Consells per enregistrar

Què has de tenir en compte?

Analitzem com es va fer...

A continuació hem enllaçat el Making of del còmic video Hospital Sant Joan de Déu de Martorell perquè identifiqueu els diferents elements que s'han de tenir en compte a l'hora de crear i enregistrar un còmic vídeo. Visualitzeu-lo i, amb el grup, comenteu breument el que més us hagi cridat l'atenció.

Cal que sigueu molt observadors!!!

Activitats

Activitat 17

Ara que has visualitzat el Making of, individualment torna a visualitzar només els primers 40 segons del còmic vídeo original i després, amb l'ajuda de tot el grup, creeu un document amb una taula com la següent i ompliu-la. Presteu atenció sobretot, al que enquadra la càmera, on s'atura, els moviments que fa, els efectes... Ara no ens fixarem ni en el so ni en les bafarades o efectes gràfics.

Per omplir la taula...

Fixeu-vos que heu de comptar la quantitat de vinyetes (cada vegada que la càmera s'atura o es fixa en un pla) que hi ha en aquests 40 segons i analitzar com és la transició entre cadascuna d'elles, és a dir, el moviment que fa la càmera, si va a càmera ràpida o lenta i en quin moment. Afegiu tantes files a la taula com us calgui:

Si has arribat fins aquí, ara fixa't bé en aquests CONSELLS PER ENREGISTRAR:

NO N'OBLIDIS CAP!!!

Estabilitzador: Ajuda a reduir les vibracions i oscil·lacions de la càmera.

Entorn: Escollir un lloc prou ampli perquè et permeti moure't amb llibertat entre els participants i fins i tot jugar amb els plànols d'enregistrament.

Il·luminació: Aquest aspecte dependrà de l'entorn en el qual gravis el teu vídeo. Si és un lloc obert o ben il·luminat pot ser que no sigui necessària il·luminació extra. Per contra en llocs molt foscos pot ser és bona idea utilitzar llum artificial per aconseguir un millor resultat.

Posicions: És molt important conèixer per endavant les posicions que els participants del vídeo aniran a mantenir. Evidentment posicions divertides faran el nostre vídeo més atractiu. No obstant això, hi ha posicions en les quals les extremitats estan més separades del cos, provocaran major moviment i oscil·lacions que unes altres en les quals les extremitats romanguin més properes al cos. Òbviament, és recomanable assajar diverses vegades les posicions que les persones mantindran perquè puguin mantenir-la millor durant el moment de l'enregistrament. Cal no parpellejar mentre s'està realitzant l'enregistrament. Els participants han de moure's el menys possible. Durant l'enregistrament s'ha de tenir molt en compte el temps, ja que un enregistrament llarg farà que els participants es cansin i comencin a moure's més.

Gravació: Quan gravis als participants has de moure't a poc a poc i de manera fluida. Grava des de diferents angles i perspectives sense moviments bruscs. Per fer-ho més atractiu mou-te entre els participants i no solament els gravis de forma lineal (de dalt a baix). Has de tenir en compte també que com més a prop gravis als participants més destacaran els petits moviments o vibracions, no obstant això no significa que no puguis jugar amb la càmera acostant-te i allunyant-te dels participants.

Efecte/animació d'estabilització: En general els editors de vídeo solen incorporar una funció d'estabilització o estabilitzador de la imatge de vídeo. Bàsicament aquesta funció està dissenyada per eliminar les possibles vibracions o moviments que es produeixen en la càmera durant l'enregistrament del vídeo.

Jugar amb la càmera ràpida i lenta: Quan visualitzis el vídeo identifica els moments en els quals s'aprecia major o menor moviment i serà aquí on aplicarem els efectes de càmera ràpida o càmera lenta. Evidentment aquí també haurem de tenir en compte el moment del vídeo perquè aquest efecte quedi apropiat. Per exemple, pots aplicar càmera ràpida en la transició que hi ha des d'un subjecte a un altre o d'un plànol a un altre. Després de la càmera ràpida, podràs aplicar la càmera lenta quan aquest enfoca directament al subjecte o una part especifica del subjecte (per exemple la cara). Això farà no solament que s'apreciïn menys els moviments sinó que també farà el teu vídeo molt més atractiu.

Poseu-los en pràctica:

Activitat 18

Després d'haver llegit atentament (i comentat), tots els consells, mireu l'activitat 6 que vau fer (enregistrament del Cómic Vídeo) i anoteu en el vostre document individual quins aspectes hauríeu de millorar.