VR

Opettajamme testaa VR-laseja. Hyllyn päällä olevaan salkkuun kiinnitetystä näytöstä nähdään, mitä opettaja näkee laseilla.

VR (lyhenne englannin kielen sanasta virtual reality) eli virtuaalitodellisuus tarkoittaa tietokoneella esimerkiksi 3D-tekniikan tai 360-kuvan avulla luotua aitoa paikkaa jäljittelevää  tai keinotekoista todellisuutta, johon voi ikään kuin "astua sisään" esimerkiksi VR-lasien avulla. VR-maailmassa usein liikutaan ja/tai erilaisten ohjainten avulla suoritetaan tehtäviä. Käyttäjän kokemus tästä keinotekoisesta maailmasta on immersiivinen, eli käyttäjä ikään kuin uppoutuu maailmaan ja se tuntuu todenmukaiselta.

VR-harjoitteiden tuomia etuja opiskelussa




VR:n opetuksen järjestäjälle tuomat hyödyt


Oculus Quest 2 VR-lasit.

Hankkeessa käytettävät VR-lasit:




Valmistajan ohjesivusto


VR-salkku

Hankkeen aikana otimme käyttöön VR-laseja varten kannettavan salkun, jossa on lasien lisäksi näyttö. Näytön kautta muut voivat nähdä, mitä lasien käyttäjä näkee ja tekee. Laadimme siihen alla olevan ohjeen.


Hankkeessa tuotetaan VR-sisältöjä ottamalla 360-kuvia eri oppimisympäristöistä. Niistä tehdään harjoitteita Thinglink-nimisellä ohjelmalla.

360-kamerat ja niiden käyttö

Ricoh Theta -360 

Kaksi Ricoh Theta 360-kameraa. Toisen väri on musta ja toisen valkoinen.

Käyttö

Jos haluat käyttää puhelinta apuna, josta voit katsoa näkymää ja laukaista kuvan puhelimen painikkeesta

360-kuvien katsominen ja työstäminen

 Insta360 ONE RS Twin Edition 

Käyttö

Kuvanlaatu

Kuvan siirtäminen sovelluksesta puhelimeen, pilveen ja Thinglinkiin

360-kuvien ja videoiden muokkaus

Kummallakin kameramerkillä on omat sovelluksensa kuvien ja videoiden katseluun sekä muokkaukseen.

Puhelinsovelluksissa on perusominaisuudet muokkaukseen.

Videoiden muokkauksessa kannattaa käyttää Insta360-kameran tietokonesovellusta, jossa on enemmän ominaisuuksia (esim leikkaus, nopeuttaminen, kuvasuhteen säätö), Thetan sovellus on lähinnä katselua varten.

Sovellukset ladataan puhelinten omista kaupoista tai kameravalmistajien nettisivuilta:


https://theta360.com/en/about/application/edit.html


https://www.insta360.com/download/insta360-onex



Thinglinkin kanssa yhteensopivat VR-lasit

ThingLinkin VR-tuki on rakennettu WebVR-teknologian varaan. Tästä johtuen ThingLinkin pitäisi toimia kaikkien 3 DoF ja 6 DoF VR-lasien kanssa, jotka tukevat WebVR-teknologiaa. Voit tarkistaa, ovatko VR-lasisi yhteensopivat WebVR:n kanssa täällä: https://webvr.info/.

Nämä mallit ovat testattu ja varmistettu yhteensopiviksi ThingLinkin kanssa:

Oculus Go

Meta Quest (tai Oculus Quest) ja Meta Quest 2

Oculus Rift

Samsung Gear VR

HMD Odyssey

Google Cardboard millä tahansa modernilla iOS- tai Android-älypuhelimella. Huomiothan, että ThingLink VR:n käyttö älypuhelimella on rajoitettu.

ClassVR 

ThingLinkien käyttö VR:ssä

Sisällön avaaminen

Käyttäminen ilman ohjainta

Käyttäminen ohjaimella

Ohjaimet

Voit esikatsella sisältöjäsi VR-näkymässä tietokoneellasi. Voit käyttää valkoista osoitinta avataksesi tageja, sekä katsella ympärillesi klikkaamalla ja vetämällä hiirelläsi.

Lähde: https://support.thinglink.com/hc/fi/articles/360033826593-ThingLink-VR

Kokemuksia ja havaintoja hankkeen VR-sisällöistä

Rohkeus käyttää VR-laseja lisääntynyt

Hankkeen aikana on havaittu, että opiskelijoiden rohkeus ja innokkuus käyttää VR-laseja on lisääntynyt muutaman vuoden takaiseen. VR-lasit ovat tulleet tutummaksi myös opetuskäytössä - vaikka monet ovatkin käyttäneet laseja jo aiemmin vapaa-ajalla pelatessa. 

''Vuosi sitten vain yksittäiset, todella harvat olivat kokeilleet VR-pelaamista aiemmin. Nyt sen sijaan paljon useampi sanoo, että on omat lasit tai veljellä on lasit ja tätä useampi sanoo, että on kokemusta VR-pelaamisesta. Opiskelijoilla on enemmän kokemusta kuin henkilöstöllä, myös se ero näkyy.''

Opiskelijan osallistuminen materiaalin tuottamiseen voi motivoida ja edistää oppimista

Opiskelijoita on osallistettu hankkeen VR-sisältöjen tekemiseen. Opiskelijat ovat esimerkiksi kuvanneet lyhyitä opetusvideoita aiheeseen liittyen sekä esiintyneet itse videoilla. 

''ADHD-opiskelija motivoitui videolla kuvattavana olemisesta ja jaksoi keskittyä kuvauksen aiheeseen, renkaanvaihtoon, hyvin. Koska videolla ei ollut tarkoitus puhua mitään, saattoi puhumattomuuskin helpottaa keskittymistä.''

Hyvin suunniteltu materiaali ja käytön säännöllinen harjoittelu sujuvoittaa

Osa opiskelijoista käyttää VR-laseja ensimmäistä kertaa hankkeen aikana. Opetuskäyttöön tuotettu materiaali voi myös olla erityyppistä, kuin varsinaiset VR-pelit. Materiaalin helppokäyttöisyys sekä huolellinen suunnittelu yhdessä käyttäjien, eli opiskelijoiden, kanssa on tärkeää. Materiaaleja kehitetään jatkuvasti opiskelijoilta saadun palautteen avulla.