Osuuskunta yritysmuotona

Mikä on osuuskunta?

Osuuskunta on itsenäinen yritys, jonka omistavat osuuskunnan jäsenet.


Osuuskunnan jäsenet maksavat osuuskunnalle keskenään samansuuruisen osuusmaksun, jonka he saavat takaisin, jos he myöhemmin eroavat osuuskunnasta.


Perustamisen yhteydessä laaditaan säännöt.


Osuuskuntatoimintaa säätelee osuuskuntalaki.


Osuuskunta on sen jäsenistä koostuva erillinen itsenäinen oikeushenkilö, eli osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista.


Osuuskuntaan voi liittyä ja siitä voi erota jäseniä sen toiminnan aikana.

Osuuskunnassa ei tavoitteena yleensä ole voiton maksimointi, vaan taloudellisen edun tuottaminen jäsenille muulla tavoin.


Osuuskunta tarvitsee tuloja toimiakseen. Osuuskunnan toiminnasta aiheutuvat kiinteät kulut on katettava.


Osuuskunnan jäsenet käyttävät päätösvaltaansa osuuskunnan asioissa osuuskuntakokouksessa, jossa jokaisella jäsenellä on yksi ääni.


Kaikkien osuuskunnan jäsenten maksamat osuusmaksut muodostavat yhdessä osuuskunnan osuuspääoman.


Osuuskunnalla on hallitus, joka edustaa osuuskuntaa ja hoitaa sen asioita samaan tapaan kuin osakeyhtiössäkin.

Osuuskuntayrittäjyyden edut

Osuuskunta tarjoaa matalan kynnyksen yrittäjyyttä siinä toimiville. Osuuskuntaan kuuluvan ei tarvitse yksin hankkia laitteita, suunnitella markkinointia, ostaa kirjanpitopalveluita tai vuokrata työtiloja. Kaikki edellä mainitut asiat hoidetaan hänen puolestaan joko hallituksen toimesta tai yhteisvastuullisesti pienemmissä osuuskunnissa. Kun kustannukset on keskitetty ja jaettu, säästää osuuskuntaan kuuluva aikaa, vaivaa ja ennen kaikkea rahaa. Osuuskuntayrittäjyys mahdollistaa joustavan ja verkostomaisen yrittämisen.


Osuuskuntakokous

Osuuskunnan ylintä päätösvaltaa käyttää osuuskuntakokous. Osuuskuntakokoukseen voivat osallistua jäsenmaksunsa maksaneet varsinaiset jäsenet. Osuuskuntakokous päättää asioista hallituksen esityksiin perustuen, mutta halutessaan yksittäinenkin osuuskunnan varsinainen jäsen voi hyvissä ajoin ennen osuuskuntakokousta esittää hallitukselle pyynnön jonkun tietyn asian käsittelystä osuuskuntakokouksessa. Varsinainen jäsen voi myös ilmoittaa kirjallisesti suostumuksensa hallituksen jäseneksi ennen osuuskuntakokousta.

Osuuskuntakokous päättää kerran vuodessa:

  • hallituksen jäsenet

  • toiminnantarkastajan

  • sääntömuutoksista hallituksen esityksestä

  • jäsenmaksuista hallituksen esityksestä

  • tilinpäätöksen hyväksymisestä

  • ylijäämän käyttämisestä hallituksen esityksestä