Nettvett på 1.-3. trinn

Den første opplæringen i nettvett

Barna skal helt fra starten av tilegne seg kompetanse i bruk av Classroom. Barna kan helt fra starten av kunne få tilgang til å kommentere ting som legges ut på Classroom. Kontaktlærer og trinnet kan selv avgjøre om barna i kontaktgruppene takler denne friheten eller om dette må stenges i perioder (enten for hele gruppa eller for enkeltelever). Dette bør tilpasses hver enkelt gruppe, men det er gunstig om barna får en trening i å kommentere inne på Classroom, fordi dette er en plattform som vi lærere har tilgang til og som vi kan kontrollere.

Digital inkludering

Nettvett handler også om digital inkludering. Dette innebærer at barna mestrer:

  1. Hvordan de oppfører seg mot venner i spill. Det vil være naturlig at elevene i større og større grad kommuniserer med hverandre i spill. Dette blir utfordrende da headset i liten grad lar foreldre høre begge sider av samtalene. Et viktig moment her vil være å oppfordre foreldre til å være tett på, slik at gaming blir et sosialt løft heller enn en ulempe.

  2. Skriving av korte beskjeder, for eksempel som meldinger til venner. Dette krever både at elevene får til å skrive meldinger som tolkes riktig og at de forstår bruk av emojier eller andre lignende tegn.

Det kan være lurt å sidestille sosiale ferdigheter på digitale plattformer og i det virkelige liv. Det vil i de fleste tilfellene ikke være naturlig å dra spillene fra barnas fritid inn i skolehverdagen. Det kan likevel være aktuelt å hente ekte eksempler fra fritida for å snakke om sosiale digitale ferdigheter.

Undervisning om sosiale medier

Undervisning om grenser og innhold i sosiale medier kan fort bli til at læreren setter strenge grenser som blir vanskelige å følge hjemme. På Dubestemmer.no anbefales det at videregående-elever underviser ungdomsskole-elever i bruk av sosiale medier, fordi disse elevene er mer mottakelige for råd fra elever som er nærmere sin egen alder.

Kanskje kan vi får til dette for småtrinnet også? Større elever kan være gode forbilder og fortelle hva som er fine kommentarer og kommentarer som er slemme eller lett kan misforstås. Dette gir læring både for elevene og

Mål i nettvett etter 3. trinn:

- Vi skriver høflig til både barn og voksne.
- Vi kommenterer saklig og relevant.

nettvett-Ressurser for småtrinnene

Småbarn og skjerm

Medietilsynet har laget denne nettsiden som handler om hvor mye små barn bør ha av skjermbruk. Er mest rettet mot foreldre, men kan også brukes på f.eks foreldremøter.

Bruk Hue

Undervisningsopplegget Sladrehank passer for 3.-7. trinn. Inneholder også et eget opplegg som passer for foreldremøter. Bruk Hue er utviklet av Telenor og Røde Kors.

Røde Kors' nettvettregler

Nettvettreglene er nyttige kjøreregler som kan brukes som en felles standard.

Dubestemmer.no

Har filmer som passer til bruk i undervisningen. Noen passer for små elever, andre passer for mellomtrinnet. Dette er et nettsted som drives av Udir.


Barnevakten

Dette er et nettsted som passer både for oss i skolen og for foreldre. Nettstedet forklarer nettfenomener, spill og apper og grundige vurderinger av både aldersgrenser og innhold i disse.