemàticament el Pla d’Acollida de l'escola que està reflectit al PEC de manera que, les noves famílies, alumnes i el personal docent i no docent que s’incorpora per primera vegada a la nostra comunitat, es trobin acollits i valorats amb la intenció que assumeixin el nostre projecte educatiu amb entusiasme i il·lusió.