DIAGNOSI

Per detectar els punts forts del centre a mantenir i potenciar, i els punts febles a millorar, hem fet una diagnosi amb l'eina SELFIE. 

A nivell de participació en l'enquesta, hem tingut una bona implicació del claustre i equip directiu i una participació inferior en els grups diana (un grup de batxillerat, un grup de CFGM i un grup de CFGS) 

L'informe ens per visualitzar de forma senzilla el grau d’assoliment de les competències digitals segons la perspectiva de l'equip directiu, el professorat i l'alumnat.

Globalment s'han obtingut uns bons resultats, ja que a excepció de lideratge, tots els blocs tenen resultats amb valor superiors a 3 de mitjana.
Tot seguit però, desgranem els resultats per blocs per tal de detectar punts febles a treballar i fortaleses del centre, a mantenir.

Lideratge

Les preguntes d'aquesta àrea se centren en el paper que exerceix el lideratge en la integració de les tecnologies digitals a nivell de centre educatiu.

Hi ha certa discrepància entre la visió de l'equip directiu i dels docents en la majoria de punts. El claustre coneix que hi ha una Estratègia Digital i se'n sent partícep, provablement pels avenços dels darrers cursos en l'ús de la tecnologia en les classes i projectes. En canvi l'equip directiu amb una visió més global del que suposa la implantació de l'EDC, afirma que cal treballar per millorar el lideratge i en la participació de tota la comunitat en seu desplegament.

Col·laboració i xarxes

Aquesta àrea se centra en les mesures que s'apliquen per promoure una cultura de col·laboració i comunicació per compartir experiències i aprendre de manera efectiva dins i fora de l'organització. El punt més feble és la manca de col·laboracions i en segon lloc el debat sobre l'ús de les tecnologies. 

En la planificació caldrà desenvolupar activitats i propostes per a millorar aquests dos aspectes.

Infraestructura i equips

Les infraestructures són un dels punts forts del nostre centre i per tant l'objectiu vinculat a aquest bloc serà mantenir les inversions per al manteniment d'equips i instal·lacions.

Disposar d'una infraestructura adequada, fiable i segura pot permetre i facilitar l'ús de pràctiques innovadores d'ensenyament, aprenentatge i avaluació. I per tant és important mantenir-les actualitzades.

En la base de dades d'oportunitats de formació hi ha discrepàncies entre la visió d'alumnat, professorat i equip directiu. El centre no compta amb una base de dades pròpia d'oportunitats de formació, però no es planteja com a punt prioritari per a treballar. 

Desenvolupament professinal continu

El DPC pot donar suport al desenvolupament i la integració de nous models d'ensenyament i aprenentatge que utilitzin tecnologies digitals per aconseguir millors resultats d'aprenentatge. 

En els últims cursos les formacions del claustre han estat encaminades a donar eines i recursos per a un canvi metodològic a nivell de centre i per aquest motiu és un punt fort. Pel que fa a les oportunitats de formació permanent, es podria treballar com a objectiu a llarg termini. En els propers cursos les formacions ènciahan de permetre millorar la competència digital docent.

Pedagogia: suports i recursos

Aquesta àrea se centra en l'ús de les tecnologies digitals per a l'aprenentatge mitjançant l'actualització i la innovació de les pràctiques d'ensenyament i aprenentatge.

El centre utilitzava la plataforma Google Classroom com a EVA (Entorn Virtual d'Aprenentatge) des del 2017. El confinament del 2020 i els protocols de prevenció de COVID-19 dels dos últims cursos, juntament amb el canvi metodològic del centre, han propiciat grans avenços en el seu ús per part de tot el claustre. 

És doncs un punt fort a mantenir. A mitjà termini no hi ha previst planificar objectiu vinculat a aquest bloc.

Pedagogia: implementació a l'aula

Aquesta àrea se centra en la implementació a l'aula de les tecnologies digitals per a l'aprenentatge, actualitzant i innovant en les pràctiques d'ensenyament i aprenentatge.

Amb els esforços i temps invertits en la implantació de treballs projectes interdisciplinaris en tots els cicles, s'ha aconseguit que sigui un punt fort del centre.

Caldria a llarg termini millorar l'avaluació qualitativa entre companys, ja que actualment ens centrem en la coavaluació de la implicació i treball als companys/es en els equips de projectes.

Pràctiques d'avaluació

Aquesta àrea fa referència a les mesures per substituir l'avaluació més tradicional per un conjunt de pràctiques d'avaluació facilitades per la tecnologia centrades en l'alumne o alumna. 

El treball per projectes interdisciplinaris ha vingut acompanyat d'una avaluació més centrada en el procés que en el producte final. D'altra banda la implantació de la plataforma Additio per al registre d'assistència ha afavorit que la majoria de docents aprofitessin el seu sistema d'avaluació mitjançant rúbriques per al seguiment, autoavaluació i coavaluació dels equips de treball.

Cal seguir treballant de la mateixa manera per a mantenir aquest bloc com un punt fort.

Competències digitals de l'alumnat

Aquesta àrea estudia el conjunt d'habilitats, coneixements i actituds que permeten a l'alumnat l'ús desenvolupat, creatiu i crític de les tecnologies digitals. 

Globalment és un punt fort, però per al centre és important seguir treballant els tres primers punts per tal de promoure un comportament  segur i responsable de les xarxes socials i formar ciutadans i ciutadanes crítiques amb la informació que ens arriba per internet.