Medvirkning, livsmestring og helse

Barn i lek med duploklosser. Foto.

Barns medvirkning

“Barna skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planleggingen og vurderingen av barnehagens virksomhet. Alle barn skal få erfare å få innflytelse på det som skjer i barnehagen” .                                            
                                                                                                                                                            Rp, 2017

Les om barns medvirkning

Dersom barn skal oppleve at det å gi uttrykk for tanker og meninger er meningsfullt må de:

 

Barn skal få medvirke i barnehagen ut i fra deres alder og forutsetning. Gjennom medvirkning får barnet kompetanse i å samarbeide og samtidig iverksette sine egne behov. Å ta barns medvirkning på alvor forutsetter gode relasjoner og god kommunikasjon mellom barnet og de voksne. De voksne må være lyttende til barnet, både til barnets talespråk og kroppsspråk. Det er viktig at de voksne prøver å forstå barnets følelsesuttrykk. Personalet må være bevisst i alle situasjoner sammen med barna og gi hvert enkelt barn opplevelsen av å bli sett, hørt og verdsatt.

 

Vi ser dette området i nær sammenheng med oppmerksomt nærvær. Det går en rød tråd gjennom barnehagens arbeidsmåter og hvordan personalet jobber. 

Barn hviler i fanget til en ansatt. Foto.

Oppmerksomt nærvær

En god barnehage med trygge og nærværende voksne er av stor betydning for barns utvikling, danning og læring. Nærværskompetanse er viktig i arbeidet med å skape gode relasjoner og
dermed for kvaliteten i barnehagen.                                                                   
                                                                                                                        Anne Sælebakke, 2015

Les om oppmerksomt nærvær

Nærværstrening bidrar til å redusere stress og skape gode pusterom i hverdagen. Barn trenger voksne som er til stede, ikke bare fysisk men også mentalt og følelsesmessig.
Det innebærer at vi som arbeider med barn må bevisstgjøre oss på det som distraherer og ta i bruk redskaper for å regulere stress og uro. På den måten kan vi bli nærværende, gode omsorgspersoner. Personalet jobber med egen evne til nærvær og empati, både i grupper og individuelt. 

Barna skal ha mulighet til ro, hvile og avslapning i løpet av dagen. Det kan være stunder med rolig musikk, enkle yogaøvelser og fokus på pusten for å balansere og roe ned.

Personalet tilrettelegger for at barn skal få en god balanse mellom aktivitet og hvile, i tråd med rammeplan for barnehagen. 

Barn spikker på en pinne. Foto.

Livsmestring og helse

"Barnehagen skal ha en helsefremmende og forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Barnas fysiske og psykiske helse skal fremmes i barnehagen. Barnehagen skal bidra til barnas trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd og forebygge krenkelser og mobbing. Om et barn opplever krenkelser eller mobbing, må barnehagen håndtere, stoppe og følge opp dette. "

                                                                                                                                                                                                    Rp, 2017

Les om livsmestring og helse

Barnas fysiske og psykiske helse skal fremmes i barnehagen. Videre sier rammeplanen at barnehagen skal bidra til barnas trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd og forebygge krenkelser, utestenging og mobbing. 

En endring i barnehageloven § 41 trådte i kraft 1.1.21 og innfører strengere regler for å sikre at alle barn har det trygt og godt i barnehagen. Dette gjelder mot alle krenkelser, ikke bare mot mobbing. Personalet har en viktig rolle med å skape gode relasjoner og med å oppfylle aktivitetsplikten, når det er nødvendig. Se også barnehagens plan  "Å høre til" litt lenger ned på siden.

Hva vil det si å mestre livet sitt? Mestring er et mye brukt begrep som generelt viser til det at en person håndterer oppgaver og utfordringer som en møter gjennom livet. Det er mange faktorer i et barns liv som bidrar til god psykisk helse og livsmestring. Her nevner vi noen av dem: gode relasjoner, positive følelser, støtte til regulering av følelser og mestring. 


Kvaliteter som å fremme livsmestring, psykisk helse og følelse av egenverd har grobunn i voksen - barn - relasjonen. Personalets evne til å skape gode relasjoner er av avgjørende betydning. Deretter er det viktig å satse på strategier som er helsefremmende, som styrker robusthet, trivsel og velvære og hjelper barn til å regulere følelser. Dette finner vi i igjen i stein, saks, papir; kommunens strategi for å bygge sterke barnefellesskap.  
Vi har et stort fokus på at barn skal kunne sette ord på følelser og opplevelser.  Personalet jobber aktivt med å støtte barn i deres følelsesmessige utvikling, slik at de kan ta i bruk ressurser i seg selv og omgivelsene i mestring av situasjoner. Barn må bli sett og hørt for den de er og ikke hva de gjør!


Rammeplanen sier at barnehagen skal være et trygt og samtidig et utfordrende sted, der barna kan prøve ut ulike sider ved samspill, fellesskap og vennskap. Barna skal få støtte i å mestre motgang, håndtere utfordringer og bli kjent med egne og andres følelser. I tillegg skal barna ha mulighet til ro, hvile og avslapning i løpet av barnehagedagen, noe vi fokuserer på gjennom arbeid med oppmerksomt nærvær. 

Forsiden på Å høre til-planen. Foto.

Å høre til

Barnehagen skal  arbeide for et positivt miljø som fremmer helse, trivsel, lek og læring.

Å høre til - planen 


Logo stein saks papir. Foto.

SteinSaksPapir

Alle skal høre til i et fellesskap.


steinsakspapir.org 

Håndtrykk i mange farger på papir. Foto.

Jeg er meg!

Jeg er meg! handler om å styrke barns selvfølelse, lære å vise respekt for seg selv og andre. Vi ønsker at barn skal ha et godt og sunt forhold til kroppen sin, og at de får en forståelse av hvordan de kan markere egne grenser og også respektere andres.  

Les om Jeg er meg!

Barns seksualitet og forebygging av krenkelser og overgrep
Det er viktig å lytte til barnets stemme, og hvis de skal kunne fortelle trygt til voksne om noe ikke oppleves som greit, må de også få kunnskap om hva som er rett og galt. Hva som er gode og vonde hemmeligheter og berøringer, og hva de kan gjøre om de opplever noe som ikke er greit.
Gjennom tida i barnehagen skal barna få kunnskap om: kroppen, følelser, familien, kjønnsidentitet, hvordan vi blir til, hva som er gode og vonde hemmeligheter, for å nevne noe.
Vi ønsker å støtte barn i å utvikle en trygg og sunn holdning til egen kjønnsidentitet og kropp. Personalet samtaler oftest med barna i små grupper, som for eksempel i Snakkehjørnet.