Produceren, Installeren & Energie

EEN INTERACTIEVE DIGITALE RONDLEIDING OP DE AFDELING

Klik dan op de foto hieronder. Ga via het menu naar VMBO en selecteer het gewenste profiel.

Met de muis kun je dan door de afdeling bewegen, rondkijken, in- of uitzoomen en korte filmpjes bekijken van activiteiten op de afdeling.

Veel beroepen kun je niet meer afzonderlijk zien. De kennis en vaardigheden van technisch personeel worden steeds breder. Hier sluit Produceren, Installeren & Energie (oftewel PIE) dan ook naadloos op aan. Het is dan ook de ideale combinatie van de vakgebieden elektrotechniek, metaaltechniek en installatietechniek. Zo kun je als leerling ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen om een echte vakman of vakvrouw te worden.

In leerjaar 3 maak je kennis met alle basisvaardigheden. En doe je aan het einde van leerjaar 3 al een centraal schriftelijk praktijkexamen. Binnen de verplichte modules maak je onder andere kennis met draaien, lassen, het aansluiten en schakelen van verlichting, waterleidingen en rioleringen installeren. Zelfs nieuwe technieken komen aanbod. Denk maar eens aan domotica het schakelen van verlichting met je mobiel, lasersnijden en 3D printen.

In leerjaar 4 mag je gaan kiezen voor een uitstroomrichting die goed bij jou past en goed aansluit op je vervolgopleiding.

Kortom: Wil jij een echte techneut worden en een goede basis leggen voor een toekomst in de techniek dan is PIE een heel insPIErerende opleiding.


Vakkenpakket leerjaar 3

Voor basis- en kaderberoepsgerichte leerweg geldt:

Nederlands, Engels, Natuurkunde, Wiskunde, Maatschappijleer, Praktijkuren, Lichamelijke Opvoeding (LO), Maatwerkuur (je mag in dit lesuur uit een aantal vakken kiezen aan welk vak je wilt gaan werken), Hulsteruur (LOB+omgangskunde)


Programmeren van een echte robotarm

Teken van een product en dat met een lasercutter uit laten snijden

Trainen op een lassimulator alvorens echt gelast gaat worden

Leerjaar 3

In leerjaar 3 ben je verplicht de profielmodules te volgen die bij het gekozen profiel horen.

De leerlingen van de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen zijn dat de hieronder genoemde 4 profielmodules.

Voor Produceren, Intalleren & Energie (PIE) zijn dit:

  1. Module 1* Ontwerpen en maken (1301)

  2. Module 2 Bewerken en verbinden van materialen (1302)

  3. Module 3* Besturen en automatiseren (1303)

  4. Module 4 Installeren en monteren (1304)

Wil je weten wat je kunt leren bij een bepaald keuzevak? Lees dan verder hieronder.

Leerjaar 4

BEGRIPPENLIJST AANGEBODEN KEUZEVAKKEN VAN PRODUCEREN, INSTALLEREN & ENERGIE (PIE)

In leerjaar 4 mag je zelf kiezen welke keuzevakken je wilt gaan volgen. De leerlingen van basis- en kaderberoepsgerichte leerweg kiezen er vier en de leerlingen van de gemengde leerweg kiezen er twee.

Om een goed beeld te hebben wat er bij een bepaald keuzevak aan de orde komt, vind je hieronder een overzicht van de kaangeboden keuzevakken met de inhoud per keuzevak.


Booglasprocessen; In dit keuzevak ga je in op het voorbereidend werk van lasverbindingen. Je leert machines en gereedschappen in- en afstellen. Materiaal voorbereiden en lasnaden aanbrengen. DIt om uiteindelijk onderdelen en deelproducten met elkaar te kunnen verbinden.

** Robotica; Tijdens het keuzevak robotica oriënteer je je op de moderne technische toepassingen die robotica te bieden heeft. Je bouwt eenvoudige schakelingen en gaat aan de slag met het programmeren van verschillende robots.

** Domotica en automatisering; In dit keuzevak leert de leerling in een practicum een domotica installatie (Het automatiseren van onder andere verlichting) opbouwen aan de hand van een schema en opstellingstekening. Daarnaast kan de leerling door middel van domotica een automatische besturing realiseren en testen. Ook leert de leerling een automatische besturing met domotica componenten te demonstreren en presenteren.

Drinkwater en sanitair; In dit keuzevak leer je drinkwater- en sanitaire installatie ontwerpen, tekenen en calculeren. Tekeningen en schema’s van drinkwater- en sanitaire installaties lezen en begrijpen. Ook leer je leidingsystemen voor een drinkwater- en sanitaire installatie aanleggen en een drinkwater- en sanitaire installatie afmonteren.

** Klimaattechnologie; In dit keuzevak gaan we in op een verwarmings- en gasinstallatie ontwerpen, tekenen en calculeren. Schema’s van verwarmings- en gasinstallaties lezen en begrijpen. Leidingsystemen voor een verwarmings- en gasinstallatie leer je aanleggen en een verwarmings- en gasinstallatie afmonteren.

** Koudetechniek; De naam zegt het al, je leert de basisprincipes en de hoofdcomponenten van de koudetechniek benoemen en uitleggen. Hierbij hoort onder andere tekeningen en schema's van koude technische installaties lezen,meetgegevens vastleggen, omrekenen en interpreteren. Ook het bewerken van verschillende soorten materialen ten behoeve van een koude technische installatie.

** Plaat- en constructiewerk; In dit keuzevak leer je werkzaamheden voorbereid, machine en gereedschappen in- en afstellen om materialen te bewerken en vervormen. Je leert het verbinden van onderdelen.

Praktisch booglassen; Dit keuzevak lijkt veel op booglasprocessen echter ga je hier dieper in op het verbinden van materialen aan de hand van een werktekening volgens de gestelde eisen.

** Procestechniek; Tijdens dit keuzevak krijg je kennis van productieprocessen, technische systemen. Je leert bronnen verklaren en een installatieproces monteren, bedienen en regelen. Ook maak je kennis met het bewaken van een proces, storingen signaleren en verhelpen.

** Slimme technologie; In dit keuzevak ga je aan de slag met opdracht voor de ontwikkeling van een slimme technologische oplossing voor een technisch probleem. Deze slimme technologie koppel je aan een bestaand product of apparaat door middel van het fysiek bouwen van een schakeling en het programmeren van een microprocessor

** Utiliteitinstallaties; In dit keuzevak leer je tekeningen en schema's van utiliteitsinstallaties lezen en een werkvoorbereiding maken leidingsystemen voor een utiliteitsinstallatie aanleggen, schakelmateriaal en onderdelen monteren en aansluiten onderdelen en utiliteitsinstallaties monteren, aansluiten en in bedrijf stellen aan de hand van een werktekening

** Verspaningstechnieken; In dit keuzevak ga je met behulp van 2D en 3D CAD software een ontwerp van een draai- en freesproduct maken en de uitvoering voorbereiden en vervolgens een ontworpen draai- en freesproduct produceren

Woon- en kantoortechnologie; In dit keuzevak ga je een elektrische installatie ontwerpen, tekenen en calculeren, tekeningen en schema’s van een elektrische installatie lezen en interpreteren, een elektrische installatie aanleggen en monteren en een elektrische installatie schakelen met domotica