Principis pla jove

La Llei de Polítiques Integrals de Joventut (15/2017, de 10 de novembre) estableix, en els seus articles 3 i 4, els principis que han de regir les polítiques de joventut en la Comunitat Valenciana i els drets que es reconeixen a les persones joves.

Descrivim els 5 grans principis que regiran en el Pla Jove d'Onda.

Integralitat, transversalitat i proximitat

Una mirada integral, que posa la persona jove en el centre, amb una atenció individualitzada en què és l'Administració qui s'adapta. Una perspectiva transversal, tant interdepartamental com interinstitucional i col·lectiva, que coordina totes les polítiques públiques. I una vocació de proximitat i municipalitat que garanteix l'equitat territorial, l'autonomia personal i la vinculació al territori, generant un sentiment de pertinença i comunitat.

El Pla Jove configura un sistema, de manera que el seu desenvolupament només es completa quan s'incorporen al document central projectes, estudis, models, normes i avaluacions que es desprenen del seu funcionament i planificació. Un conjunt de documents que preveuen la seua actuació a realitzar i la seua avaluació, i que són públics per a tota la ciutadania, com a garantia de compliment dels compromisos adquirits i com a exercici de transparència i govern obert.

L'atenció integral als i les joves és aquella que es presta amb un enfocament centrat no sols en els aspectes biològics, sinó també en aspectes psicosocials i familiars, centrat en les necessitats dels i de les joves i de les seues famílies, permetent un diagnòstic i un maneig adequat de les necessitats reals .

Perspectiva de gènere i feminisme

La igualtat de gènere i la transformació social basada en l'equilibri entre l'esfera pública i privada, el món productiu i reproductiu, la raó i les emocions han de ser una prioritat del Pla que garantisca amb igualtat d'oportunitats i reconeixement de les diferències l'exercici de plena ciutadania de totes les persones joves.

Una mirada transversal que permeta la despatriarcalització de les estructures, de les dinàmiques i dels comportaments en les polítiques de joventut, per a afavorir una societat inclusiva basada en el bon tracte, l'agermanament, els hàbits saludables i la cohesió social.

La participació, la cooperació i la codecisió

El Pla Jove és una eina dinàmica i viva, participada de manera activa per tots els agents implicats amb un protagonisme decidit de la joventut, que naix de la coproducció de polítiques públiques, amb dinàmiques pròpies i compartides de cadascuna de les parts.

Tots els seus estadis de desenvolupament contemplen espais de participació efectiva amb experiències de codisseny i obertes a la cogestió, especialment, en l'àmbit municipal. El límit per a la participació no el fixarà l'Administració sinó la joventut en funció de la seua voluntat, interessos, necessitats i capacitats. La màxima expressió d'aquest model és el reconeixement del Consell Valencià de la Joventut i de les seues estructures territorials com a representants de la joventut valenciana.

L'educació en la participació i en valors, com ara l'espai de socialització entre persones iguals i el foment de la cooperació, defugint la competitivitat individualista, per a la construcció d'una societat basada en la cultura de la no-violència, plural i oberta, és una prioritat del Pla Jove.

La igualtat en la diversitat i la solidaritat generacional

El desplegament integral del Pla Jove implica, com hem vist, la difusió en tot el territori i, per tant, el treball de proximitat, el seu caràcter universal i el tracte igualitari per a tota la joventut.

L'aplicació del Pla Jove serà expressió de la diversitat juvenil, en la seua multiplicitat de perfils, interseccionalitats i, fins i tot, de les singularitats i individualitats. L'Administració s'adapta a la ciutadania, als i les joves, amb una mirada individualitzada, inclusiva i de foment de l'interés general. I es farà amb una voluntat expressa i explícita de mostrar i fer present la diversitat en el disseny, la implementació i l'avaluació de totes les polítiques públiques, incloent-hi tota la diversitat cultural, de gènere, sexual, afectiva, lingüística, estètica, territorial, ideològica, religiosa i social. A més, els diferents programes i accions faran una aposta oberta per la solidaritat generacional, basada en la convivència i el reconeixement de la plena ciutadania de cadascuna de les etapes vitals, trencant així amb una societat adultocèntrica que viu d'esquenes o que nega la diversitat generacional.

El respecte a la diversitat és un dels valors que hem tingut en compte en el desenvolupament del Pla Jove.

Inclusió activa i efectivitat de drets

La formulació de principis i de drets pot convertir-se en un simple exercici teòric de difícil concreció. El Pla Jove associa totes i cadascuna de les seues propostes i metodologies d'actuació en drets de les persones joves, de manera que la correcta aplicació de les seues actuacions planificades fa necessària la manifestació dels drets i corresponsabilitats a les quals al·ludeix o en els quals es fonamenta. L'Administració ha de garantir tant els drets com el context perquè les persones joves puguen exercir-los de manera efectiva, amb igualtat d'oportunitats i per a formar part activa de la ciutadania.