info@museumalkmaar40-45.nl     -     Kamer van Koophandel : 69372 772    -     NL06 RABO 0147 1593 26  

Museum Bunker

Alkmaar '40-'45

Over ons

De stichting Alkmaar '40 – '45 bestaat sinds 8 augustus 2017 en heeft als doel de geschiedenis van Alkmaar tijdens de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Hiervoor organiseert zij wisselende exposities in de voormalige Duitse communicatiebunker in de Alkmaarder Hout, en publiceert zij op deze website  als ook op  Facebook: Museum Alkmaar 40-45.

Volgende openingen:

Zondag 21 juli - 11:00-17:00

Zondag 4 augustus - 11:00-17:00

Oproep: mocht U verhalen willen delen of iets schenken die betrekking hebben op  Alkmaar in de periode van de Tweede Wereldoorlog, neem dan contact met ons op via info@museumalkmaar40-45.nl of via ons contactformulier.

Om de zichtbaarheid van onze bunker te vergoten, hebben we de deur van de gang voorzien van een grote stikker met ons logo. Het resultaat mag er zijn !

De estafettelopers met het bevrijdingsvuur poseren samen met de burgemeester voor de bunker op 5 mei tijdens onze eerste opening van het seizoen.

Interesseert u zich voor de WO-2 periode en wilt u dit actief uitdragen ?

Word dan vrijwilliger bij de Stichting Alkmaar '40-'45

We zoeken actieve mensen die de handen uit de mouwen willen steken voor onderzoek, het samenstellen van exposities, publiciteit, begeleiden van bezoekers, het uitvoeren van klussen en natuurlijk veel gezelligheid.

Meld je aan via info@museumalkmaar40-45.nl of bezoek ons tijdens een opening !

Foto's van de 2024 expositie

Thema van de 2024 expositie is onveranderd: de luchtoorlog in en rond Alkmaar en Truus Wijsmuller-Meijer, de vrouw die 10.000 joodse kinderen redde

Impressie van de Nationale Bunkerdag 2023


Het was een zeer geslaagde dag op 3 juni 2023. Dank aan alle bezoekers en we hopen dat jullie ook hebben genoten. Voor meer info en filmpjes, zie Nationale Bunkerdag 2023.

Waarom deze site

Door verhalen te vertellen blijft geschiedenis levend. Deze website bevat weetjes, verhalen en beelden over Alkmaar en zijn bewoners voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Zo waren er tijdens de mobilisatie in 1939 onderdelen van de luchtverdediging in Alkmaar gestationeerd. De barakkenkampen van het Nederlandse leger zijn door de bezetter doorgebruikt, en Alkmaar werd, als knooppunt van waterwegen, spoorwegen en telefonie, uitgebouwd met een rondom-verdediging. Op 5 maart 1942 heeft de bezetter bijna alle Joodse inwoners van Alkmaar afgevoerd naar het Judenviertel in Amsterdam, van waaruit ze werden overgebracht naar Westerbork om uiteindelijk te worden vermoord in voornamelijk Sobibor en Auschwitz. Daarnaast wordt de functie van de telefoonbunker, die door de stichting wordt gebruikt als expositieruimte, toegelicht.

Het doel van wat er op deze website wordt getoond en verteld, is enkel om informatie te verschaffen over de periode rondom de Tweede Wereldoorlog. De stichting Alkmaar '40-'45 beheert deze website zonder commercieel doel, en neemt nadrukkelijk afstand van fascistische en/of nationaalsocialistische gedachtegoed. Vragen en opmerkingen hierover worden nadrukkelijk afgewezen. Wij zijn ons bewust van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en tolereren geen verheerlijking of ontkenning van de daden van het nationaalsocialistische regime.  


Tip: gebruik de krachtige zoekfunctie rechts-boven in de menubalk

Wat is er op de website te vinden

Bij de Duitse inval in mei 1940 werd de luchtverdedigingsgroep Alkmaar gemobiliseerd en stond er her en der over Alkmaar geschut opgesteld van verschillend kaliber. Het vliegveld Bergen werd door Duitse bommenwerpers zwaar getroffen en de Alkmaarse luchtverdediging heeft verschillende bommenwerpers beschadigd. Lees meer op deze pagina.

Alkmaar was een belangrijk knooppunt voor de spoorwegen, waterwegen en telefonie, zodat de kop van Noord-Holland werd verbonden met Haarlem, Amsterdam en verder. Troepen werden ondergebracht in scholen, instanties en officieren kozen luxere onderkomens. De stad kreeg een rondom-verdediging en 2 barakken-kampen van het Nederlandse leger werden doorgebruikt. Lees meer op deze pagina

Op 5 maart 1942 worden bijna alle in Alkmaar wonende Joden afgevoerd naar het Judenviertel in Amsterdam. Dan volgt transport naar Westerbork en uiteindelijk de concentratie- en vernietigingskampen. Van de 213 Joodse inwoners van Alkmaar worden er 133 omgebracht*. Slechts enkelen keren terug naar de stad. Lees hun verhalen op deze pagina.


*Bron: Herdenkingsstenen Joods Alkmaar

Naast sabotage-acties zoals het doorknippen van telefoonleidingen waren er verschillende verzetsgroepen in en rond Alkmaar actief. Deze hielden zich bezig met het onderbrengen van onderduikers, overvallen op distributie-kantoren en wapendroppingen. Met name vanaf 1943 zijn er verschillende acties geweest, waarover je op deze pagina meer kunt lezen.

Na de capitulatie van de Duitse bezetter op 5 mei, trekken de Canadezen op 8 mei Alkmaar binnen. Begin mei worden er 5 voedseldroppingen gehouden bij vliegveld Bergen. Van de ongeveer 800 moffengrieten worden er 66 gearresteerd. En op zondag 5 mei schieten dronken Duitsers op leden van de BS, waarbij 2 BS'ers overlijden. Lees meer op deze pagina.

De thuisbasis van de stichting Alkmaar '40-'45 is de Duitse telefoon communicatiebunker in de Alkmaarder Hout. Lees op deze pagina meer over de functie van de bunker en zijn rol in de Atlantikwall.

Disclaimer

The German army had a total of more than 12,000 manuals. In this section you will find the most complete listings that exist on the web. Many entries are illustrated with a picture and you will find downloadable PDFs of more than 2,500 manuals

Waar zijn we te vinden

Virtuele tour door de bunker

Impressie van de camouflage van de bunker zoals die er in 1943 uitgezien moet hebben.

Bron: Regionaal Archief Alkmaar