Oportunități pentru o carieră de succes-programul ROSE

PROIECT ROSE 

- acord de grant nr. SGL/R I/25 

Oportunități pentru o carieră de succes

  Pe baza nevoilor și problemelor identificate, Liceul Tehnologic Chișineu Criș a realizat un proiect în cadrul Schemei de Granturi pentru Licee, finanțată de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) prin Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE). 

     Proiectul Oportunități pentru o carieră de succes urmăreşte în principal dezvoltarea competențelor profesionale și creșterea motivației elevilor de a participa la școală. Acest lucru va permite elevilor accesul la diferite sarcini de lucru și activităţi specifice domeniului lor de pregătire ales pentru a-și dezvolta abilitățile și competențele tehnice specializate, competențele de comunicare într-o limbă străină și a se bucura de o bogată experiență de muncă și viață prin activităţi menite să-i atragă, sporindu-și astfel șansele la angajare după finalizarea studiilor.


Obiectivele specifice ale proiectului au fost stabilite în acord cu nevoile și nivelul de formare al beneficiarilor:

OS1. Dobândirea competențelor specifice domeniului de formare în scopul facilitării inserției profesionale a unui număr de 282 de elevi pe piața muncii în anii școlari 2016-2017, 2017-2018, 2018-2019, 2019-2020.

OS2. Dezvoltarea competențelor transferabile: comunicare, înțelegere și respect față de alte culturi și etnii și a competențelor sociale necesare integrării într-un mediu de lucru a unui număr de 100 de elevi/an în următorii 4 ani.

OS3. Crearea unor materiale de formare pentru 7 discipline destinate creșterii nivelului de înțelegere a practicilor și tehnicilor de lucru, a motivației și capacității de autoevaluare pentru un număr de 282 de elevi pe parcursul următorilor 4 ani.

OS4. Întărirea cooperării între școală și 4 instituții, 8 întreprinderi și parteneri sociali locali şi regionali prin activitățile de diseminare în fiecare an, pe tot parcusul derulării proiectului, în anii 2017-2020.


Activități desfășurate : 

Îndrumare și orientare în carieră 

Eco-Școala - îndrumare și orientare în carieră 

Fizica în viața de zi cu zi - activități remediale 

Ateliere de dezvoltare a abilităților socio-emoționale activitate  

Modele de succes în afaceri - îndrumare și orientare în carieră  

Activități de dezvoltare personală – IC3 

     In perioada octombrie-decembrie 2020 se desfășoară activitatea ,,Activități de dezvoltare personală – IC3,, în cadrul proiectului Oportunități pentru o carieră de succes, proiect nr. SGL/R I/25 din 27.06.2017  din cadrul programului privind învățământul secundar (ROSE) . În această activitate elevii Liceului Tehnologic Chișineu Criș vor încerca să obțină un certificat internațional de competențe digitale de tip ECDL, care îi va ajuta pe  elevi pe tot parcursul vieții, iar în perioada următoare în promovarea competețelor digitale, premergătoare examenului de bacalaureat. Cursurile de instruire sunt asigurate de Universitatea Vasile Goldiș Arad, prin profesorii coordonatori Conf.dr. Antoanela Naaji și lector ing. Circa-Chirila Mircea Adrian.

    Având în vedere că obiectivul acestor servicii de consultanță este îndeplinirea OS1: Dobândirea competențelor specifice domeniului de formare în scopul facilitării inserției profesionale a elevilor pe piața muncii, sunt organizate cursuri pentru 80 de elevi, clasele X- XII, care să acopere competenţele şi ariile de cunoaştere IT cheie, respectiv: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar. Aceste cursuri se vor finaliza cu un certificat de competențe digitale în urma evaluării finale și care permite echivalarea cu examenul de competențe digitale la bacalaureat prin OMENCS 3682.

Printre beneficiile așteptate enumerăm: creșterea gradului de motivație în rândul elevilor, dezvoltarea relaţiilor cu comunitatea locală şi cu părinţii elevilor, accederea mult mai uşor pe piaţa forţei de muncă a elevilor care finalizează cursurile liceale în conformitate cu profilul Liceul Tehnologic Chișineu Criș, rata abandonului şcolar să scadă cu 10% până în ultimul an de implementare a proiectului, numărul de elevi care doresc să participe la examenul de bacalaureat să crească.