Fagområdene i rammeplanen

En barnegruppe spiser matpakke ute i naturen. Foto.

Fagområder og progresjon

"Fagområdene gjenspeiler områder som har interesse og egenverdi for barn i barnehagealder, og skal bidra til å fremme trivsel, allsidig utvikling og helse. Barnehagen skal se fagområdene i sammenheng, og alle fagområdene skal være en gjennomgående del av barnehagens innhold".                                                         

                                                                                                                                      Rp, 2017


Vi vil her presentere hvert fagområde med tilhørende progresjonsplan.

Les om fagområdene 

Fagområdene skal være spennende og utviklende! De dekker et vidt læringsfelt og vil ofte være representert samtidig i  temaoppleggene gruppene har. Vi har barn i alderen ett til seks år, og det betyr at barna vil ha ulike forutsetninger, kunnskap og behov. Det blir derfor viktig å legge til rette for at barnehagedagen skal by på utfordringer og aktiviteter for alle, uansett mestringsnivå og alder. Det betyr at personalet har et stort ansvar for å sikre progresjon og utvikling for alle. Det skal være spennendeog utviklende! 

En mann holder det samiske flagget. Foto.

Nærmiljø og samfunn

"Barnas medvirkning i barnehagens hverdagsliv legger grunnlaget for videre innsikt i og erfaring med deltakelse i et demokratisk samfunn."                                                   Rp, 2017

Progresjonsplan

Les om nærmiljø og samfunn

Vi ønsker at barna skal oppleve gleden, betydningen og forpliktelsen ved å være en del av et fellesskap og et demokrati. Alle barn skal få dekket sine behov uten at det frarøver de andre muligheten til det samme. Personalet skal gi barna like muligheter, fremme likestilling og motvirke diskriminering, fordommer, stereotypier og rasisme.  
Barnehagen er en god arena for å utvikle forståelse og for å få erfaringer med et demokrati og et fellesskap som er berikende og utviklende. 

Dette fagområdet skal bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunnet og verden. Fagområdet skal også omfatte kjennskap til samisk språk, kultur og tradisjon og kjennskap til nasjonale minoriteter.

Hva gjør vi?
Personalet skal gi barna en begynnende kjennskap til betydningen av menneskerettighetene, spesielt barnekonvensjonen.
Gjennom barnehageåret drar gruppene på flere turer for å bli kjent med nærområdet.
Vi samarbeider med Ferista naturbarnehage, som har tilbud til samiskspråklige barn.

Barn rundt en bolle med poteter. Foto.

Kropp, bevegelse, mat og helse

"Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede, matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse."
                                                                                                                                                              Rp, 2017

Progresjonsplan. Foto.

Progresjonsplan

Les om kropp, bevegelse, mat og helse

Barnehagen legger til rette for at barna skal oppleve fysisk mestring ut ifra egne forutsetninger. Mestringsfølelse gir trygghet og stimulerer til å prøve mer. Personalet skal støtte og motivere barna i fin -og grovmotoriske aktiviteter og til å søke nye fysiske utfordringer. Barnehagens dagsrytme er tilpasset barnas behov for en balanse mellom aktivitet og hvile.


Mange av barnas måltider inntas i barnehagen. Vi tilbyr et sunt og variert kosthold, samtidig som måltidets pedagogiske funksjon blir ivaretatt. Måltidet handler ikke bare om å dekke behovet for mat og drikke, men det er også en arena for gode samspillsopplevelser sammen med andre barn og voksne. Matglede, mestring og det å være en del av et fellesskap bidrar til måltidsglede for barna. Vi vektlegger den sosiale arena som måltidet representerer der det er fokus på fellesskap, samhandling og samtale.
Personalets ansvar er å bidra til å utvikle samtaler og inkludere alle i fellesskapet.


Barna deltar noe i matlaging og forberedelse av måltid. På den måten får de mulighet til å se sammenhengen mellom mat, kropp og helse. Her blir de også kjent med ulike råvarer som stimulerer nysgjerrighet til nye smaksopplevelser. Tre ganger i måneden får vi levert et varmt måltid. 


Gode vaner som tilegnes i barnehagealder, kan vare livet ut. Derfor er barnehagen en viktig arena for å innarbeide rutiner og kunnskap om håndvask og andre hygienetiltak. 


Bursdagsfeiring:

Hovedfokus er på barnet og aktiviteter.
Foreldre skal ikke ha med kake el.l. i barnehagen.   


Romolslia barnehages retningslinjer for kosthold (revidert 30.06.22)

Barnehagen skal:

Barnegruppe på tur. Foto.

Natur, miljø og teknologi

Romolslia barnehage har fokus på miljøarbeid og ønsker å bidra til en god fremtid for barna våre!

Progresjonsplan. Foto.

Progresjonsplan

Les om natur, miljø og teknologi

Dette fagområdet skal bidra til at barna blir kjent med og får forståelse for planter og dyr, årstider, vær og miljø. Og det har vi i Romolslia barnehage rikelig anledning til!

Romolslia barnehage er miljøsertifisert med Grønt Flagg, og vi jobber aktivt for å beholde det.
Bærekraftig utvikling handler om at barn skal lære å ta vare på seg selv, naturen og hverandre. Det handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine. Det er i dag mange trusler mot det biologiske mangfoldet, og vi ønsker å gi barna en begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen.                 


Vi jobber gjennom året med resirkulering, kildesortering, fysisk aktivitet, kosthold, energiforbruk og biologisk mangfold.  Vi håper å få komme igang med kompostering i løpet av 2024.
Å ha en egen kjøkkenhage kan gi opplevelser og lærdom på mange områder. Barna kan lære ved å gjøre; et verdifullt pedagogisk virkemiddel.
Å ha mulighet til å dyrke i barnehagen, kan stimulere til undring over vekster, dyreliv og årstider, og vi kan trekke inn ulike fagområder.  

Årets fokusområde er "Å ta vare på". Hovedmålet er å skape glede og engasjement for natur og miljø og å lære å ta ansvar for livet rundt oss, både på uteområdet i barnehagen, i nærområdet og ellers.  Felles glede - felles ansvar.  

Vi er stolte over et uteområde med et sterkt grønt fokus. Vi  dyrker grønnsaker, sår humlevennlige blomster og hver høst kan vi plukke bær og epler.
Uteområdet og nærområdet vårt gir rom for allsidig og variert aktivitet. Vi ønsker å bidra til at barna får forståelsen av samspillet i naturen og hvordan vi mennesker kan påvirke det som skjer.
Vi ønsker å gi barna en grunnleggende positiv holdning til friluftsliv og uteglede. 

Barn som tegner. Foto.

Kunst, kultur og kreativitet

"Opplevelser med kunst og kultur i barnehagen kan legge grunnlaget for tilhørighet, deltakelse og eget skapende arbeid. "                                                                              Rp, 2017

Progresjonsplan. Foto.

Progresjonsplan

Les om kunst, kultur og kreativitet

Dette fagområdet omhandler estetiske inntrykk og uttrykk i aktiviteter som billedkunst og kunsthåndverk, musikk, dans, drama, språk, litteratur, film, arkitektur og design. I barnehagen deler barn kulturelle opplevelser sammen med andre. Barnehagen skal legge til rette for kreativ tenkning, fantasi og skaperglede ved å ha tilgang på ting, rom og materialer som støtter opp om barnas lekende og estetiske uttrykksformer. Det er viktig at barnet får bruke sin kreativitet ut i fra sitt nivå og få erfaringer med ulike materialer. Barna skal få mulighet til å møte ulike kunstuttrykk som gjenspeiler et mangfoldig samfunn og ulike tidsepoker. Vi fokuserer på at prosessen er viktigere enn produktet. En god prosess med fokus på fellesskapet, læring, undring og utforskning, og der barnet får uttrykke seg på sin måte gir mer rom for kreativ utfoldelse. Barnehagen har fokus på fellesskapet under aktivitetene, det å oppleve og skape noe sammen bidrar til samhørighet og kulturelt fellesskap. 


I barnehagen ønsker vi å gi inspirasjon gjennom ulike sanseinntrykk som stimulerer barnas estetiske og kreative utvikling. Å gi impulser til estetiske prosesser er viktig for å sette i gang ideer og skape motivasjon hos både barn og voksne. Kunst, kultur og kreativitet oppstår spontant i barnas lek, men også i mer voksenledet aktivitet som f.eks. samlingsstund og kor. Ved å legge til rette for skapende lek og aktivitet støtter vi barnas uttrykksmuligheter.


Vi benytter oss også av eksterne kulturelle tilbud bl.a. fra Den kulturelle Barnehagesekken der vi kan delta på ulike estetiske verksted, forestillinger med sang, musikk, teater og besøk på kunstmuseum. Etter slike kulturelle og andre hverdagslige inntrykk er det viktig at barna får bearbeidet det de har opplevd. At barna får mulighet til å fortelle om opplevelsene, gjennom språk og andre uttrykksformer som f.eks. lek, teater, tegning, dans, osv. 

Høsten -23 får vi besøk av Barnehageteateret som setter opp musikalen "Karius og Baktus."



To barn ser i en bok. Foto.

Kommunikasjon, språk og tekst

"Alle barn skal få god språkstimulering gjennom barnehagehverdagen, og alle barn skal få delta i aktiviteter som fremmer kommunikasjon og en helhetlig språkutvikling."
                                                                                                                                                                    Rp, 2017

Progresjonsplan. Foto.

Progresjonsplan

Les om kommunikasjon, språk og tekst

Tidlig og god språkstimulering for alle barn er en viktig del av barnehagens innhold. Kommunikasjon og språklig kompetanse er nødvendig for å forstå omverdenen, bygge relasjoner, kommunisere og samhandle med andre. 


De fysiske omgivelsene, lek, aktiviteter og pedagogisk tilrettelegging skal gi barna et rikt og variert språkmiljø. Dette læringsmiljøet skal gi støtte til barns kommunikasjonsutvikling fra kroppsspråk, mimikk og lyder til ord og setningsoppbygging i samtale. 

De voksne i barnehagen skal være språklige pådrivere og rollemodeller ved at erfaringer og opplevelser blir satt ord på og gir grunnlag for samtale og undring. Barnehagen skal bidra til at barn leker med språk, symboler og tekst og stimulerer til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling.


Romolslia barnehage har systemer for arbeidet med barns språk, og jobber målrettet ut fra kunnskap om god språkutvikling. Det kommende barnehageåret vil vi fortsette med leseaktiviteter og Favorittboka mi.


For at alle barn skal få mulighet til å uttrykke seg og oppleve at de blir forstått, må vi ta hensyn til barnas utviklingsnivå og språklige ferdigheter. Vi er bevisst på å bruke bilder og annen visuell støtte for å forsterke talespråket for alle barn i hverdagssamtaler.
Flerspråklige barn utvikler to eller flere språk samtidig. Språkutviklingen kan ta lengre tid, men det er en styrke og berikelse å beherske flere språk. I barnehagen vil vi i hovedsak stimulere den norskspråklige utviklingen, men vi er også opptatt av å synliggjøre det språklige mangfoldet.
I samråd med barnets foresatte samarbeider vi med skolen ved å overføre informasjon om barnas norskspråklige utvikling. 

Byggeklosser. Foto.

Antall, rom og form

“Fagområdet handler om å oppdage, utforske og skape strukturer og hjelper barna til å forstå sammenhenger i naturen, samfunnet og universet. Arbeid med fagområdet skal stimulere barnas undring, nysgjerrighet og motivasjon for problemløsing”.
                                                                                                                                                                      Rp, 2017

Progresjonsplan. Foto.

Progresjonsplan

Les om antall, rom og form

Barn er opptatt av tall og telling, de utforsker rom og form, de argumenterer og er på jakt etter sammenhenger.

Matematikk i praksis er problemløsing, undersøking og sammenligning. Vi teller tær og fingre, dekker på bordet til riktig antall barn, måler og veier ingredienser til havregrøten, og sammenligner høyden på barna. I en variert og innholdsrik hverdag er det mange muligheter for at barna kan gjøre matematiske erfaringer


Når vi lærer matematikk videreutvikler vi en medfødt omtrentlig mengdesans. Disse ferdighetene er tett koblet til vår evne til å vurdere tid og avstander. Gjennom fri lek der barn f. eks. bygger en hytte eller leker med klosser, får de viktige erfaringer om rommet i tre dimensjoner både gjennom kroppen og ved å utvikle språket. Det samme får de ved å bevege seg i naturen og klatre og herje. Men skal de få en presis forståelse for mengder, må de også få erfaring med telling og tall. Slik vil de sakte lære å koble ord som «fem» til alle mengder på fem som igjen kobles til symbolet «5». Og når de kommer på skolen, vil de også lære å skrive «fem». En slik utvikling kan bare skje ved hjelp av voksne som sørger for å gi barnet gjentatte erfaringer med tall og telling. Og det er ikke mye talltrening som skal til. (Jf. Forskerfabrikken)

Barna skal få kjennskap til matematiske begrep, tall og symboler. Dette blir presentert i hverdagslige situasjoner, i takt med barnas alder og utvikling. Toåringen erfarer størrelsesbegreper i eventyret om den minste, den mellomste og den største bukken. Femåringen begynner å forstå hvor mange ni egentlig er og kan telle nesten helt til hundre!

Vi ønsker at barna på Romolslia barnehage skal oppleve glede over å utforske, og de skal møte et personale som skal skape et læringsmiljø som gir barna motivasjon til å spørre, til å utforske, og til å være problemløsere.

Barnehagebarn som får leke mye, blir rett og slett mer fleksible og får bedre selvkontroll enn barn på samme alder som har en mer skolelignende barnehage. Det er viktig for all læring, også matematikk.  

Et tøyhjerte henger på en gren. Foto.

Etikk, religion og filosofi

"Etikk, religion og filosofi er med på å forme måter å oppfatte verden og mennesker på og preger verdier, normer og holdninger."                                                                           
                                                                                                                                                                    Rp, 2017

Progresjonsplan. Foto.

Progresjonsplan

Les om etikk, religion og filosofi

Alle barn har rett til å oppleve at de er del av et fellesskap. Norge er et flerkulturelt samfunn, og det er barnehagen vår også. Det er derfor mange måter å være norsk på! Kulturelt mangfold skal gjenspeiles i barnehagen og i Romolslia barnehage er det en ressurs at vi har barn, familier og ansatte med ulik kultur-, språk- og livssynsbakgrunn - en berikelse for fellesskapet! 


Vi ønsker at Romolslia barnehage skal være en arena som tilrettelegger for identitetsutvikling og språkutvikling, og en arena som fremmer likeverd og demokrati. Vi legger vekt på ulike samtaleformer som gir enkeltbarn og grupper av barn muligheten til å undre seg og samtale omkring problemstillinger og spørsmål.


Vi skal skape en interesse og forståelse for samfunnets mangfold og menneskers livsverden og levesett. Gjennom å samtale om og undre seg over eksistensielle, etiske og filosofiske spørsmål får barna selv til å formulere spørsmål, lytte til andre, reflektere og finne svar. Romolslia barnehage skal bidra til å legge grunnlag for kritisk tenkning og dømmekraft.