Dades estadístiques de salut, feines domèstiques i alimentació

Autovaloració de l'estat de salut per sexes i per edat

Dades sobre l'enquesta de salut de la Comunitat Valenciana de l'any 2016 sobre l'autovaloració de l'estat de salut de persones majors de 15 anys.

Per sexe

El major percentatge dels homes i les dones, s'observa en una valoració de l'estat de salut "Molt bona" o "Bona", sent més alt el percentatge d'homes que de dones en aquestes dues valoracions. Pel que fa a la valoració de "Regular", "Roïna" o "Molt roïna", el percentatge més alt és de les dones; tot i això són molt poques dones o homes els que valoren la seua salut com a negativa.

Per edat

Si comparem l'autopercepció de l'estat de salut per grups d'edats a la Comunitat Valenciana, el grup d'edat entre 15-24 anys, valora la seua salut com "Molt bona" amb un 58%, un 34,3% com a "Bona", un 6% com "Regular", i 1,6% com a "Roïna". En aquest grup d'edat, no hi ha cap jove que valore la seua salut com "Molt roïna". La percepció del seu estat de salut és positiva en general.

El grup d'edats entre 25-44 anys, un 32,1% valora el seu salut com a "Molt bona"; un 56%, bona; un 10%, "Regular"; un 1,6%, "Roïna", i un 0,2% "Molt roïna".

I el grup d'edats entre 45-64 anys, un 13,3% valora la seua salut com a "Molt Bona"; un 57,2% la valora com a "Bona"; un 21,9%, com "Regular"; un 4,7%, com a "Roïna", i un 2,8, "Molt roïna". A mesura que anem fent-nos més grans, la percepció que tenim de la nostra salut va empitjorant.

Font: Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana. Enquesta de Salut Comunitat Valenciana 2016

Autovaloració de l'estat de salut al departament de la Plana

Si ens fixem en l'autovaloració que es fa de l'estat de salut al departament de la Plana, els percentatges més alts els podem observar en les valoracions de “Molt Bona” i “Bona”, sent 32,4% i 43,5% respectivament.

Font: Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana. Enquesta de salut Comunitat Valenciana 2016

Valoracions sobre el funcionament de la sanitat segons el sexe, l'edat i la renda a Onda

Si ens fixem en les valoracions sobre el funcionament de la Sanitat segons el sexe, l’edat i la renda a Onda, observem que un 79,9% d'homes consideren el funcionament de la Sanitat efectiu i un 20% el consideren ineficaç. Si ens fixem en les dones, seria un 67,8% les que consideren eficaç el funcionament de la Sanitat i el 32,2% que el consideren ineficaç. I si, a més, tenim en compte els joves, un 77,8% consideren eficaç el sistema sanitari.

Font: Anàlisi social del municipi d’Onda per a la implantació d’un Pla de Convivència Ciutadana. Departament de Sociologia i Antropologia Social. Juliol 2009.

Població amb algun problema crònic de salut

La població de 15 o més anys amb algú problema crònic de salut per sexe i per edat.

Per sexe

Un 45,9% dels homes té algun problema crònic i un 54,1% no en té cap. Pel que fa a les dones, un 53% té un problema crònic de salut i un 47% no en té cap. No existeixen diferències grans entre homes i dones.

Per edat

Si ho comparem amb els grups d'edat, un 33,6% té problemes crònics entre el grup d'edat 15-24 anys, un 31,7% té problemes crònics en l'edat compresa entre 24-44 anys i un 54,5% en l'edat entre 45-64 anys. A mesura que ens fem més grans augmenten els problemes de salut.

Font: Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana. Enquesta de Salut Comunitat Valenciana 2016

Població amb algun problema crònic de salut al departament de la Plana

Si ens fixem en el departament de la Plana, que és on s'ubica Onda, un 46,2% té algun problema de salut i el 53,8% no en té cap.

Font: Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana. Enquesta de Salut Comunitat Valenciana 2016

Percentatge d’atencions sanitàries relacionades amb la infecció de VIH i altres MTS a la població jove, per sexe

El 39,2% de la població de 18 a 49 anys (20.759.600) s'ha fet la prova del virus de la immunodeficiència humana (VIH)/sida (40,1% dels homes i 38,4% de les dones).

Un 21,6% dels homes i un 4,1% de les dones han estat amb 10 o més parelles al llarg de la seua vida. El 17,1% de les persones que han mantingut relacions sexuals en l'últim any ha tingut alguna parella ocasional en aqueix mateix període; aquest fet és tres vegades més freqüent en els homes que en les dones. El 3,9% dels homes i el 2,7% de les dones declara haver mantingut relacions homosexuals alguna vegada en la vida. Un 27,3% dels homes que han tingut relacions sexuals, alguna vegada les ha mantingudes amb persones que exerceixen la prostitució. L'acceptació i l'ús del preservatiu són més freqüents entre els joves.

Aquestes són algunes de les dades proporcionades per l'Enquesta de Salut i Hàbits Sexuals, realitzada el 2003 per l'INE amb la col·laboració de la Secretaria del Pla Nacional sobre la SIDA del Ministeri de Sanitat i Consum (MSC).

Percentatge de persones que van tindre la seua primera relació sexual abans dels 16 anys

Els homes inicien les seues relacions sexuals abans que les dones. Els joves que tenen la seua primera relació sexual abans dels 16 anys sembla estar augmentant lleugerament en tots dos sexes. Tot i això, l'edat mitjana d'inici continua sent superior a la de la majoria dels països occidentals.

Xifres INE

Percentatge de persones que van utilitzar preservatiu en la seua primera relació sexual

L'ús del preservatiu en la primera relació és cada vegada més freqüent: entre les persones de 40 anys o més només el 31,5 van indicar haver-lo utilitzat, mentre que entre els menors de 30 ho va fer un 79,6%. Aquesta important diferència entre grups d'edat sembla suggerir una progressiva acceptació del preservatiu entre els joves, que ja l'usen majoritàriament des de la primera vegada.

Xifres INE

Percentatge de persones a les quals s'ha diagnosticat alguna vegada una malaltia de transmissió sexual

El 5,4 de la població que ha mantingut relacions refereix que li han diagnosticat alguna malaltia de transmissió sexual al llarg de la seua vida (excloent-hi micosi i hepatitis B). En les dones les més freqüents són les tricomones (1,1%) clamídies (1%) i herpes genital (0,8%), i en els homes destaquen la pediculosi o lladelles (2,6%) i la infecció gonocòccica (1,2%).

Xifres INE

Percentatge de persones que alguna vegada s'ha realitzat la prova del VIH

La prova del VIH/sida

El 39,2 de la població objecte d'estudi declara haver-se fet en alguna ocasió la prova del VIH/sida. El grup d'edat de 30 a 39 anys és el que se l'ha realitzada en una major proporció: 49% dels homes i 50,6 de les dones.

La majoria de les persones (66,7%) es fa la prova en serveis sanitaris generals, no orientats especialment a persones amb comportaments de risc per a l'adquisició del VIH (metge d'atenció primària, hospital, consulta especialitzada, etc.). Aquest percentatge és encara més alt en el cas de les dones (72,5% enfront del 59,3% dels homes), probablement perquè moltes dones se la fan en el control rutinari de l'embaràs.

Per donació de sang

Una part important d'aquestes persones s'ha fet la prova perquè en alguna ocasió ha donat sang, però el 21,4% de la població investigada l'ha realitzada per a saber si estava infectada: 18,6% d'homes i 24,3% de dones.

Sense donació de sang

Entre les persones que s'han fet la prova per raons diferents de la donació destaca l'elevada freqüència en les dones 30 a 39 anys, que arriba al 38,4%, segurament pel pes important de la prova diagnòstica del VIH durant l'embaràs, ja que es recomana a les dones embarassades o que pensen tindre un fill.

Xifres INE

Naixements a Espanya per edat de la mare. 2019

Respecte als naixements per edat de la mare, podem observar que el major nombre de fills els tenen les dones entre 26 i 30 anys, si tenim en compte les dades de la joventut entre 15 i 30 anys.

Edat mitjana de maternitat a Castelló, Comunitat Valenciana i Espanya

L'edat mitjana de maternitat se situa entorn de 31 i 32 anys tant a Castelló, Comunitat Valenciana i Espanya, no havent-hi diferències significatives. Cal comentar que hi ha hagut un lleuger augment en l'edat de maternitat en l'últim any.

Font: Dades estadístiques INE, Institut Nacional d'Estadística.

Taxa de fecunditat per edat de la mare 2019. Naixements segons l'edat de la mare per 1000 dones d'aquesta edat

La taxa més alta de fecunditat comparant les edats entre 15 i 50 anys es dona en les dones entre 25 i 38 anys. L'edat mitjana amb la taxa més alta és 33 anys, tant a Castelló com a la Comunitat Valenciana i a Espanya.

Font: Dades estadístiques INE, Institut Nacional d'Estadística.