Bouwen, Wonen & Interieur

EEN INTERACTIEVE DIGITALE RONDLEIDING OP DE AFDELING

Klik dan op de foto hieronder. Ga via het menu naar VMBO en selecteer het gewenste profiel.

Met de muis kun je dan door de afdeling bewegen, rondkijken, in- of uitzoomen en korte filmpjes bekijken van activiteiten op de afdeling.

Bouwen, Wonen en Interieur is een veelzijdige bedrijfstak. Waar anders kun je zo gevarieerd de richting kiezen waarin je gaat werken. Denk bijvoorbeeld aan infra (wegen en landschappen), metselen, timmeren of houtbewerking met machines.

Hiernaast kun je ook kiezen voor meubelmaken, bouwen van winkelinterieurs of mooie stands op een beurs, schilderen of afwerken, of kom je terecht in de creatieve hoek met interieuradvies, ontwerpen of sign (belettering).

Vakkenpakket leerjaar 3

Voor basis- en kaderberoepsgerichte leerweg geldt:

Vakken die je krijgt zijn: Nederlands, Engels, Natuurkunde, Wiskunde, Maatschappijleer, Praktijkuren, Lichamelijke Opvoeding (LO), Maatwerkuur (je mag in dit lesuur uit een aantal vakken kiezen aan welk vak je wilt gaan werken), Hulsteruur (LOB+omgangskunde)


Leerjaar 3

In leerjaar 3 ben je verplicht de profielmodules te volgen die bij het gekozen profiel horen.

De leerlingen van de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen zijn dat de hieronder genoemde 4 profielmodules.

Voor Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) zijn dit:

  1. Module 1* Bouwproces en bouwvoorbereiding (1201)

  2. Module 2 Bouwen vanaf de fundering (1202)

  3. Module 3 Hout en meubelverbindingen (1203)

  4. Module 4* Design en decoratie (1204)


Wil je weten wat je kunt leren bij een bepaald keuzevak? Lees dan verder hieronder.

Leerjaar 4

BEGRIPPENLIJST AANGEBODEN KEUZEVAKKEN VAN BOUWEN WONEN & INTERIEUR (BWI)

In leerjaar 4 mag je zelf kiezen welke keuzevakken je wilt gaan volgen. De leerlingen van basis- en kaderberoepsgerichte leerweg kiezen er vier en de leerlingen van de gemengde leerweg kiezen er twee.

Om een goed beeld te hebben wat er bij een bepaald keuzevak aan de orde komt, vind je hieronder een overzicht van de aangeboden keuzevakken met de inhoud per keuzevak.


Daken en kapconstructies van hout; Het keuzevak daken en kapconstructies gaat over het voorbereiden en maken van een plat dak en een hellend dak.

Schoonmetselwerk; Het keuzevak schoonmetselwerk gaat over het voorbereiden en metselen van halfsteens metselwerk en het uitvoeren van muur-beëindigingen, hoekoplossingen en ander metselwerk,zoals ontmoetingen en verzwaringen van muren.

Scheidingswanden; Het keuzevak scheidingswanden gaat over het voorbereiden en maken van diverse soorten scheidingswanden. Je maakt wanden met behulp van metal stud of hout en brengt hierop gipsplaten aan.

Wandafwerking; Bij het keuzevak wandafwerking leer je op verschillende manieren hoe je een wand kan afwerken. Denk hierbij aan het aanbrengen van stuc, sierpleister en behang.

** Interieurbouw, stands en betimmeringen; Het keuzevak interieurbouw, stands en betimmeringen gaat over het voorbereiden en maken van kasten en opbergsystemen. Verder wordt het maken van stands behandeld en als laatste het maken van plafonds en betimmeringen, zoals lambriseringen.

** Interieurontwerp en design; Het keuzevak interieurontwerp en design gaat over het ontwerpen van een interieur, het ontwerpen en maken van een interieurelement en decoraties met tekst en beeld.

** Meubelmaken; Het keuzevak meubelmaken gaat over het voorbereiden van de werkzaamheden voor het maken van een meubel en het maken van een meubel van hout en plaatmateriaal. Hierbij komen verschillende verbinding in hout aan bod.

** Schilderen van hout-en steenachtige ondergronden; Het keuzevak schilderen van hout-en steenachtige ondergronden gaat over het voorbereiden en uitvoeren van schilderwerkzaamheden op hout en steen. De voorbereiding bestaat uit het uitvoeren van inspecties aan de te schilderen ondergronden, voorbereiden van de ondergronden het bepalen welke materialen en gereedschappen er nodig zijn.