2022 Leuven

4-5-6 Mei 2022

STERK OMRINGD

Verbinding in alle facetten van zorg en onderwijs

Woensdag 4 mei 2022


9u30-10u Welkom

Natalie Francq en Sanne Sondervorst (Don Bosco Groenveld)

10u-10u45 Peer van der Helm

Kwaliteit van leefklimaat van kinderen en volwassenen

Peer van der Helm doet sinds 2007 in binnen- en buitenland onderzoek naar de kwaliteit van het leefklimaat van kinderen en volwassenen in verschillende vormen van zorg, waaronder justitiële jeugdinrichtingen, gesloten jeugdzorg en forensisch psychiatrische instellingen.

Zijn boek, Leefklimaat, kwam in november 2019 op de markt.

10u45-11u15 PAUZE

11u15-12u30 Eva Kestens

Hoe helpt ons het begrijpen van de hersenen, als een sterk leef- en leerklimaat niet voldoende lijkt

Wat kan de ontwikkeling van het brein ons leren over traumasensitief handelen?


Dr. Eva Kestens werkt als kinder- en jeugdpsychiater in OBC ter Wende - Espero


Kennis over de ontwikkeling en de werking van het brein (en dus van het kind) biedt inspiratie om traumasensitief aan de slag te gaan met kinderen. Het Neurosequential Model of Therapeutics (NMT) van Dr. Bruce Perry geeft ons een beter zicht op de krachten en beperkigen van kinderen die trauma of verwaarlozing mee maakten tijdens hun vroege kinderjaren. De vastgelopen ontwikkeling van kinderen weer vlot trekken, dient niet alleen binnen de muren van een therapielokaal plaats te vinden. Net in het dagdagelijkse ligt de kracht en de sleutel tot verandering. We hebben iedereen rond het kind nodig om de behandeling te doen slagen. Ouders, begeleiders/opvoeders, leerkrachten, trainers in de sportclub,..... Hoe meer mensen samenwerken om een kind te helpen, hoe groter de kans van slagen.

Dr. Eva Kestens wil in deze lezing de basisprincipes van traumasensitief handelen met de ontwikkeling van het brein als leidraad meegeven.


12u30 -13u30 LUNCH


13u30-14u30 Simon Godecharle

Morele Stress als zorgverlener

Morele stress ervaar je wanneer je als zorgverlener niet de zorg kan geven die je wil geven. Je waarden en normen botsen op een realiteit die niet

mee wil of kan. Het cynische en gevaarlijke aan morele stress is dat de motivatie waar je mee begon, je levensverhaal, je enthousiasme,

finaal je totaal demotiveert.

Dr. Simon Godecharle gaat dieper in op deze thematiek. Hij zal bespreken hoe je met morele stress kan omgaan. Op die manier kunnen we de verschillende betrokkenen (jongeren, hun context, zorgverleners) ondersteunen en zorg verlenen waar we zelf trots op kunnen zijn.

14u30-15u PAUZE


15u-16u Workshops

  1. Mark Freado (EN)
    Introduction in LSCI
    Mark Freado is the Director of 
    Growing Edge Training, LLC. Freado’s 40-year professional career encompasses contributions to the fields of mental health, public and alternative education, social services, and juvenile justice. He is a master trainer of Life Space Crisis Intervention (LSCI), master trainer of Planning Restorative Outcomes, a master trainer of Three Pillars of Transforming Care, and a certified trainer of Situational Leadership II with the Ken Blanchard Company. Freado works with a growing number of international private providers and public agencies speaking, consulting, and delivering training services. He specializes in program development, leadership skills, and interven-tions for at-risk and disadvantaged children, adolescents, and their families. He is the author of numerous professional articles, and co-authored the book and training program, The Art of Kid Whispering: Reaching the Inside Kid. Freado has Masters Degrees in Forensic Psychology, from the Chicago School of Professional Psychology and Counselling, from West Virginia University. www.growingedgetraining.com

    Mark takes us into the world of LSCI. This methodology helps us to break through self-destructive behavior patterns in children and adolescents from conflict and crisis. The basic skills of LSCI guide us when we enter into relationship with students, which often allows us to address conflict and crisis preventively.

  2. Eline Spriet, Anke Maes en Gerrit De Moor (NL)
    Leerklimaat en trauma-sensitief onderwijs in de praktijk
    Binnen de werking van OC Nieuwe Vaart neemt Life Space Crisis Intervention een centrale plaats in. De methodiek helpt ons om vanuit conflict en crisis zelfdestructieve gedragspatronen bij kinderen en jongeren te doorbreken en de basisvaardigheden van LSCI sturen ons bij het in relatie treden met leerlingen, waardoor we vaak al conflict en crisis preventief aanpakken.
    Daarnaast zetten we ook in op de groepsdynamische aspecten binnen de groepen. We meten sinds twee jaar op regelmatige basis het leerklimaat in de klassen en de school volgens de Special Education School Climate Inventory (SECCI – Peer van der Helm). De resultaten helpen ons steeds opnieuw vanuit de basisvisie van de Circle of Courage en met de principes van School Wide Positive Behavior Support te werken aan betere zorg en onderwijs met en voor de kinderen. Op de verschillende niveaus van het SWPBS zetten we in op de nodige vaardigheden en methodieken om de nodige zorg te kunnen bieden aan elk van de leerlingen.
    Aanvullend op de drie niveaus van SWPBS plaatsen we onderaan de Circle of Courage als funderende visie. Door dit te doen krijgt de Circle of Courage concreet gestalte in de vaardigheden en methodieken van de drie niveaus binnen SWPBS.
    Vanuit het Vormingscentrum Create, als deel van OC Nieuwe Vaart, hebben we dit vertaald tot een overdraagbaar model zodat elke school dit model kan vormgeven binnen de eigen situatie.

  3. Mary Ellen Fescer (EN)
    LSCI linked to Kids and Trauma
    Mary Ellen Fecser is a consultant and trainer with the Positive Education Program (PEP) in Cleveland, Ohio. She is also a master trainer of Life Space Crisis Intervention and a trainer of the Neurosequential Model of Education through the Child Trauma Academy. During her career she has taught and worked as a case manager for students with emotional disturbance at both PEP and in the public schools. For the past 20 years she has worked as a consultant in the public schools, providing functional behavior assessments, support and training to those working with challenging students. She has spoken at national and international conferences with a special focus on students who have experienced developmental trauma and those on the autism spectrum.

  4. Natalie Francq, Sanne Sondervorst, Benny Leesen en Hanne Leirs (NL)
    De cirkel van veerkracht (Circle of Courage) als middel voor het verlagen van morele stress (zelfzorg, teamzorg, verbondenheid)
    In deze workshop kom je samen tot een kader voor je team, waarbinnen morele stress minder zwaar gaat wegen. We gebruiken de Cirkel van Veerkracht (Circle of Courage) als waardenkader en zoeken samen uit wat er al werkt in jouw organisatie. We kijken hoe je als professional ‘verbondenheid, meesterschap, onafhankelijkheid en vrijgevigheid’ ervaart en hoe je er tegenover staat.

  5. Joke De Wilde (NL)
    FAITH, de inspraaktool bij Handelingsplannen
    Het FAITH (FAciliterende IT bij individuele begeleidingsgesprekken in de jeugdHulp) project heeft als doel een online gespreksinstrument te ontwikkelen ter ondersteuning van de individuele begeleidingsgesprekken in de jeugdzorg. De app wordt ontwikkeld in co-creatie met het werkveld: we bevroegen in eerste instantie begeleiders en (ex-)cliënten van de jeugdzorg van waaruit enkele topideeën werden overgehouden waarmee we verder aan de slag zijn gegaan. De app wordt opgebouwd rond vier topics: emotieregulatie, kwaliteiten en krachten, tijdslijn en handelingsplan (doelen). Door middel van de LEAN methodologie krijgt de app verder vorm: de kinderen/jongeren worden doorheen het hele proces betrokken.

  6. Geke Klapwijk (NL)
    Samenwerken met ouders: positioneren of gepositioneerd worden
    Geke Klapwijk werkt als senior onderzoeker bij het lectoraat Residentiële Jeugdzorg. Zij doet onderzoek naar het leer- en werkklimaat op scholen voor speciaal onderwijs bij Dr. Van de Helm. Daarnaast begeleidt ze scholen bij het vertalen van de resultaten naar concrete acties in de praktijk om het leer- en werkklimaat te verbeteren of te behouden.
    In deze workshop wordt u meegenomen in het denken over posities van leraren en ouders aan de hand van onderzoeksresultaten.
    Zijn ouders zo veranderd in de afgelopen jaren? En leraren? Hoe zien leraren en ouders dat zelf?
    Denken over positioneren helpt om anders naar de relaties tussen leraren en ouders te kijken.
    Dit maakt het makkelijker om bewust positie in te nemen. Daarmee ontstaat speelruimte voor gesprekken met ouders.  

   

16u-16u30 Dagsluiter:

de efect-prijs wordt uitgereikt door Franky D’Oosterlinck aan Eric Broekaert en Nicolas Long.

Donderdag 5 mei 2022


9u30-10u10 Welkom

Bruno Vanobbergen

Verbinden als werkwoord en agentschap Opgroeien

MC Eline Spriet


10u10-11u00 Bram Soenen en Stijn Vandevelde

Het integratief samengaan van het Good Lives Model en Life Space Crisis Intervention in de Gemeenschapsinstelling


Vanuit het decreet ‘jeugddelinquentie’ heeft Gemeenschapsinstelling De Zande de opdracht om met de jongeren te werken aan recidivebeperking en aan welzijnsbevordering. De Gemeenschapsinstellingen kiezen voor een geïntegreerde implementatie van het Risk-Need-Responsivity model (RNR) en het Good Lives model (GLM) om samen met de jongere zijn traject uit te tekenen. Het GLM koppelt recidivebeperking als centraal doel van het RNR-model aan het verlangen van elke jongere om een leven te bereiken dat voldoening geeft en voor zichzelf betekenisvol is. Daarnaast wordt in de dagelijkse werking binnen De Zande Life Space Crisis Intervention (LSCI) gehanteerd om met conflicten aan de slag te gaan.

In deze lezing zal Bram Soenen toelichten hoe onderzocht werd of GLM en LSCI compatibel zijn. Vervolgens wordt besproken hoe GLM en LSCI integratief gebruikt kunnen worden binnen de setting van een gemeenschapsinstelling. Stijn Vandevelde zal uitleiden door te duiden hoe deze manier van werken een praktijkvoorbeeld is van de integratieve handelingsorthopedagogiek van Professor Eric Broekaert.

11u00-11u30 PAUZE

11u30-12u30

Karin Jacobs (Stad Leuven),Sanne Sondervorst en Natalie Francq Groenveld Don Bosco, Conflictpositieve Leuvense Secundaire school), Benny Leesen (UCLL en Ris-k),Lalynn Wadera (City Council Leuven)

Leuven in the picture: good practices: Waar komt die goede samenwerking vandaan? Hoe werkt ze?

12u30 -13u30 LUNCH

13u30-14u30 Karin Blankespoor

(Jeugdwijs, LSCI Nederland), Mais Essink & Jongere

Buitengewoon Thuis in Gezinshuizen

Vanuit praktijkervaringen in Nederland met gezinshuizen

delen we hoe we kinderen hiermee sterk kunnen omringen.

Hierbij betrekken we methodieken als LSCI en het model van de Circle of Courage.

De kracht van een bredere omgeving om het gezinshuis heen voor het kind komt aan de orde.

Ook besteden we aandacht aan hoe gezinshuizen zelf sterk omringd worden.


14u30-15u PAUZE

15u-16u Workshops


  1. Karin Jacobs (Stad Leuven), Nathalie Francq en Sanne Sondervorst (Groenveld Don Bosco, Conflictpositieve Leuvense Secundaire school), Benny Leesen (Ris-k) (EN)
    Het bruist in Leuven, verdiepende blik op de samenwerking tussen welzijn en onderwijs: een krachtige olievlek
    Het team van sprekers neemt je mee in het verdiepend kijken naar de werkende elementen van deze samenwerking, goede praktijken en
    sleutelfactoren.

  2. Bea Vanmechelen (NL)
    Oudergericht Pedagogisch Adviseren (OPAD), durven afstemmen op ouders werkt
    Bea Vanmechelen is orthopedagoog, lichaamsgericht therapeut en contextueel begeleider. Zij doceert aan de opleiding orthopedagogie van de Hogeschool UCLL.
    Oudergericht pedagogisch adviseren (OPAD) biedt de hulpverlener een stappenplan om samen met de ouder tot een passend advies te komen. De methodiek hanteert als uitgangspunt dat de hulpverlener de zorg voor het kind loslaat. De hulpverlener stopt met afstemmen op het kind om via de ouder kinddoelen te bereiken. In plaats daarvan stemt de hulpverlener af op de ouder. De ouder met zijn “besef van verantwoordelijk zijn” voor het kind is degene die zich druk maakt, zich inzet en probeert om het beste te doen voor zijn kind. De ouder heeft de hulpbronnen voor (goed genoeg) opvoeden in zich. Dit betekent dat iedere ouder – ook al heeft hij moeite om dit zelf te zien – over competenties beschikt die hij kan inzetten in lastige situaties. Wanneer de hulpverlener het gevoel heeft dat het van hem afhangt of het goed komt met het kind, stuit hij op weerstand van de ouder. De OPAD-methodiek vraagt niet alleen om vaardigheden, maar ook om de moed om werkelijk te vertrouwen op de inzet en de competenties van de ouder.

  3. Arnoud Raskin (EN)
    Het belang van meetbaarheid van het empowerment proces in een non-formele educatieve setting
    Arnoud Raskin is co-founder of Mobile School, StreetwiZe and StreetSmart. He is Ashoka Fellow and a renowned speaker at conferences worldwide. Arnoud is the author of the book 'StreetwiZe, what leaders can learn from street kids'. For 'Los Easy Riders' (a SBS Road movie TV series) he followed his initial route through South America on his motorbike and visited the Mobile Schools he founded.StreetSmart is a TECH4GOOD startup. StreetSmart offers an impact measurement and case management tool for street educators and youth workers. StreetSmart offers a feature to follow up the educational process of the individual children, focusing on the evolution of their self-esteem and empowerment level. A smartphone app helps educators to register data on the streets in a lean and mean way. A website offers automated reports and dashboards on organised sessions and activities, participation rates, child profiles and educational processes.
    streetsmarttech.eu

  4. Mark Freado (EN)
    Kidwhispering

  5. Problem behaviors are often the focus of intervention rather than recognizing that those behaviors are expressions of inner pain and distress. This presentation by the co-author of The Art of Kid Whispering: Reaching the Inside Kid is the pathway to discovering the private logic and goals of the inside kid. Understanding what is going on in the private logic of a young person helps caregivers decode troubling behavior and begin to replace hostile, resistant encounters with respectful bonds.

  6. Karin Blankespoor (Jeugdwijs LSCI NL), Mais Essink & Jongere (NL)
    Buitengewoon Thuis in Gezinshuizen: verdieping
    In deze workshop verdiepen we met diverse werkvormen de thema’s die in de gelijknamige Keynote aan de orde zijn geweest;
    en gaan we in op vragen en voorbeelden van de deelnemers. Een gezinshuismoeder deelt haar inzichten vanuit eigen ervaring.

16u30 Dagsluiter

Frank Fecser blikt terug op het congres en vooruit naar editie 2023.