Eforturi comune și  Internship pentru îmbunătățirea competențelor în domeniul protecției mediului

Proiect Leonardo da Vinci LLP-LdV/IVT/2008/RO/089       

Proiectul “Eforturi comune și Internship pentru  îmbunătățirea compețentelor în domeniul protecției mediului” a asigurat pentru 15 elevi “ ai  Liceului Tehnologic Chișineu Criș o primă  experiență de lucru într-un mediu real, în domeniul “ ecologie și protectia mediului. Strâns legat de domeniul de formare al elevilor, proiectul a contribuit la îmbunătățirea nivelului de calificare al acestora. Activitățile practice în laboratoare de mediu poloneze sau pe teren, în diferite proiecte ecologice sau de refacere a mediului, au condus la  dezvoltarea competențelor profesionale și abilităților practice ale participanților.

 Parteneriatul a fost alcătuit din: Liceul Tehnologic Chișineu Criș, beneficiarul proiectului, firma poloneză Powiz Sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Oczyszczania Wód i Ziem din Wroclaw, organizație de primire și  Futurum ,Wroclaw  partener intermediar .Grupul țintă al proiectului a fost format din 15 elevi, selectați din clasele a XI a , domeniul resurse naturale și  protecția mediului, calificarea tehnician ecolog și protecția calității mediului, nivel 3 de calificare.

Programul de formare al plasamentului a cuprins tematici din curriculum de specialitate al calificării tehnician ecolog și protecția calității mediului: Analize fizico-chimice și microbiologice; Influența agenților poluanți asupra mediului înconjurator, Conservarea biodiversității.

Competente profesionale :

Abilitati :

Colaborarea dintre organizația de primire, firma Powiz și laboratoarele Inspectoratului de Protecția Mediului Wroclaw , a dat  participanțiilor oportunitatea de a folosi metode și aparatură modernă în măsurarea conținutului de CO2 și N2 din aer ( gazcromatografia), conținutul de metale grele din apa poluată ( spectrofotometria) sau efectuarea unor determinări și analize ale unor  produse alimentare . Participanții s-au familiarizat  cu tehnica și instrumentația analitică cromatografică și specrofotometrică prin aplicații directe și au deprins practici de lucru cu metodele cromatografice și spectrofotometrice.

Proiectul a permis participanților să descopere tehnologiile folosite în tratarea apei, reciclarea deșeurilor, să își dezvolte  spriritul de inovare, capacitatea de investigare și cercetare în laborator sau pe teren sub îndrumarea specialiștilor în domeniul protecției mediului.