Realització d'una maqueta dels accidents geogràfics

Una maqueta o model serveix per a reproduir objectes, processos, sistemes o espais, que poden ser reals o imaginaris. Les maquetes són típiques en arquitectura i enginyeria, però també es poden construir per motius d’experimentació, educatius i artístics.

Per tant, el modelisme consisteix en la reproducció física a escala, en tres dimensions, generalment de mida reduïda, del que volem representar. També poden existir models de mida gran d’algun objecte petit: un exemple d’escala augmentada pot ser la figura d’un insecte.

Modelisme arquitectònic

Maqueta d’un vaixell

Per tal de donar volum a la nostra maqueta i simular els components del medi natural, necessitarem fer una estructura rígida de cartró.

TASCA 1

Retalla les 6 plantilles de paper. Recorda que quan el contorn és una línia discontinua s’ha de doblegar la peça (no retallar-la). A continuació, col·loca les plantilles a sobre d’un cartó o un full rígid i calca-les resseguint els contorns.

TASCA 2

Retalla i doblega les peces de cartó. Enganxa-les sobre la base de fusta amb cinta adhesiva com es mostra a continuació:

TASCA 3

Un cop feta l’estructura de la serralada, cal omplir els buits amb l’ajuda de boles de paper. Per fer la zona de la costa situada a un nivell inferior, enganxarem un paper rebregat per donar-li relleu. Recordeu donar alçada als penya-segats, ja que són espadats rocosos de forta pendent vertical abrupta en la línia de contacte entre terra i mar.

TASCA 4

Folra la maqueta cobrint-la amb tires de paper de diari i cola de cel·lulosa (tècnica del paper maixé) per tal de donar-li més consistència.

Sabies que..

Paper maixé és el nom d'una tècnica artesanal antiga, originària de la Xina, Índia i Pèrsia. Consistent en l'elaboració d'objectes, generalment decoratius i artístics, utilitzant pasta de paper. La denominació prové de l'expressió francesa papier mâché (paper mastegat o picat), ja que abans d'existir molins, la pasta s'elaborava mastegant les deixalles de paper.

Si es combina amb guix o escaiola, usualment per elaborar gegants, capgrossos i bestiari de manera tradicional, el terme rep el nom de cartó pedra.

TASCA 5

Afegeix sorra fina amb cola blanca per simular la platja i donar textura a algunes zones rocoses. Un cop assecada, decora la maqueta amb pintura opaca soluble a l’aigua. Per a finalitzar, usa bocins d’un fregall verd per a imitar la vegetació de les muntanyes.


Per tal de donar un bon acabat al vostre treball, podeu confeccionar uns cartellets tot indicant els principals accidents geogràfics que heu reproduït: