1.1. L'art de viure

Davant dels diferents estímuls que reben del seu medi, els animals responen d’acord amb les seves pròpies capacitats. Així, hi ha animals que desenvolupen només una conducta innata, instintiva; d’altres, a més de l’instint, tenen la capacitat d’aprendre per satisfer millor les seves necessitats i desitjos. Però només l’ésser humà, a més, pot decidir què és allò que vol perquè té voluntat i enteniment. I no només podem decidir, és que estem obligats a decidir, a triar. I decidir implica la llibertat.

La vida humana és com una obra d'art que anem plasmant a través de cada acció. És una responsabilitat individual i també col·lectiva. Això significa que es pot viure de moltes maneres i hem de decidir quina és la manera de viure que més ens convé.

¿Per aconseguir què? Evidentment, tot allò que fem les persones ho fem perquè considerem que és bo per a nosaltres. Però resulta que hi ha diversos criteris sobre què és allò que ens convé. I aquí comencen els problemes...

De què tracta l'ètica

Capítol 1 del llibre de Fernando Savater titulat "Ètica per al meu fill". Llegir

Allò que li cal al lleó

Aquesta faula ens parla de la diferència que hi ha entre el comportament instintiu i el comportament racional. Podem canviar la nostra manera de comportar-nos? Llegir

Bones i males notícies (CLASSROOM)

Entreu a qualsevol diari digital i tracteu d'identificar una notícia que considereu "bona" i una notícia que sigui "dolenta". Respongueu les preguntes següents:

  1. Quines característiques ha de tenir una notícia perquè sigui "bona"? I una notícia "dolenta"?
  2. Consulta els següents diaris (Cuéntame algo bueno i El Periódico de las buenas noticias).
    1. Quina característica tenen en comú?
    2. Creus que és molt habitual trobar notícies d'aquest tipus als diaris?
    3. Diries que totes les notícies que s'hi recullen són bones? Creus que tothom definiria igual què és una bona notícia?
  3. A partir de les respostes de l'activitat anterior, tracta de definir què vol dir bo i què vol dir dolent.