Vaccinatiestrategie

Sneltesten in het onderwijs

Foto: Bron WHO: https://www.who.int/news-room/spotlight/a-year-without-precedent-who-s-covid-19-response

Op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, werkt Rode Kruis-Vlaanderen mee aan de organisatie van sneltesten voor lager en secundair onderwijs. Dit doen we in samenwerking met het departement Onderwijs en de CLB’s. Hier vind je de locaties waar deze sneltesten doorgaan en de datum waarop de locatie van start ging of van start zal gaan.

Er zullen sneltesten afgenomen worden van alle leerlingen die op basis van het contactonderzoek door CLB beschouwd worden als hoogrisicocontacten. Het CLB contacteert de leerlingen (cq hun ouders) om een afspraak te maken voor de sneltest en informeert de leerling achteraf ook over het resultaat.

Rode Kruis staat in voor het afnemen van de sneltesten zelf, en heeft een belangrijke rol op in de logistieke en de administratieve afhandeling. Wie in deze activiteit wil deelnemen, kan daartoe een opleiding volgen. Alle vrijwilligers die wensen deel te nemen, volgen een module e-learning. Vrijwilligers die effectief sneltesten willen afnemen, volgen ook een praktijkopleiding onder supervisie van een CLB-arts of -verpleegkundige. Wie wil deelnemen in het onthaal, verwerking of administratieve ondersteuning van de sneltests, volgt enkel de e-learning (zie verder).

Wie kan zich aanmelden om sneltesten in het onderwijs af te nemen?

Alle vrijwilligers die succesvol een opleiding volgen om sneltesten af te nemen (elearning & praktijk), kunnen meedoen. Er is geen voorafgaandelijke opleiding, brevet of sanitaire bekwaamheid nodig. Deze reglementering werd afgestemd met en goedgekeurd door de federaal minister van Volksgezondheid, op advies van meerdere experts (waaronder Prof. Herman Goossens). Het reglementair kader waarin dit past is de wet van 6 november die verpleegkundige handelingen ten tijde van de corona-pandemie toelaat voor niet-verpleegkundigen.

Hoe kan ik de opleiding volgen? (e-learning en praktijkopleiding)?

E-learning:

Je kan de e-learning volgen via: www.rodekruis.be/sneltesten. Je profiel voor het e-learningplatform staat los van je profiel op “Mijn Rode Kruis” – het kan dus dat je een ander wachtwoord hebt of nog geen account hebt.

Als je nog niet eerder een account aangemaakt hebt of je weet niet zeker of je dat ooit gedaan hebt, kan je best een nieuw account aanmaken. Dat doe je door onderaan de pagina te klikken op “Gelieve u te registreren”. Je volgt dan de aanwijzingen op het scherm.

Krijg je de melding dat je login reeds bestaat? Dan ligt het probleem bij je wachtwoord – ga dan terug naar de startpagina en vraag een nieuw wachtwoord op via “wachtwoord vergeten?”. Je krijgt dan een mail toegestuurd waarmee je je wachtwoord kan wijzigen.

Praktijkopleiding:

Wanneer en waar de praktijkopleidingen exact zullen doorgaan is nog niet gekend. Wil je helpen en de praktijkopleiding volgen? Volg eerst de e-learning, je zal dan een uitnodiging voor de praktijkopleiding ontvangen vanaf het moment de data en de locaties duidelijk zijn. Normaal gesproken moet dit vanaf volgende week kunnen doorgaan. De praktijkopleidingen worden gegeven door CLB-artsen.

Wat moet ik doen om me in het uurrooster van de testlocatie in te schrijven? Hoe kan ik effectief deelnemen als ik de opleiding gevolgd heb?

De planning van de inzet op de testlocatie gebeurt via de planningstool voor de crisisvrijwilligers. Elke vrijwilliger die meedoet, schrijft zich dus in als crisisvrijwilliger – ook als je al Rode Kruis-vrijwilliger bent. Dat doe je via de website voor crisisvrijwilligers, via de link https://crisisvrijwilligers.rodekruis.be.

Als je nog niet eerder ingeschreven bent als crisisvrijwilliger, dan moet je dat nog doen. Je hebt als vrijwilliger van Rode Kruis niet automatisch een account als crisisvrijwilliger. Klik op “meld u aan als vrijwilliger” of op “nog geen account” en volg de instructies op het scherm. Let op: als je je aangemeld hebt, krijg je een mail in je mailbox waarop je moet klikken om je account te activeren. Zodra dat gebeurd is, ben je geregistreerd in het systeem. Je kan via de website of via de app (die je kan downloaden op je smartphone) kijken naar inzet die gevraagd wordt. Je kan de planning voor de testlocaties in jouw buurt zien als je de opleiding gevolgd hebt en als er testlocatie in jouw buurt er zijn waarvoor de planning gekend is. Je kan via de website of de app eenvoudig inschrijven op de gevraagde tijdsloten.

Waar zullen de sneltesten afgenomen worden?

Zie hier voor de locaties die reeds gekend zijn en de datum waarop de locatie opgestart is of zal opstarten.

Hoe verloopt de procedure rond vervoersonkosten?

Rode Kruisvrijwilligers die zich inzetten voor de sneltesten kunnen hun onkosten indienen via de onkostenapplicatie en kiezen voor “hoofdzetel” als betalende entiteit. In het commentaarveld schrijf je: “sneltesten in het onderwijs”.

Moet de afdeling zelf materiaal aankopen om de sneltesten te kunnen organiseren?

Nee, al het materiaal dat nodig is – inclusief persoonlijke beschermingsmiddelen en al het materiaal dat nodig is om de testen af te nemen en te registreren – wordt aangekocht door het gemeenschapsniveau.

Zal de provinciale werking of de afdeling vergoed worden om deel te nemen in de sneltesten?

Ja, er zal een vergoeding zijn voor de entiteiten die vrijwilligers inzetten voor de sneltesten. Indien jouw entiteit daarnaast ook als locatie voor de sneltesten fungeert, zal er ook een vergoeding zijn voor het gebruik en de schoonmaak van de locatie.

Wat zijn de afspraken rond het dragen van functionele herkenningskledij?

Als je over functionele herkenningskledij beschikt, kan je deze gerust aandoen voor je inzet. Als je actief bent als hulpdienstvrijwilliger, kan je je interventiekledij gerust dragen. Hou er rekening mee dat er ter plaatse schorten zijn voorzien om de testen af te nemen.

Ik heb een specifieke vraag die hierboven niet aan bod komt, waar kan ik terecht?

Je kan bij de PCH van jouw provincie terecht en via sneltesten@rodekruis.be.


Info over vaccinaties voor vrijwilligers

Voor de laatste updates, hou zeker ook mijn Rode Kruis in het oog.

17 maart 2021

  • Er is meer duidelijkheid over de corona-vaccinaties voor vrijwilligers – zie corona-vaccinaties voor vrijwilligers.

  • We bouwen de inzet van (crisis)vrijwilligers in woonzorgcentra en andere zorginstellingen stilaan af: vanaf eind maart zullen we deze inzet stoppen – zie link.

  • We verlengen de huidige maatregelen tot en met 31 augustus 2021 en bereiden de heropstart van onze activiteiten voor vanaf 1 september 2021- zie heropstart van activiteiten.


De Vlaamse Overheid heeft duidelijkheid geboden bij de vaccinaties voor vrijwilligers: enkel de vrijwilligers die zich tijdens de corona-crisis ingezet hebben of inzetten in corona-gerelateerde activiteiten in de eerstelijnszorg en daarbij mogelijke risicovolle patiëntencontacten hadden, komen in aanmerking voor vaccinatie in de prioritaire groepen. Dit betreft volgende groepen:

  1. Ambulanciers DGH en NDLZ – het betreft zowel degenen die reeds een erkenning in het nieuwe systeem hebben als degenen die al eerder een erkenning hadden

  2. Vrijwilligers die zich ingezet hebben in corona-gerelateerde activiteiten in de eerstelijnsgezondheidszorg waarbij ze mogelijke risicovolle patiëntencontacten hadden, met name de (crisis)vrijwilligers die zich ingezet hebben in de zorginstellingen, in sneltesten en in vaccinatiecentra. Dit betreft de (crisis)vrijwilligers die geregistreerd zijn in de planningstool voor de crisisinzet én die daar minstens 1 shift uitgevoerd hebben. Daarnaast zijn er nog vrijwilligers die zich in deze activiteiten ingezet hebben, maar die niet in de app geregistreerd werden (bv. inzet in noodhulp in woonzorgcentra, inzet in sommige triagepunten): het provinciale niveau zal de lijst met deze bijkomende vrijwilligers aanmelden zodat wij ook deze lijsten nog aan de Vlaamse Overheid kunnen bezorgen.

Dit betekent dat de overheid beslist heeft dat de andere groepen van vrijwilligers voor wie wij de lijsten aan de Vlaamse en de federale overheid bezorgd hadden – nl. vrijwilligers van Hulpdienst, DSI en bloedcollectes - niet in aanmerking zullen komen voor vaccinatie van de prioritaire groepen.

Voor de vrijwilligers die wel in aanmerking komen zullen via de overheid een uitnodiging en informatie ontvangen. Het is ons niet bekend wanneer deze vaccinatie zal doorgaan; je zal wellicht uitgenodigd worden in een vaccinatiecentrum in uw buurt. Rode Kruis-Vlaanderen volgt de uitnodigingen of de vaccinaties niet op en heeft geen toegang tot informatie hierover. Meer informatie vind je terug op COVID-19-vaccinatie van zorgprofessionals eerste lijn - Laat je vaccineren.



Vaccinaties - vraag & antwoord

Velen gaven aan zich zorgen te maken of iemand te kennen die zich zorgen maakt rond de vaccinaties. Op de site van de overheid www.laatjevaccineren.be biedt de overheid antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb je vragen rond

  • Zwangerschap en vaccinaties

  • Allergieën en het vaccin

  • Bescherming van het vaccin

  • Waarom kon het vaccin op korte tijd ontwikkeld worden

  • Is het veilig?

  • Wat met bijwerkingen?

  • Is het schadelijk op lange termijn?

  • ...

Neem een kijkje op de website.

Wil je meer weten? Op mijnrodekruis kan je terecht voor meer informatie over de huidige situatie, sneltesten of veel gestelde vragen.

Op de site van de overheid kan je alles volgen rond de vaccinaties.

Lees hier meer over doneren na een vaccinatie.