Resultaat Vragenlijst 8:

"Hoe het met jullie gaat, deel jullie zorgen"

Resultaten van de vragenlijst van 12-28 februari

Resultaten vragenlijst februari

Beste vrijwilliger,

Bedankt voor je feedback en om met ons te blijven delen hoe het met je gaat.

Deze editie richtte zich meer op jullie bezorgdheden en waar jullie informatie kunnen vinden over de vaccinatiestrategie. In deze brief lees je de resultaten van jullie antwoorden. De belangrijkste vraag is, hoe gaat het met jullie? De meesten voelen zich goed en danken dit aan het onderhouden van sociale contacten, een nieuwe bezigheid te hebben gevonden of/en hoop koesteren voor de toekomst. Sommigen hebben het moeilijk, veelal door de lange aansleep van de pandemie.

Lees zeker nog even over de vaccinatiestrategie bij het luikje 'vaccinatiestrategie'.

Tot over een maand,

Met vriendelijke groeten,

Dringende Sociale Interventie

Wie antwoordde?

Deze editie kregen we 315 antwoorden. Ten opzichte van de 436 vrijwilligers die de vorige editie beantwoordden is dat heel wat minder.

  • 121 hulpdienstvrijwilligers;

  • 151 crisisvrijwilligers

  • 17 DSI vrijwilligers

  • 30 Logistieke eenheid


Ongeveer 140 vrijwilligers vulden de vragenlijst voor de eerste keer in. 172 vrijwilligers deden dit minimum voor de tweede keer.

Wie werd ingezet?

De cijfers blijven gelijk aan vorige editie: ongeveer 55 procent zegt te zijn ingezet tijdens de tweede coronagolf.
45 procent nog niet.

Kijken we naar de redenen waarom iemand niet werd ingezet, zien we dat minder dan de helft hierop een antwoord bood (142 mensen).

  • Iets minder dan de helft van de mensen die de vraag beantwoordden, willen, kunnen of mogen niet worden ingezet.

  • 39% of 55 mensen willen wel ingezet worden maar zijn nog niet opgeroepen of staan op reserve.

Hoe voelen jullie zich hierbij?

Voornaamste antwoorden:

  • De gevoelens zijn gemengd. Velen vinden het dubbel of niet goed, anderen kunnen zich erin vinden en wachten af. Veel mensen geven aan geen risico's te willen nemen voor zichzelf of om anderen te besmetten.

  • De meesten kijken uit naar terug volop ingezet te worden.

Editie januari:

Editie februari:

Hoe gaat het met jullie?

Leggen we de resultaten naast vorige vragenlijst, dan zien we iets betere cijfers.

Momentopname

  • Procentueel geven meer mensen (bijna 10%) hogere cijfers tov vorige vragenlijst. Met de meesten onder jullie gaat het goed. Een 77% voelt zich oke of beter (7 of meer).

  • Ook geven minder mensen aan dat het niet goed gaat (score van 1 - 4). 7% geeft een cijfer onder 5.

Vergeleken met 14 dagen geleden

  • Het aantal mensen die niet echt een verandering opmerkt in hoe ze zich voelen tov 14 dagen geleden, blijkt het grootste aandeel te zijn (68%).

  • Bijna 1 op 5 mensen geven aan dat het iets of veel beter gaat. 43 mensen voelt zich net slechter, dat is 5 % minder dan vorige editie. Opvallend is ook dat niemand aangeeft dat het veel slechter gaat.

"Wat is volgens jou de reden?".

  • Kijken we naar de reden waarom men zich beter voelt, zien we dat velen aangeven "licht aan het einde van de tunnel te zien", "meer tijd nemen voor mezelf te nemen" of "rust of stabiliteit vinden".

  • Bij wie het minder goed gaat komt dit voornamelijk door de "isolatie en het missen van sociale contacten", "de quarantaine" en "de aanhoudende maatregelen". Tip: lees hier zeker de tips aan elkaar rond hoe omgaan met corona.

Hoe voel je je als Rode Kruis vrijwilliger?

Momentopname

  • Ook hier vinden we terug dat de meesten zich goed voelen als Rode Kruis (crisis)vrijwilliger. Driekwart kent een cijfer toe van 7 of hoger.

  • Minder dan 8% geeft aan zich niet meer goed te voelen. Zij werden indien gewenst, opgebeld.

Wat zijn jullie bezorgdheden?

  • "Dat velen zich niet zouden laten vaccineren". Ken je iemand die zich zorgen maakt over de vaccinaties, dan kan je hen steeds volgende site aanraden. Hierop staan veel vragen over de vaccinaties beantwoord.

  • "Dat het allemaal lang duurt". Kijk zeker onze en jullie tips hoe je kan omgaan met de maatregelen/corona. Ook in onze app vind je allerlei oefeningen terug die je kunnen helpen.

  • "Angst voor verliezen vrijwilligers of schrik toekomst". We proberen dicht bij jullie te staan en waar we kunnen, nog dichter te staan. Het is een verhaal waar we samen door moeten.

  • "Bezorgd over de kinderen of jong volwassenen". Het Britse Rode Kruis zette een cursus op rond psychologische hulp voor kinderen. Je kan de cursus hier terugvinden: https://www.futurelearn.com/courses/psychological-first-aid-for-children-and-young-people. Helaas bestaat ze nog niet in het Nederlands.

Het laatste woord is aan jullie

"Helpen is nu-meer dan ooit- het beste wat we voor elkaar kunnen doen (Astrid)" maar "Blijf voorzichtig" en "Hou jullie gezond (Anoniem)".

"Hopelijk kan ik binnenkort ter jullie diensten staan (Conny)", we kijken er naar uit Conny!

Siebe "Aan alle collega's en vrienden: hou het veilig, ga langs bij eenzame mensen en personen uit de risicogroep, en drink samen iets van achter je raam en dan kunnen we er samen een beter jaar van maken!". Met als kernwoord samen, bedankt Siebe!

Een woordje van dank van Leentje: "Veel moed en succes nog aan alle mensen die zich naar eigen vermogen inzetten in deze moeilijke tijden! Niets dan bewondering en respect! Ook al draag ik niet actief mijn steentje bij, ik probeer op mijn manier geen besmettingen te veroorzaken en ben in gedachten bij alle mensen die wel in de frontlinie staan! Keep up the good work!"

Om af te sluiten met de bemoedigende woorden van Wim: "Together, we can!".

Tot de volgende vragenlijst in maart

Een hart onder de riem voor wie het moeilijk heeft! Nood aan een gesprek? Bel 105 of kijk even bij 'Waar kan ik terecht?'.

Zit je met vragen over de vaccinaties? Kijk even hier voor meer informatie.

Alvast een welgemeende DSI-knuffel voor wie het moeilijk heeft. En uiteraard ook voor wie het niet moeilijk heeft ;).

Dank voor jullie dank en ook jullie volharding!

Team DSI