Còmic vídeo

Què és un còmic vídeo?

Un còmic vídeo és un tipus de producció audiovisual on l’acció s’enregistra en format de Mannequin Challenge (repte maniquí), o sigui, amb tots els implicats immòbils en cada escena, i es completa amb efectes onomatopeics i textuals que li donen l’aparença de còmic.

Aquesta producció suposa una evolució i un pas endavant respecte d’altres fórmules audiovisuals que han sorgit en els darrers anys fruit de l’explosió de les xarxes socials: lipdub, Harlem Shake o flashmob.

El format i el llenguatge del còmic vídeo permeten explicar qualsevol tipus d’història amb finalitats publicitàries, corporatives, educatives, etc. A la vegada, aquest tipus de producció s’utilitza per cohesionar l’equip d’una organització de manera amena i divertida i promou la implicació i la participació de totes les persones que en formen part.

Els moviments de càmera són una de les claus del còmic vídeo. Permeten moure’s per cada vinyeta i que aquesta canviï sense que l’espectador se n’adoni. Això dinamitza el vídeo i ajuda a mantenir la seva atenció. Cada vinyeta explica una part de la història, i el conjunt de vinyetes configura el guió de la peça.

Exemple de còmic vídeo

El primer còmic vídeo que es va fer és el de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (Catalunya).

Més d’un centenar de persones de la Fundació d’aquest hospital van participar-hi; la producció va servir per commemorar els 850 anys d’història del centre.

En el còmic vídeo van participar-hi el personal sanitari ─professionals mèdics, d’infermeria i auxiliars─ i el de serveis tècnics i administratius. El rodatge es va fer durant el mes de juliol de 2017 i no va suposar cap interrupció del funcionament habitual de l’Hospital.

NOTÍCIA TV3

Inserim bafarades en un vídeo

Què és una bafarada?

  1. 2 f. [LC] [AF] En les historietes il·lustrades, espai tancat, generalment per un cercle o un quadrilàter irregulars, que conté els diàlegs o els pensaments d’un personatge, el qual és assenyalat per un apèndix que surt del cercle o del quadrilàter.

Tipus de bafarada

Les bafarades poden ser dibuixades en formats diferents, per assenyalar de forma gràfica el tipus de diàleg:

  • quan es parla, pensa (la forma de la bafarada simula un núvol, o un perfil intangible),
  • quan es crida (el perfil de la bafarada és més intens, o amb vibracions o estridències),
  • quan es parla en veu baixa (s'acostuma a dibuixar amb línies discontínues),
  • quan parlen diferents personatges alhora (el mateix globus amb diversos apèndixs, un per personatge),
  • quan hi ha narració (text sense apèndix).

Onomatopeies

Una onomatopeia és la formació d'un mot a partir de la imitació de sons naturals. Per exemple, l'acció d'esternudar és atxim o atxem; l'acció de cantar és taral·larà.

A l'hora de formar-ne de noves hi ha una sèrie de pautes o convencions que convé saber:

  • S'utilitza el guionet en compostos repetitius i expressius. Per exemple: bub-bub, cloc-cloc, fru-fru, nyam-nyam, tic-tac, etc.
  • Es fa servir el signe d'exclamació en algunes expressions en què es vulgui marcar èmfasi. Per exemple: ha! ha! ha!; oh! oh! oh! (també s'hi pot posar una coma, tot i que és menys freqüent: ha, ha, ha; oh, oh, oh).
  • Pel que fa a l'allargament de la vocal convencional, se'n solen posar tres o més. I en cas que hi hagi d'anar accent, s'ha d'escriure al final (per exemple, el so de plorar és buaaà); però també es pot representar amb accent gràfic a totes les vocals (buààà), perquè en el món de les onomatopeies l'aspecte purament gràfic té una influència molt important, i normalment hi ha una voluntat d'exagerar.

Activitats

Activitat 4

Hem d'obrir l'aplicació "Dibuixos de Google" i crear 5 tipus de bafarades atenent a (mireu el "llistat d'onomatopeies" que teniu enllaçat a dalt):

  • Una granota en una bassa
  • So d'un objecte que cau a l'aigua
  • Una campana d'un poble
  • Diversos personatges que ploren
  • Narració d'una jugada d'un partit de bàsquet

Baixeu les bafarades com a .png (per tal que el fons sigui transparent) i enganxeu-les al document.

Activitat5

Cal que us mireu el vídeo de l'Hospital de Sant Joan de Déu i contesteu les següents preguntes:

  1. Com s'anomenen els dos protagonistes?
  2. Expliqueu la història fins al moment en què el pare es desmaia.
  3. Expliqueu el punt de vista de cadascun dels tres personatges principals.
  4. Pensa una idea per a una possible història pel vostre Comic Vídeo Final. No cal que la desenvolupis, només explicar la idea general.

Activitat 6

Heu d'enregistrar un vídeo que tingui com dos moments i que duri entre 10 i 20 segons on es manifesti una situació que us permeti expressar alguna de les seguents emocions i, alhora, introduir una bafarada amb l'onomatopeia o el text corresponent:

  • ALEGRIA
  • SORPRESA
  • TRISTESA
  • FÀSTIC

Cadascú ha d'afegir l'enllaç al seu document individual.