Exercicis de rima

Exercicis corporals

Avui anirem al pavelló a realitzar 4 jocs amb rima. A veure si som capaços de combinar moviment i rima!

Activitat de grup 11

1)Ompliu una fitxa amb cadascun dels jocs que heu fet al pavelló.

Nom del joc:

Normes del joc:

Formació inicial:

Desenvolupament del joc:

2) Després heu de pensar en un joc que pugueu realitzar per practicar la rima. A continuació ompliu la fitxa amb el vostre joc:

Nom del joc:

Normes del joc:

Formació inicial:

Desenvolupament del joc:

Exercicis extres de rimes (a l'aula)

Per poder anar practicant la rima improvisada res millor que uns quants jocs per trobar paraules que rimen les unes amb les altres.

Joc 1 (en parelles)

Es tria una terminació per fer rimes (per exemple, -ció).

Ens posem un davant de l'altre, piquem a les cames amb les dues mans, després piquem de mans i tot seguit el que comença diu una paraula (per exemple, acció). Repetim el procés, però és l'altra persona qui diu una paraula (per exemple, solució). Perd el primer que no diu una paraula que rimi.

Joc 2 (en grups) Nivell novell

Ens posem en cercle i es tria una terminació per fer rimes (per exemple, -à).

Una persona del cercle, el que comença, diu una paraula acabada en aquesta terminació. Tot seguit, el de la seva esquerra n'ha de dir una altra, i així fins que algú es quedi en blanc i no sàpiga dir cap paraula acabada en aquesta terminació.

Joc 2 (en grups grans) Nivell aprenent

Introduïm una segona terminació (per exemple, -é).

La persona que comença diu una paraula. Si és acabada en la primera terminació (en l'exemple ) ha de seguir la persona que té a l'esquerra amb una paraula acabada en aquesta terminació.

Si la persona que comença diu una paraula acabada en la segona terminació (en l'exemple ) llavors és la persona de la seva dreta qui ha de seguir dient una paraula amb aquesta segona terminació.

Qualsevol altre persona del cercle, quan li arriba el torn , tria si vol dir una paraula de la primera terminació (i seguirà el de la seva esquerra) o de la segona (i seguirà el de la seva dreta).

Joc 2 (en grups grans) Nivell avançat

Introduïm una tercera terminació (per exemple ).

A més de les accions descrites an els altres nivells, ara qualsevol jugador pot introduir la tercera terminació. Quan es fa, tan si el torn anava cap a la dreta com si anava cap a l'esquerra, es salta una persona.

Per exemple, si la primera persona del cercle diu la paraula Arribar, li toca a la de la seva esquerra (diguem que és la segona persona del cercle). Aquest pot dir, per exemple, Pujar. Ara li toca a la tercera persona del cercle, que suposem que diu Venir. Ara li toca a la cinquena persona del cercle (la quarta l'hem saltada) i pot dir la paraula circular. El torn ha passat a la sisena persona del cercle, que pot dir Tornaré. Ara el torn ha tornat a la cinquena persona (ja que la terminació va cap a l'altra sentit). Aquesta pot dir Picaré i el torn passa a la quarta persona. Aquesta pot dir Esdevenir, i el torn passaria a la segona persona del cercle, ja que la tercera es saltaria.

Joc 2 (en grups grans) Nivell expert

Afegim una quarta terminació (per exemple -ada).

Qualsevol jugador pot dir una paraula acabada amb aquesta terminació i assenyalar directament a la persona a qui li passa el torn. Aquesta haurà de dir una paraula amb la darrera terminació utilitzada i el torn passarà a la persona de la seva esquerra o dreta segons toqui per la terminació.

Joc 3 (en grups de 3)

Es tria una terminació per rimar. El primer jugador diu una paraula amb aquesta terminació.

El segon jugador ha de repetir la paraula i afegir-ne una altra que rimi. El tercer jugador a de repetir les dues paraules i afegir-ne una tercera.

Per el jugador que no diu les paraules en l'ordre correcte o el que no sap afegir una paraula que rimi.

Per exemple, es tria la terminació -at. El primer jugador diu Teclat.

El segon diu Teclat Retrat. El tercer jugador diu Teclat Retrat Tacat. Li torna a tocar al primer jugador, Teclat Retrat Tacat Punxat.