Bakgrunn for planen

Kommuneplanen er kommunens overordnede styringsdokument for ønsket utvikling av samfunnet vårt og er beskrevet i Plan og bygningslovens kapittel 11.

Med forventninger om store endringer i verden med mange utfordringer og muligheter som vil påvirke oss både nasjonalt og lokalt er det en stor oppgave å skape en kommuneplan som er bærekraftig og økonomisk for kommunens innbyggere og våre etterfølgere.

Kommuneplanen strekker seg over en 12 årsperiode, og de strategiske føringer som legges i kommuneplanen vil danne grunnlag for utarbeidelse av andre planer. Kommuneplanen gir rammer for virksomhetenes planer og tiltak, og planer for bruk og vern av arealer i kommunen. Kommunen skal ivareta både kommunale, regionale og nasjonale interesser, oppgaver og mål i sin planlegging, noe som krever at kommunen må legger statlige og regionale retningslinjer og pålegg til grunn.

Målene og strategiene som vedtas i kommuneplanen kan derfor ikke oppnås av kommunen alene. Den er avhengig av samskaping, medvirkning og felles innsats fra innbyggerne i kommunen. Dette for at Narvik kommune skal bli et bedre sted å bo, arbeide og oppholde seg i for alle kommunens innbyggere og besøkende.

Kommunal planstrategi i det kommunale plansystemet

Den kommunale planstrategien er ikke en plan, og dermed ikke en arena for å vedta mål og strategier.

Planstrategien drøfter utviklingstrekk i kommunen som samfunn og organisasjon som grunnlag for å vurdere planbehovet i kommunestyreperioden.

Planstrategien er retningsgivende for kommunens planlegging og har ingen direkte rettsvirkning for kommunens innbyggere.

Det kan derfor ikke treffes innsigelse mot kommunal planstrategi.

Kommunestyret skal minst én gang i hver valgperiode og senest innen ett år etter konstituering, utarbeide og vedta en kommunal planstrategi.


Planhierarki

Plansystemet etter plan og bygningsloven

Plan- og bygningsloven av 2008. Planleggingen skal stimulere og samordne den fysiske, miljømessige, økonomiske, sosiale, kulturelle og estetiske utviklingen i kommunen, og sikre befolkningen muligheter til påvirkning av kommunens utvikling






Planprosess

Alle tre kommunene Ballangen, Narvik og Tysfjord har fra før egne kommuneplaner. Disse vil bli revidert og nye visjoner og mål for Nye Narvik kommune vil gjennom oppstart og utarbeidelse av et planprogram stake ut kursen for innholdet og arbeidet med ny kommuneplan for Nye Narvik kommune.

Etter varsel om oppstart av planprogrammet, legges det ute til offentlig høring i minst seks uker. Deretter behandles mottatte innspill, og eventuelle justeringer gjøres, før nytt planprogram sendes til kommunestyret for vedtak.

Etter vedtatt planprogram i 2020, vil innhenting av kunnskap, utredninger og medvirkning gjennomføres til utarbeidelse av planforslag til Ny kommuneplan. Dette planforslaget legges ut til offentlig høring i minst 8 uker. Etter gjennomgang av høringsuttalelser og justering av planforslaget vedtas endelig kommuneplan for Nye Narvik i 2021.



Kommuneplanen består av to deler:

1) Kommuneplanens samfunnsdel - langsiktige strategier

§ 11-2 Kommuneplanens samfunnsdel. Kommuneplanens samfunnsdel skal ta stilling til langsiktige utfordringer, mål og strategier for kommunesamfunnet som helhet og kommunen som organisasjon. Den bør inneholde en beskrivelse og vurdering av alternative strategier for utviklingen i kommunen. Kommuneplanens samfunnsdel skal være grunnlag for sektorenes planer og virksomhet i kommunen. Den skal gi retningslinjer for hvordan kommunens egne mål og strategier skal gjennomføres i kommunal virksomhet og ved medvirkning fra andre offentlige organer og private. Kommunedelplaner for temaer eller virksomhetsområder skal ha en handlingsdel som angir hvordan planen skal følges opp de fire påfølgende år eller mer. Handlingsdelen skal revideres årlig

1.1) Handlingsdelen

Plan- og bygningsloven setter krav om at samfunnsdelen skal ha en handlingsdel. Det samme gjelder for kommunedelplaner for tema- eller virksomhetsområder. Handlingsdelen kan dermed både være en helhetlig handlingsdel i tilknytning til kommuneplan, og enkeltstående handlingsdeler i tilknytning til delplaner

Handlingsdelen og økonomiplanen er kommunens viktigste verktøy for å sikre god økonomisk planlegging og styring. Handlingsdelen skal vise kommunens prioriteringer og hva kommunen skal arbeide med i løpet av de neste fire budsjettår eller mer. Handlingsdelen angir ressursfordeling og spesifiserer resultatmål og/ eller tiltak som er tenkt gjennomført for å følge opp målene i kommuneplanen.

2) Kommuneplanens arealdel

§ 11–5 Kommuneplanens arealdel. Kommunen skal ha en arealplan for hele kommunen (kommuneplanens arealdel) som viser sammenhengen mellom framtidig samfunnsutvikling og arealbruk. Det kan utarbeides arealplaner for deler av kommunens område.

Det er forventet at det er sammenheng mellom samfunnsdel og arealdel, og at det går tydelig fram hvilke konsekvenser ulik arealbruk vil gi.