Barnetråkk

Barnetråkk er en metode som er utarbeidet at Norsk Form og Statens kartverk. Metoden går ut på at barn og unge tegner inn følgende i digitale kart eller kartutskrifter:


      • Skoleveier, fritidsveier, farlige veier og snarveier.

      • Aktivitetsområder for sommer-, vinter- og helårsaktiviteter.

      • Steder de liker og ikke liker, samt forslag til endring av disse stedene.


Registreringene gir kommunen oppdatert kunnskap for bedre planlegging, og barn og unge får en reell mulighet for medvirkning i utvikling og forbedring av egne omgivelser.

Vi er nå i gang med registreringer ved flere skoler, og har som mål å ha oppdaterte barnetråkk fra alle skolene i den nye kommunen.


Frydenlund skole - Mars 2021

Barnetråkket ved Frydenlund skole ble gjennomført i slutten av mars 2021. På grunn av covid-19 pandemien ble tråkket gjennomført digitalt uten kommunens tilstedeværelse. Kommunen hadde i forkant av tråkket utarbeidet en veileder for gjennomføring av digitale barnetråkk. Denne ble sendt ut til skolene i Narvik kommune, og benyttet til gjennomføringen hos blant annet Frydenlund skole. Tråkket ble gjennomført for elevene ved 6. trinn (22. mars) og 7 trinn (24. og 26. mars). Resultatene viser at elevene er spesielt opptatt av trafikksikkerhet og trygg skolevei. De har registrert flere kryss som oppleves som farlige. Elevene ved Frydenlund skole benytter store deler av narvikhalvøya til aktiviteter gjennom hele året, og liker spesielt godt byens grønne områder som f.eks. Jaklamyra med skogsområder, Elvedalen, strandsonen fra Ornesvika til Kvitvika og Narvikfjellet. De er glade i skoleområdet sitt, men ønsker oppgradering av skolebygningene.

Utsnitt av resultatene fra Frydenlund skole - Elevene er glade i grøntområdene i Narvik, og ønsker oppgradering av skolebyggene.
Utsnitt av resultatene fra Beisfjord skole - Elevene er opptatt av trygg skolevei.

Beisfjord skole - 11.03.2021

Barnetråkket ved Beisfjord skole ble gjennomført 11. mars 2021. På grunn av covid-19 pandemien ble tråkket gjennomført digitalt uten kommunens tilstedeværelse. Kommunen hadde i forkant av tråkket utarbeidet en veileder for gjennomføring av digitale barnetråkk. Denne ble sendt ut til skolene i Narvik kommune, og benyttet til gjennomføringen hos blant annet Beisfjord skole. Tråkket ble gjennomført for elevene ved 5. trinn. Resultatene fra barnetråkket viser at elevene er opptatt av trafikksikkerhet, og flere ønsker en tryggere skolevei. De har registrert farlige kryss, og områder som benyttes til ulike aktiviteter. Resultatene viser at elevene er spesielt glade i området rundt stadion på sørsiden av Lakselva, og stranden i enden av Ringbakken.

Kjøpsvik skole - 05.02.2021

Barnetråkket ved Kjøpsvik skole ble gjennomført 05. februar 2021. På grunn av covid-19 pandemien ble tråkket gjennomført digitalt uten kommunens tilstedeværelse. Kommunen hadde i forkant av tråkket utarbeidet en veileder for gjennomføring av digitale barnetråkk. Denne ble sendt ut til skolene i Narvik kommune, og benyttet til gjennomføringen hos blant annet Kjøpsvik skole. Tråkket ble gjennomført for elevene ved 5. - 7. trinn. Resultatene fra barnetråkket viser at elevene er opptatte av sitt nærmiljø, og at Kjøpsvik har mange gode kvaliteter som barna setter pris på. Elevene har blant annet registrert aktivitetsområder, lekeplasser og møtesteder rundt omkring i Kjøpsvik. De har også flere registreringer på ting som ønskes endret, f.eks. flere områder hvor de ønsker bedre gatebelysning, samt opprustning av lekeplasser.

Utsnitt av resultatene fra Kjøpsvik skole - Elevene setter pris på den flotte utsikten i Kjøpsvik.
Utsnitt av resultatene fra Skistua skole - Skogsområdet "Skolehaugen" betyr mye for skolen.

Skistua skole - 19.12.2019

Barnetråkket ved Skistua barneskole ble gjennomført 19. desember 2019. Kommunen stilte med tre representanter, og fikk gjennomført et vellykket digitalt tråkk for de rundt 30 elevene ved 5. trinn. Elevene benyttet egne chrome books, og fikk fort dreisen på verktøyet. Elevene var spesielt opptatt av å bevare skogsområdet nedenfor skolen kalt "skolehaugen". Dette er et område som benyttes av skolen flere ganger i uka til uteskole, aktiviteter og fag. Området benyttes av alle trinn, og betyr svært mye for skolen. Elevene ønsket også at flere lekeplasser rundt om i Narvik skulle rustes opp.

Bjerkvik skole - 19.11.2019

Den 19. november 2019 gjennomførte vi et digitalt barnetråkk for elvene i 5. og 7. klasse ved Bjerkvik skole. Alle elevene disponerer egne chrome books, og etter noen tekniske utfordringer, kom elevene godt i gang med registreringen. Elevene var veldig flinke til å orientere seg i kartet, og hadde full kontroll på hvor de befant seg. Elevene var opptatt av å få gjort noe med forsøplingen langs veiene og i sjøen, og syntes det var mye trafikk gjennom sentrum av Bjerkvik. De registrerte farlige kryss, og områder som benyttes til ulike aktiviteter.

Foto: Narvik kommune - 2019
Foto: Narvik kommune - 2019

Ballangen skole - 14.06.2019

I april og juni 2019 gjennomførte vi barnetråkk for Ballangen skole. Den 10. april hadde vi besøk av 8. klasse her på rådhuset. Det ble gjennomført et manuelt barnetråkk i bystyresalen, i tillegg til foredrag om FNs bærekraftsmål og SMART city, samt gruppeoppgaver om bærekraft og utvikling av nærmiljøet. Ungdommene var opptatt av utvikling av "ballangsleira", ungdomsklubben, og hadde ønsker om mer farger og flere grøntarealer i sentrum.

14. juni 2019 dro vi til Ballangen skole for å gjennomføre et digitalt barnetråkk for elvene ved 5. trinn. Alle elevene disponerte egne chrome books, og registreringen gikk bra. Elevene kom med mange forslag til utbedringer og var opptatt av utvikling av "ballangsleira" og trygge skoleveier.

Narvik Montessoriskole - 09.05.2019

9. mai 2019 gjennomførte vi et manuelt barnetråkk for 5 - 7. klasse ved Narvik Montessoriskole på Fagernes. Fire representanter fra Areal- og samfunnsutvikling stilte med kartutskrifter, tusjer og godt humør! Gjennomføringen gikk kjempebra, elevene var engasjerte og vi fikk gode data som skal overføres til kommunens digitale kart. Kommunen hadde også med noen gruppeoppgaver der elevene kunne komme med tilbakemeldinger på ønsker for utviklingen av nærmiljøet. Elevene var opptatt av utbedring av sykkelveier, lekearealer og hadde ønsker om en liten nærbutikk på Fagernes.

Foto: Narvik kommune - 2019
Foto: Narvik kommune - 2015

Håkvik- og Beisfjord barneskole - 2015

I 2015 gjennomførte vi barnetråkk for 5. klasse ved Håkvik- og Beisfjord barneskole. Resultatene fra tråkkene er beskrevet i egen rapport.

Håkvik barneskole:

Kartleggingen for Håkvik barneskole ble gjennomført den 17.02.15. 30 elever deltok med hjelp fra lærer, lærerstudent og to representanter fra Areal- og samfunnsutvikling. Alle elevene utførte kartleggingen digitalt. I den digitale kartleggingen ble skoleveien inntegnet, samt at skrevet positive og negative ting om omgivelsene. Elevene var opptatt av elg på skolevegen og at man ikke skulle bygge ut i Håkvikleira.

Beisfjord barneskole:

Kartleggingen ble gjennomført den 17.03.15. Det var 13 elever som deltok med hjelp fra lærere ved klassetrinnet og to representanter fra Areal – og samfunnsutvikling. Alle elevene utførte kartleggingen digitalt. Elevene var blant annet opptatt av farlig skoleveg, lekeplass og butikk. Lokalavisen Fremover var med på kartleggingen, og det ble i etterkant av dette laget en reportasje til nett- og papiravisen, samt en nettreportasje på Fremover.no.