Ungdomsskule

Ved hjelp av Gangstø ressurssenter har vi laga denne sida for ungdomstrinnet.

Behov for noen å snakke med?

Dersom dere strevar heime og treng meir hjelp, ta gjerne kontakt med oss:

  • Helsestasjon
    Telefon: 56 12 20 30
    Opningstid: måndag-fredag kl 09.00-11.30 og 12.00-14.00
    På helsestasjonen jobbar helsesjukepleiarar, pedagogar, psykiatrisk sjukepleiar, psykologar, familierettleiarar, rådgjevarar m. fl.

  • Barneverntenesta
    Telefon: 55 09 71 40
    Opningstid: måndag-fredag kl 08.00-15.30

  • Barnevernvakta - Ved behov for akutt hjelp
    Telefon: 974 00 734
    Opningstid: kveldstid og helg

  • PPT
    Telefon: 56 16 02 00

Mellom 12 og 15 Måndag - fredag

Oppvekst Øygarden kommune

Eirin Gripsgård har skrive noen råd og tips til foresatte med barn som opplever den nye hverdagen ekstra vanskelig.

Dagene kan være utfordrende med fjernundervisning som fort blir hjemmeundervisning og barn som krever tett oppfølging knyttet til skolearbeid.

Heldigvis lever vi i en verden der det digitale kan løse mye. Skolene er dyktige til å tilrettelegge for gode opplegg som elevene kan gjennomføre fra digitale dingser hjemme.

De fleste barn (og voksne) har behov for rutiner og systemer. Det gjør hverdagen lettere for alle. Noen barn strever med konsentrasjon og motivasjon, og har det generelt emosjonelt vanskelig. Skolene er gode på å tilrettelegge, og lager tilpassede systemer som passer hver enkelt elev når de er på skolen. Hjemme er dette mer krevende. Kanskje er det flere i husstanden som krever deg som voksen, kanskje skal du kombinere hjemmekontor med andre huslige gjøremål. Hjemme har man vanligvis ikke en visuell timeplan, som kan gi den forutsigbarheten barnet har behov for på skolen. Kanskje er du sliten og kjenner at hele situasjonen er overveldende, og sinne og frustrasjon overtar de fleste krevende situasjoner.

Hvordan kan dere som foresatte få dagene til å gå uten for mye uro, mas og dårlig stemning? Gi barna den oppmerksomheten som trengs, og samtidig få unna det du selv har behov for?

* Prøv å holde på hverdagsrutinene. Vekk barnet til vanlig tid, oppmuntre til morgenstell, og tenk at familien skal gjøre seg klar for å fyke ut dørene for å rekke skole. Pust et øyeblikk og nyt at det ikke egentlig er det samme tidspresset akkurat nå.

* Gjør klar en fast plass som skolearbeidet skal foregå på. En pult eller et bord som blir barnets faste arbeidsplass. Er det en rolig plass i huset der barnet har lettere for å holde fokus, anbefales dette.

* Gå igjennom timeplanen fra skolen med barne ditt. Er barnet allerede umotivert, og mer fristet til å gjøre «hjemmeaktiviteter» som TV og dataspill, gjør avtale med barnet ditt om hva som må gjennomføres av skolearbeid først; og avtal med barnet når pauseaktiviteten kan starte. Lag gjerne en plan sammen, der hyppigheten på pauseaktivitetene blir synlig, slik at dagen blir så forutsigbar som mulig. Har barnet svært begrenset arbeidskapasitet, ikke vær redd for å legge inn mange små pauser. Skriv gjerne også inn i «familietimeplanen» de voksnes gjøremål, slik at barnet ikke blir overrasket over at du blir opptatt med ditt. Har du ikke hjemmekontor eller andre gjøremål, bruk denne tiden til en pust i bakken.

* Bruk gjerne timer/klokke/nedtelling i pauseaktiviteten. Dermed slipper du å være den masende irriterende voksne som sier at barnet må avslutte. Blir dette vanskelig, minn på at det bare skal litt mer arbeid til før ny pause.

* Hold på de faste måltidene som barnet er vant med i skoletiden. Lunsj og mellommåltid til avtalte tider. Sliter barnet ekstra med motivasjonen en dag; prøv å gjøre noe lystbetont sammen. Lag lunsjen sammen, bak noe godt, eller ta en liten tur i frisk luft. Kanskje er barnet mer motivert av praktiske oppgaver; legg inn i planen deres arbeidsoppgaver som barnet kan bidra med hjemme. Kanskje savner barnet noen klassekamerater, og det kan være motivasjon å avtale tidspunkt for å prate med en venn på telefon/FaceTime o.l.

* For mange er det avlastning å ha barnet på skolen, fordi hjemmesituasjonen er krevende. Det er lov å kjenne på at dette er vanskelig for deg som forelder. Kanskje er det mye krangling mellom søsken, og toleransen for hverandre blir lav for både voksne og barn. Da kan det være lurt å legge inn individuelle «friaktiviteter» i familiekalenderen, der alle får mulighet til å være i fred i en liten periode. Er noen av søsknene i barnehagealder, er det vanskelig og kan oppleves som urettferdig å måtte gjøre skolearbeid. Skolebarnet krever mest sannsynlig en forelder som motiverer og oppmuntrer underveis jevnlig. Prøv å finne en bordaktivitet til de minste barna som de kan holde på med mens du motiverer skolebarnet.

* Det er en øvelse og kan være vanskelig å tenke positivt rundt at en nå får mer tid sammen med barnet sitt hvis de fleste situasjoner ender med frustrasjon og sinne.

Dette er en fin mulighet til å bli mer bevist på seg selv som forelder. Minn deg selv på at du er den viktigste personen barnet har i livet sitt. Holder du deg rolig og trygg, signaliserer du trygghet for barnet ditt, og at dere sammen kan løse det som er vanskelig. Prat med barnet når barnet er klar for det, fortell at du forstår at det er vanskelig å jobbe med skolearbeid når andre ting hjemme er mer fristende. Minn om mulighetene for lystbetonte pauseaktiviteter når skoleoppgaven er ferdig.

* Vi oppfordrer alle foreldre til å bruke tiden nå til å bli kjent med egne triggere knyttet til barnet ditt. Hva er det som skal til for at din frustrasjon tar overhånd? Er det når barnet blir sint, når det maser, når det herjer, når det brøler deg opp i ansiktet? Pust med magen, minn deg selv på at ditt sinne kan forverre barnets opplevelse av frustrasjon og mangel på motivasjon. Trekk deg selv ut av situasjonen et øyeblikk om det blir for vanskelig å beholde roen. Prøv å minne deg selv på barnets positive egenskaper, og at atferden til barnet er et signal på at noe er vanskelig. Ikke at barnet ønsker å være vanskelig. Prat om det som er vanskelig, og fortell barnet at du ønsker å hjelpe. Fortell gjerne også om de positive egenskapene og ting du vet barnet ditt mestrer. Ros og positive tilbakemeldinger kan være det som gjør at barnet holder ut de ekstra 5 minuttene, og det kan også bidra til styrking av mestringsfølelse og motivasjon.

* Når barnet har uro og strever med konsentrasjon, er det en ekstra krevende oppgave å holde motivasjon og konsentrasjon oppe, også som forelder. Husk at hvis man mister tålmodighet og sinne tar overhånd, kommer man langt med reparasjon som «unnskyld, nå ble jeg sint. Det var ikke meningen å bli så sint. Jeg forstår at dette er vanskelig for deg også.» Man kommer også langt med «unnskyld» og en god klem.

Kanskje oppdager dere som foreldre også at forutsigbarhet, visuelle planer for dagen, og gode rammer hjemme kan gjøre motivasjon og situasjonen litt mindre krevende. Lykke til!

Det finnes gode tips om hvordan man prater med barna om Koronasituasjonen på nett. Barn som ellers har det vanskelig kan oppleve denne situasjonen som svært overveldende. Husk at alt som blir pratet om dere voksne i mellom kan oppleves skremmende for barnet. Ta dere tid til å prate med barnet om det som oppleves skremmende. Sil ut det som er viktig at barnet vet, og fokuser videre på det som kan trygge barnet.


Seks bud til foreldre

Strever du ekstra som forelder nå i disse korona-tider? Da er du i samme båt som de fleste foreldre. Dette er en uvanlig tid for oss alle, hvor vi må leve tettere innpå hverandre enn vanlig. Dette byr naturligvis på ekstra utfordringer både for store og små. Psykolog Renate Horgheim fra Forebyggende psykisk helsetjeneste har laget seks bud til dere foreldre.

1. Sett deg et mål om å være god nok

Det aller første budet handler om å senke kravene og forventninger, både til seg selv og til barna. Dette er ikke tiden hvor vi skal være perfekte foreldre. Ikke lag for mange og store planer for dagen, og ikke vær opptatt av at hjemmet skal se plettfritt ut. Det holder å komme seg levende gjennom dagen med skolearbeid, noe lek, hjemmekontor og de vanlige rutinene. Målet må være å holde skuta flytende, og tenke at dette er mer enn godt nok.

2. Prøv å forstå vanskelig oppførsel

Colourbox.com Barn vil sutre når de kjeder seg og er mindre aktive. Barn vil reagere med sinne og frustrasjon, når det blir satt uvanlige grenser som at de ikke får leke med vennene sine. Barn vil reagere med redsel, når de hører at koronaviruset er farlig og kan gjøre noen alvorlig syke. Å være sutrete, sint, frustrert eller redd kan ses på som vanskelig oppførsel. Vi vet derimot at det er aldri barnas første valg å oppføre seg vanskelig. Så forsøk å forstå barnas oppførsel som at de ikke er vanskelige, men at de har det vanskelig inni seg.

3. Ikke gå i krig med barnet ditt

Det er lett å gå i krig mot et barn som oppfører seg vanskelig. Det er lett å bli like sint eller irritert tilbake. Vi vet likevel at barn som har det vanskelig inni seg ikke trenger dette. Faktisk kan en slik respons fra foreldre gjøre situasjonen verre for barnet, ved at de kan bli enda mer sinte, triste eller redde. Barna trenger derfor foreldre som er rolige og trygge sammen med dem, selv om de har det vanskelig.

4. Si unnskyld

Det er helt naturlig og normalt at vi ikke alltid klarer å være rolige og trygge sammen med barnet. Vi har kanskje ropt eller skreket til barnet. Kanskje har vi havnet i en krangel som endte med gråt eller raseriutbrudd. Vit da at dette gjelder for de aller fleste foreldre, og kanskje spesielt nå i denne tiden. Vit også at det går an å reparere det dumme som skjedde mellom deg og barnet ditt. Dette gjør du med å si unnskyld til barnet ditt, og med å forsøke å bli gode venner igjen.

5. Ta deg pauser

Det kan være at vi føler oss ekstra slitne som foreldre nå. Vi kan se for oss at vi raskere kommer til et batterinivå som lyser rødt. Når vi er slitne, så er det vanskelig å være rolige og trygge foreldre. Det er derfor lurt at vi prøver å lade opp batteriet innimellom. Ta deg en pause, hvor du gjør det du liker å gjøre og som krever lite energi av deg. Gå en tur ut og trekk frisk luft, bak noe godt, lytt til god musikk, ring en venn, les en bok eller ta en kaffe ute i sola på balkongen. Hvis dere er to voksne hjemme, så vil det være viktig å gi hverandre tid til pauser. Om du er alene og barnet er hjemme, så kan du la barnet sitte disse minuttene med egne aktiviteter. Om dette blir tid foran ipaden eller tv-en, så har ikke barna noe vondt av det.


6. Minn deg selv på at dette har en slutt

Det siste budet vil være å minne seg selv på at alt har en slutt, også situasjonen med koronaviruset. Vi vet ikke sluttdatoen ennå, men vi vet at den kommer. Smerten er ofte lettere å bære hvis vi vet at det finnes en sluttdato. Så forsøk å minn deg selv på at dette har en slutt, og at dette ikke vil vare evig. Som statsminister Erna Solberg sa i en pressekonferanse: «Det vil gå over, vi skal håndhilse på hverandre igjen og gi hverandre en god klem igjen. Den fine og normale hverdagen vil komme tilbake igjen.»