Museum Bunker

Alkmaar '40-'45

info@museumalkmaar40-45.nl - Kamer van Koophandel : 69372 772 - NL29 INGB 0795 3028 86

Over ons

De stichting Alkmaar '40 – '45 bestaat sinds 8 augustus 2017 en heeft als doel de geschiedenis van Alkmaar tijdens de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Hiervoor organiseert zij wisselende exposities in de voormalige Duitse communicatiebunker in de Alkmaarder Hout, en publiceert zij op deze website als ook op Facebook: Museum Alkmaar 40-45.

Eerstvolgende openingen

Het 2021 seizoen is afgelopen.

Dank iedereen voor de belangstelling.

2022: Zondag 1 Mei start van het seizoen

Reserveren voor bezoek is niet nodig

Thema van de 2021 expositie: Bevrijding en Verzet

Oproep: mocht U verhalen of dingen willen delen of schenken, die betrekking hebben op Alkmaar in de periode van de Tweede Wereldoorlog, neem dan contact met ons op via info@museumalkmaar40-45.nl of via ons contactformulier.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Foto's van de 2021 expositie

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Waarom deze site

Door verhalen te vertellen blijft geschiedenis levend. Deze website bevat weetjes, verhalen en beelden over Alkmaar en zijn bewoners voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Zo waren er tijdens de mobilisatie in 1939 onderdelen van de luchtverdediging in Alkmaar gestationeerd. De barakkenkampen van het Nederlandse leger zijn door de bezetter doorgebruikt, en Alkmaar werd, als knooppunt van waterwegen, spoorwegen en telefonie, uitgebouwd met een rondom-verdediging. Op 5 maart 1942 heeft de bezetter bijna alle Joodse inwoners van Alkmaar afgevoerd naar het Judenviertel in Amsterdam, van waaruit ze werden overgebracht naar Westerbork om uiteindelijk te worden vermoord in voornamelijk Sobibor en Auschwitz. Daarnaast wordt de functie van de telefoonbunker, die door de stichting wordt gebruikt als expositieruimte, toegelicht.

Het doel van wat er op deze website wordt getoond en verteld, is enkel om informatie te verschaffen over de periode rondom de Tweede Wereldoorlog. De stichting Alkmaar '40-'45 beheert deze website zonder commercieel doel, en neemt nadrukkelijk afstand van fascistische en/of nationaalsocialistische gedachtegoed. Vragen en opmerkingen hierover worden nadrukkelijk afgewezen. Wij zijn ons bewust van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en tolereren geen verheerlijking of ontkenning van de daden van het nationaalsocialistische regime.


Tip: gebruik de effectieve zoekfunctie rechts-boven in de menubalk

Wat is er te vinden

Bij de Duitse inval in mei 1940 werd de luchtverdedigingsgroep Alkmaar gemobiliseerd en stond er her en der over Alkmaar geschut opgesteld van verschillend kaliber. Het vliegveld Bergen werd door Duitse bommenwerpers zwaar getroffen en de Alkmaarse luchtverdediging heeft verschillende bommenwerpers beschadigd. Lees meer op deze pagina.

Alkmaar was een belangrijk knooppunt voor de spoorwegen, waterwegen en telefonie, zodat de kop van Noord-Holland werd verbonden met Haarlem, Amsterdam en verder. Troepen werden ondergebracht in scholen, instanties en officieren kozen luxere onderkomens. De stad kreeg een rondom-verdediging en 2 barakken-kampen van het Nederlandse leger werden doorgebruikt. Lees meer op deze pagina.

Op 5 maart 1942 worden bijna alle in Alkmaar wonende Joden afgevoerd naar het Judenviertel in Amsterdam. Dan volgt transport naar Westerbork en uiteindelijk de concentratie- en vernietigingskampen. Van de 213 Joodse inwoners van Alkmaar worden er 133 omgebracht*. Slechts enkelen keren terug naar de stad. Lees hun verhalen op deze pagina.


*Bron: Herdenkingsstenen Joods Alkmaar

Naast sabotage-acties zoals het doorknippen van telefoonleidingen waren er verschillende verzetsgroepen in en rond Alkmaar actief. Deze hielden zich bezig met het onderbrengen van onderduikers, overvallen op distributie-kantoren en wapendroppingen. Met name vanaf 1943 zijn er verschillende acties geweest, waarover je op deze pagina meer kunt lezen.

Na de capitulatie van de Duitse bezetter op 5 mei, trekken de Canadezen op 8 mei Alkmaar binnen. Begin mei worden er 5 voedseldroppingen gehouden bij vliegveld Bergen. Van de ongeveer 800 moffengrieten worden er 66 gearresteerd. En op zondag 5 mei schieten dronken Duitsers op leden van de BS, waarbij 2 BS'ers overlijden. Lees meer op deze pagina.

De thuisbasis van de stichting Alkmaar '40-'45 is de Duitse telefoon communicatiebunker in de Alkmaarder Hout. Lees op deze pagina meer over de functie van de bunker en zijn rol in de Atlantikwall.

Disclaimer

  • We streven ernaar onze artikelen te voorzien van de correcte bronvermeldingen. Mochten we echter bronvermeldingen over het hoofd hebben gezien of foutief weergeven, stellen we een melding op prijs en zullen we dat rectificeren.

  • We publiceren objectieve informatie over Alkmaar tijdens de periode van de tweede wereldoorlog en nemen nadrukkelijk afstand van fascistisch en/of nationaalsocialistisch gedachtengoed en tolereren geen verheerlijking of ontkenning van de daden van het nationaalsocialistische regime. De inhoud van deze website mag ook niet voor deze doeleinden worden gebruikt.

  • We houden ons het recht voorbehouden personen op grond van bovenstaande tot de expositie te weigeren.

Waar zijn we te vinden

Virtuele tour door de bunker

Impressie van de camouflage van de bunker zoals die er in 1943 uitgezien moet hebben.

Bron: Regionaal Archief Alkmaar