Museum Bunker
Alkmaar '40-'45
Over ons
De stichting Alkmaar '40 – '45 bestaat sinds 8 augustus 2017 en heeft als doel de geschiedenis van Alkmaar tijdens de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Hiervoor organiseert zij wisselende exposities in de voormalige Duitse communicatiebunker in de Alkmaarder Hout, en publiceert zij op deze website als ook op Facebook: Museum Alkmaar 40-45.
Volgende openingen:
OPEN MONUMENTENDAG
Zaterdag 14 september 10:00-17:00
Zondag 15 september - 11:00-17:00
Oproep: mocht U verhalen willen delen of iets schenken die betrekking hebben op Alkmaar in de periode van de Tweede Wereldoorlog, neem dan contact met ons op via info@museumalkmaar40-45.nl of via ons contactformulier.
Het Leids Nieuwsblad had op 1 augustus een artikel over onze Großschaltstelle bunker in Alkmaar. De aanleiding is het Leidse plan om van dezelfde bunker in Leiden ook een museum te maken. De Leidse bunker aan de Morsweg 1 zal deze nieuwe bestemming krijgen bij de aanstaande ontwikkeling van dit gebied. Dat is in iedergeval het voorstel wat nu bij de Leidse gemeenteraad ligt.
Tijdens de bunkerdag 2024 was deze bunker open voor bezoek en zeer druk bezocht. De bunker is schoon van binnen, heeft nog al zijn deuren en nog een groot gedeelte van zijn stenen ommuring. Het zou een mooie plek zijn voor een expositie over Leiden tijdens WO2.
Foto van de gestrande poging om de bunker te slopen in 1984. Het voorste gedeelte van het dak en de luifel boven de ingang en de ingangsverdediging zijn gesloopt, maar daarna zijn de slopers afgedropen. Bron: www.transvaalleiden.nl/over-de-bunker-en-het-babov
Om de zichtbaarheid van onze bunker te vergroten, hebben we de deur van de gang voorzien van een grote sticker met ons logo. Het resultaat mag er zijn !
De estafettelopers met het bevrijdingsvuur poseren samen met de burgemeester voor de bunker op 5 mei tijdens onze eerste opening van het seizoen.
Interesseert u zich voor de WO-2 periode en wilt u dit actief uitdragen ?
Word dan vrijwilliger bij de Stichting Alkmaar '40-'45
We zoeken actieve mensen die de handen uit de mouwen willen steken voor onderzoek, het samenstellen van exposities, publiciteit, begeleiden van bezoekers, het uitvoeren van klussen en natuurlijk veel gezelligheid.
Foto's van de 2024 expositie
Thema van de 2024 expositie is onveranderd: de luchtoorlog in en rond Alkmaar en Truus Wijsmuller-Meijer, de vrouw die 10.000 joodse kinderen redde
Impressie van de Nationale Bunkerdag 2023
Het was een zeer geslaagde dag op 3 juni 2023. Dank aan alle bezoekers en we hopen dat jullie ook hebben genoten. Voor meer info en filmpjes, zie Nationale Bunkerdag 2023.
Waarom deze site
Door verhalen te vertellen blijft geschiedenis levend. Deze website bevat weetjes, verhalen en beelden over Alkmaar en zijn bewoners voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Zo waren er tijdens de mobilisatie in 1939 onderdelen van de luchtverdediging in Alkmaar gestationeerd. De barakkenkampen van het Nederlandse leger zijn door de bezetter doorgebruikt, en Alkmaar werd, als knooppunt van waterwegen, spoorwegen en telefonie, uitgebouwd met een rondom-verdediging. Op 5 maart 1942 heeft de bezetter bijna alle Joodse inwoners van Alkmaar afgevoerd naar het Judenviertel in Amsterdam, van waaruit ze werden overgebracht naar Westerbork om uiteindelijk te worden vermoord in voornamelijk Sobibor en Auschwitz. Daarnaast wordt de functie van de telefoonbunker, die door de stichting wordt gebruikt als expositieruimte, toegelicht.
Het doel van wat er op deze website wordt getoond en verteld, is enkel om informatie te verschaffen over de periode rondom de Tweede Wereldoorlog. De stichting Alkmaar '40-'45 beheert deze website zonder commercieel doel, en neemt nadrukkelijk afstand van fascistische en/of nationaalsocialistische gedachtegoed. Vragen en opmerkingen hierover worden nadrukkelijk afgewezen. Wij zijn ons bewust van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en tolereren geen verheerlijking of ontkenning van de daden van het nationaalsocialistische regime.
Tip: gebruik de krachtige zoekfunctie rechts-boven in de menubalk
Wat is er op de website te vinden
Bij de Duitse inval in mei 1940 werd de luchtverdedigingsgroep Alkmaar gemobiliseerd en stond er her en der over Alkmaar geschut opgesteld van verschillend kaliber. Het vliegveld Bergen werd door Duitse bommenwerpers zwaar getroffen en de Alkmaarse luchtverdediging heeft verschillende bommenwerpers beschadigd. Lees meer op deze pagina.
Alkmaar was een belangrijk knooppunt voor de spoorwegen, waterwegen en telefonie, zodat de kop van Noord-Holland werd verbonden met Haarlem, Amsterdam en verder. Troepen werden ondergebracht in scholen, instanties en officieren kozen luxere onderkomens. De stad kreeg een rondom-verdediging en 2 barakken-kampen van het Nederlandse leger werden doorgebruikt. Lees meer op deze pagina.
Op 5 maart 1942 worden bijna alle in Alkmaar wonende Joden afgevoerd naar het Judenviertel in Amsterdam. Dan volgt transport naar Westerbork en uiteindelijk de concentratie- en vernietigingskampen. Van de 213 Joodse inwoners van Alkmaar worden er 133 omgebracht*. Slechts enkelen keren terug naar de stad. Lees hun verhalen op deze pagina.
*Bron: Herdenkingsstenen Joods Alkmaar
Naast sabotage-acties zoals het doorknippen van telefoonleidingen waren er verschillende verzetsgroepen in en rond Alkmaar actief. Deze hielden zich bezig met het onderbrengen van onderduikers, overvallen op distributie-kantoren en wapendroppingen. Met name vanaf 1943 zijn er verschillende acties geweest, waarover je op deze pagina meer kunt lezen.
Na de capitulatie van de Duitse bezetter op 5 mei, trekken de Canadezen op 8 mei Alkmaar binnen. Begin mei worden er 5 voedseldroppingen gehouden bij vliegveld Bergen. Van de ongeveer 800 moffengrieten worden er 66 gearresteerd. En op zondag 5 mei schieten dronken Duitsers op leden van de BS, waarbij 2 BS'ers overlijden. Lees meer op deze pagina.
De thuisbasis van de stichting Alkmaar '40-'45 is de Duitse telefoon communicatiebunker in de Alkmaarder Hout. Lees op deze pagina meer over de functie van de bunker en zijn rol in de Atlantikwall.
Disclaimer
We streven ernaar onze artikelen te voorzien van de correcte bronvermeldingen. Mochten we echter bronvermeldingen over het hoofd hebben gezien of foutief weergeven, stellen we een melding op prijs en zullen we dat rectificeren.
We publiceren objectieve informatie over Alkmaar tijdens de periode van de tweede wereldoorlog en nemen nadrukkelijk afstand van fascistisch en/of nationaalsocialistisch gedachtengoed en tolereren geen verheerlijking of ontkenning van de daden van het nationaalsocialistische regime. De inhoud van deze website mag ook niet voor deze doeleinden worden gebruikt.
We houden ons het recht voorbehouden personen op grond van bovenstaande tot de expositie te weigeren.
The German army had a total of more than 12,000 manuals. In this section you will find the most complete listings that exist on the web. Many entries are illustrated with a picture and you will find downloadable PDFs of more than 2,600 manuals.
Waar zijn we te vinden
Virtuele tour door de bunker
Impressie van de camouflage van de bunker zoals die er in 1943 uitgezien moet hebben.
Bron: Regionaal Archief Alkmaar