Dades estadístiques de problemàtiques socials

Factors principals d’exclusió social al territori

L'exclusió social es defineix com la falta de participació de segments de la població en la vida social, econòmica i cultural provocada per la falta de recursos i capacitats bàsiques. Així, aquells ciutadans que es troben en risc d'exclusió social se solen moure dins d'un entorn poc propici per al desenvolupament de les seues capacitats econòmiques, socials i culturals.

Els principals factors que incideixen en la pobresa i l'exclusió social són:

  • L'ocupació o desocupació. És un element clau perquè el treball és el principal mitjà que tenen els ciutadans d'accedir als recursos necessaris per a satisfer les seues necessitats.

  • L'educació. Està íntimament lligada amb el sistema de benestar i cohesió social. És un altre pilar bàsic, per al desenvolupament de la persona.

  • L'habitatge. És un dels aspectes essencials. Es tracta d'un element social en la vida de qualsevol persona.

  • La salut. És un altre dels factors que tenen gran incidència en la vida de les persones per a poder viure-la sense risc d'apropar-se a situacions d'exclusió social.

Taxa de risc de pobresa en joves – Privació severa, per edat i sexe

És una mesura de pobresa relativa que s’obté del percentatge de persones que tenen rendes equivalents sota el llindar de pobresa. El llindar de pobresa es fixa en el 60% de la mitjana dels ingressos per unitat de consum de les persones (renda equivalent de les persones) i depén, per tant, de la distribució d’aquesta variable (d’ací el terme de pobresa relativa, ja que s’estableix respecte a la població a què pertany). La mitjana és el valor que, si ordenem tots els individus de menor a major ingrés, deixa una meitat d'aquests per davall d'aquest valor i l’altra meitat per damunt.

La taxa de pobresa general de la Comunitat Valenciana està entorn d'un 22,8% enfront d'un 20,1 que hi ha a Castelló i un 17,9% que observem a la Plana Baixa, per la menor taxa de pobresa a la nostra comarca. Això pot ser pel fet que és una zona plena de fàbriques que ajuda els joves a tindre més opcions de treball i, per tant, a poder augmentar el seu nivell econòmic.


Taxa de pobresa a la Comunitat Valenciana, província de Castelló i la Plana Baixa.

INE Portal estadístic de la Comunitat Valenciana. Dades de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

Renda mitjana per unitat de consum mensual a la Comunitat Valenciana, província de Castelló i la Plana Baixa.

INE Portal estadístic de la Comunitat Valenciana. Dades de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

Font: INE Portal estadístic de la Comunitat Valenciana. Dades de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

Indicadors de pobresa o exclusió social a la Plana Baixa en homes, dones i menors de 16 anys

Indicadors de pobresa. Risc de pobresa i/o exclusió social (estratègia Europa 2020). A la Plana Baixa hi ha un percentatge de risc de pobresa del 17,2% en homes i 23,8% en dones. En menors de 16 anys, aquesta dada augmenta fins a un 26,7%.

Font: Portal Estadístic de la Comunitat Valenciana. Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

Sistema de Garantia Juvenil

Tot seguit pots consultar per anys i per mesos les dades d'inscripció en el Sistema de Garantia Juvenil. Segons dades estadístiques de Castelló sobre els indicadors del Sistema de Garantia Juvenil, en juliol de 2020 va haver 18.490 inscripcions en el registre de les quals no s'observa una diferència important pel que fa al nombre d'homes i dones, sent la xifra molt igualada. La xifra de denegacions és molt baixa, no havent-hi diferències entre homes i dones.

Font: Ministerio de Trabajo y Economía Social. Estadísticas del Servicio Público de Empleo Estatal.

Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives UPCCA

La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) és un servei especialitzat de titularitat municipal, adscrit a l'Àrea de Benestar Social, Família i Majors de l'Ajuntament d'Onda, acreditat i subvencionat per la Direcció General de Drogodependències de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana.

Es tracta d'un servei espacialitzat, públic i gratuït, que desenvolupa programes de prevenció amb l'objectiu de reduir o evitar l'ús i/o abús de drogues i altres conductes addictives, així com promoure hàbits de vida saludables.

La UPCCA, punt de referència de prevenció en conductes addictives del municipi, ofereix un servei d'informació, orientació i assessorament personal, familiar, educatiu i comunitari al llarg de tot l'any.

Aquesta unitat aborda la problemàtica de les drogodependències, així com la derivada de qualsevol altra conducta addictiva utilitzant la prevenció com a estratègia fonamental. Es tracta d'un treball que es fa en col·laboració amb diferents àmbits: educatiu, sanitari, social, policial i comunitari, i també amb les diferents associacions implicades en el tractament de conductes addictives del municipi. Les accions van dirigides a la millora de la salut i de la qualitat de vida de tota la població d'Onda.

En el nostre municipi actualment s'està desenvolupant el II Pla Municipal de Drogodependències 2016-2019 i, mitjançant la UPPCA, es treballa amb la finalitat de formar i informar la ciutadania i previndre aquest tipus de conductes que incideixen en tots els sectors de la població i en persones de totes les edats.

Població destinatària:

Població juvenil: són el grup d'incidència amb major risc davant les conductes addictives, per la qual cosa una part de les estratègies està destinada a ells. L'objectiu és cobrir les seues necessitats i oferir alternatives vàlides a les situacions de consum i a la resta de conductes addictives. Les accions de la UPCCA estan programades per a estar presents en els centres educatius i en els espais d'oci per a poder assessorar-los en les seues inquietuds i oferir-los alternatives d'oci saludables.

Les famílies: La família és i ha de ser el nucli fort en la lluita contra les conductes addictives. La prevenció es dirigeix de manera prioritària a:

  • Famílies amb problemes de conductes addictives.

  • Mares i pares interessats i preocupats pel tema de les conductes addictives.

  • Famílies en risc d'exclusió social.

Xifres de violència masclista en la població jove. Per franges d’edat

Una dona ha sigut assassinada, víctima de la violència de gènere enguany, a la Comunitat Valenciana, segons l'últim balanç del Ministerio dei Igualdad.

El 2019, un total de 7 dones van ser víctimes d'aquesta violència a la Comunitat Valenciana, 2 el 2018, 8 el 2017 i 6 el 2016

Més enllà de les víctimes mortals, el 2018 es van comptabilitzar 31.286 casos de violència de gènere a Espanya, un 7,9 per cent més que l'any anterior, segons l'Estadística de Violència Domèstica i Violència de Gènere 2017 de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En termes relatius, les taxes més altes de víctimes de violència de gènere inscrites per cada 1.000 dones de 14 i més anys es van registrar a La Rioja (2,4), Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia (2,2 en les dues). Per contra, País Basc (0,8), Catalunya i Galícia (1,0 en totes dues) van presentar les taxes més baixes.

Denúncies per violència de gènere a la Comunitat Valenciana

Pel que fa a les denúncies per violència de gènere, fins al trimestre 1 de 2021 s'han interposat un total de 4.794 denúncies en Comunitat Valenciana. El gràfic següent representa com han evolucionat les denúncies per violència de gènere a la Comunitat Valenciana.

Les víctimes mortals a causa de la violència de gènere des de principi d'any fins a juny de 2021 ascendeixen a 20, segons l'últim balanç del Ministerio de Igualdad. El juny de 2021 un total de 5 dones han sigut assassinades víctimes de la violència masclista, la qual cosa representa una variació de 4 respecte al mateix mes de l'any anterior.

Dades estadístiques sobre violència de gènere a Espanya

El gràfic següent representa com ha evolucionat la violència de gènere a Espanya des de 2003.

Mètrica: "Víctimes de violència de gènere"

Font: "Ministerio de Igualdad"

Dades estadístiques sobre violència de gènere a la Comunitat Valenciana

El gràfic següent representa com ha evolucionat la violència de gènere a la Comunitat Valenciana des de 2003.

Mètrica: "Víctimes de violència de gènere"

Font: "Ministeri de Igualdad"

Xifres sobre assetjament escolar, per edat i sexe

Un total de 1.054 casos d'assetjament escolar van ser denunciats el 2017 a Espanya, segons dades recollides pel Cos Nacional de Policia, Guàrdia Civil i cossos de Policia Local, la qual cosa implica una variació d'un 11,65% respecte a l'any immediatament anterior.

Espanya

Les dades procedeixen d'una resposta escrita del Govern al diputat socialista Antonio Hurtado i datada el 27 de setembre de 2018, i corresponen al conjunt del país, excepte País Basc i Catalunya, que no ofereixen xifres.

Comunitat Valenciana

129 casos d'assetjament escolar denunciats a Comunitat Valenciana el 2017

Font: "Ministeri d'Educació, Cultura i Esport"

Memòria de programes de serveis socials generals 2020 a Onda.

La memòria de programes de serveis socials d'Onda per a l'any 2020 situa el major nombre d'atencions en persones majors, sent la xifra de 992, seguit d'immigrants (309), persones amb discapacitat (285) i dones (219). La joventut se situa amb 69 atencions dins del programa de serveis socials d'Onda per a l'any 2020.