Viatges espacials

L'ésser humà, des de sempre, ha volgut viatjar als estels i descobrir què hi havia allà dalt. Però no ha estat una tasca fàcil, i han hagut de passar molts anys fins que hem aconseguit fabricar els aparells necessaris per fer-ho.

La primera vegada que l’ésser humà va aconseguir llançar alguna cosa a l'espai i que es quedés girant al voltant de la terra (orbitant) va ser el 1957, es tractava del primer satèl·lit.

De satèl·lits n’hi ha de naturals, com la Lluna en el cas del nostre planeta, o d’artificials, que són els que construïm nosaltres per llançar-los després a l'espai.

Doncs bé, el 1957 llancem el primer satèl·lit artificial des de Rússia (encara que aleshores aquest país era la Unió Soviètica i era més gran), que es deia Sputnik, paraula que significa “satèl·lit” o “company de viatge” en rus.

Però l’Sputnik no era una nau com les que veiem ara viatjar a l'espai. Era una bola que mesurava només 58 centímetres i pesava 83 quilos, amb quatre antenes molt llargues cap a un costat que semblaven bigotis.

L’Sputnik va girar al voltant de la Terra 92 dies, fins que es va quedar sense bateria i va caure, però durant aquest temps va enviar a la Terra per ràdio molta informació que els científics necessitaven.


Un mes després van enviar a l'espai l’Sputnik 2, i aquesta vegada anava algú a bord. Es deia Laika i era una gosseta de 3 anys. Els científics necessitaven saber si algun ésser viu podia sobreviure a un llançament espacial, per poder enviar a persones després, i l’Sputnik era molt petit.

Malauradamentla Laika no va sobreviure, sembla ser que per la calor que feia dins del satèl·lit, però ara és una heroïna que va aconseguir molta informació que serviria perquè després els homes poguessin viatjar a l'espai.

Tan important ha estat, i tanta pena li va fer a tothom la seva mort, que fins i tot el grup Mecano li va dedicar una cançó.


Fins ara hem vist satèl·lits i fins i tot animals que han viatjat a l'espai, però… qui va ser el primer home a fer-ho? El rus Yuri Gagarin el 1961. La seva nau es deia Vostok, i va fer una volta completa a la Terra, encara que no el van deixar pilotar perquè no sabien si es marejaria, o alguna cosa pitjor!


Un temps després, el 1963, Valentina Tereshkova es va convertir en la primera dona enviada fora de l'òrbita terrestre. Treballadora en una fàbrica de tèxtil de Yaroslavl, Tereshkova formava part d'un estudi que buscava donar resposta a la pregunta de si les dones oferien a l'espai la mateixa resistència física i mental que els homes. La conclusió després dels tres dies que va durar el viatge extraterrestre de Valentina va ser afirmativa.


Vuit anys més tard, el 1969, la missió espacial americana Apol·lo 11 va ser enviada a la Lluna. El seu comandant, Neil Armstrong va ser el primer ésser humà a trepitjar la superfície de la Lluna i va posar-hi una bandera del seu país, els Estats Units.


Avui dia, moltes de les expedicions que s'han enviat a l'espai s'han dedicat a tractar d'esbrinar més coses sobre l’espai. Però Mart és el planeta que més ens interessa perquè és el més semblant a la Terra, i els científics volen descobrir si hi ha alguna forma de vida en aquest, o si n’hi ha hagut alguna vegada.


Ompliu el següent qüestionari sobre el text que heu llegit