Het profielwerkstuk

Jouw meesterproef!


Fase 1

Plan van aanpak


In deze fase schrijf je een plan van aanpak. Daarnaast moet je van het gehele PWS een logboek bijhouden. Voeg het logboek toe als bijlage in het in te leveren bestand (dus je levert één bestand in). Hieronder vind je de opdracht voor deze fase en de benodigde overige informatie.

Opdracht

In deze fase kies je een onderwerp, baken je het onderwerp af en stel je hoofd- en deelvragen op. Daarnaast maak je een plan van aanpak en verzamel je de benodigde informatie uit diverse bronnen. Deze fase is dus bepalend voor de rest van je PWS: je legt hier de basis voor je hele werkstuk. Besteed er aandacht aan!


Keuze en afbakening van het onderwerp

Een goede keuze van het onderwerp is zeer belangrijk. Je kiest een onderwerp waar je het gehele PWS mee aan het werk gaat. Zorg ervoor dat je daarom iets kiest wat je echt interessant vindt. Daarnaast is het belangrijk om het onderwerp af te bakenen. Wanneer je het onderwerp te breed maakt, kun je er onmogelijk een goed PWS over maken. Voor het uitvoeren van beide onderdelen kun je gebruik maken van de documenten onderwerpkeuze en onderwerp afbakenen (zie fase 1).

Bespreek je gekozen onderwerp alvast een keer met je begeleider voordat je fase 1 inlevert.


Opstellen hoofd- en deelvragen

Het opstellen van hoofd- en deelvragen is nodig om een goede lijn in je PWS te krijgen. Het is belangrijk dat je niet zomaar gaat schrijven, maar dat er een logische structuur in zit. Dit doe je onder andere door het opstellen van deze vragen. Bij deze vragen moet je in veel gevallen ook hypotheses formuleren. Hierbij kun je gebruik maken van het document opstellen hoofd- en deelvragen (zie fase 1).


Plan van aanpak

In het plan van aanpak verwerk je de bovenstaande gemaakte stappen. Dit is het belangrijkste deel van fase 1. Het bestaat uit de hoofdvraag, deelvragen en hypotheses. Daarnaast komen werkwijze, tijdplan en de te gebruiken bronnen naar voren. Bij een natuurwetenschappelijk onderzoek moet ook de werkwijze voor het experiment in het plan van aanpak zitten. Houd het plan van aanpak kort en bondig. Dit hoeft niet groter te zijn dan twee à drie pagina’s. Een voorbeeld van de opzet van he plan van aanpak staat op de website (zie fase 1).

Besteed aandacht aan het kiezen van je bronnen. Hoe meer je tijdens fase 1 leest over het onderwerp, hoe beter je de hoofd- en deelvragen kan opstellen. Noteer altijd de volledige gegevens van websites, boeken, tijdschriften en artikelen. Hiermee voorkom je bij het definitief samenstellen van de bronnenlijst veel onnodig zoekwerk achteraf. Hoe je dit moet doen staat weergegeven in het document waar het gebruik van bronnen wordt besproken (zie fase 2).


Logboek

In de praktijk kan het gebeuren dat je afwijkt van de gemaakte planning. In het logboek moet dan worden weergegeven waarom afgeweken is van de gemaakte planning. Lever ook het logboek in bij fase 1. Op de website staat een voorbeeld van een opzet voor het logboek (zie fase 1).

Maak één Google document van je plan van aanpak en je logboek en lever het in via Google classroom.

Bijlagen