Pedagogisen työosuuskunnan toimintamalli

Osuuskunnan sovittaminen osaksi opetusta

  • Asiantuntijajäsen ja osuuskuntakoordinaattorit vastaavat rajapintojen selvittämisestä osuuskunnan ja opetuksen välillä niin, että osuuskunnalla on edellytykset toimia sekä pedagogisena oppimisympäristönä että liiketoimintaympäristönä. Asiantuntijajäsen ja osuuskuntakoordinaattorit eivät vastaa liiketoiminnan toteuttamisesta, mutta toimivat osuuskunnan jäsenten tukena.

  • Opettajalla on pedagoginen vastuu osuuskunnan puitteissa tapahtuvasta osaamisen hankkimisen suunnittelemisesta.

Kaaviokuva pedagogisen työosuuskunnan toiminintamallista. Kuvan sisältö on selitetty kuvan alla olevassa tekstissä.

Pedagogisen työosuuskunnan toimintamalli

Asiakas tilaa työn osuuskunnalta.

Osuuskunta konsultoi opettajaa: löytyykö työlle tekijä tai tekijät?

Jos opiskelijoista löytyy osaamisen hankkija, opettaja vastaa opinnollistamisesta ja ohjaa opiskelijaa. Opiskelija toteuttaa asiakastyön, hankkii osaamista ja saa osaamispisteitä. Osuuskuntavastaava, opiskelija ja asiakas hoitavat yhteistyössä toimeksiantosopimuksen, aloituspalaverin, briefin, työn luovuttamisen ja laskutuksen (tulo osuuskunnalle, opiskelija saa osaamispisteitä). Toiminnan keskiössä on oppiminen.

Jos opiskelijoista löytyy tekijä, jolla on jo tarvittava osaaminen, hän laatii jäsenhakemuksen ja työsopimuksen osuuskunnan kanssa. Opiskelija toteuttaa asiakastyön, hankkii osaamista ja saa työstään palkan.

Jos opiskelijoista ei löydy tekijää lainkaan, hankkii osuuskunta työn toteutuksen osuuskunnan valmistuneelta jäseneltä. Osuuskunnan jäsen, valmistunut opiskelija laatii työsopimuksen osuuskunnan kanssa ja saa työstään palkan osuuskunnasta. Toimintaan saa tukea tarvittaessa, Osuuskuntavastaava, työn toteuttaja ja asiakas hoitavat yhteistyössä toimeksiantosopimuksen läpikäynnin, työn suunnittelun ja aikatauluttamisen sekä hinnoittelun. Osuuskunta ja asiakas hoitavat toimeksiantosopimuksen laatimisen ja laskutuksen keskenään.