Biokaasun tuotanto

Biokaasua tuotetaan biologisella anaerobisella prosessilla eli mädättämällä esimerkiksi lietteistä ja teollisuuden, yhdyskuntien ja maatalouden biohajoavista jätteistä ja sivuvirroista. Sitä myös kerätään kaatopaikoilta. Biokaasussa on tyypillisesti eniten metaania (45–70 %) ja toiseksi eniten hiilidioksidia (30–45 %). Lisäksi kaasussa voi olla lukuisia muita komponentteja riippuen sen raaka-aineista ja tuotantoprosessista. Biokaasua käytetään esimerkiksi sähkön- ja lämmöntuotannossa sekä liikennepolttoaineena.

HINKU-laskentamallin mukaan jätteiden käsittelyn kasvihuonekaasupäästöt Päijät-Hämeen alueella vuonna 2019 olivat 54,7 kt CO₂-ekvivalenttia (SYKE).

Päijät-Hämeessä sijaitsevia biokaasulaitoksia

Epäpuhtaudet

  • Rikkiyhdisteet, kuten rikkivety H₂S ja rikkidioksidi SO₂

  • Aromaattiset, pii- ja halogeeniyhdisteet, erityisesti kaatopaikkakaasuista

Biokaasusta erotetun hiilidioksidivirran koostumus riippuu käytetystä kaasun jalostusmenetelmästä.

Talteenotto- ja puhdistusmenetelmät

Hiilidioksidin talteenoton kustannukset biokaasusta ovat n. 20 €/t.

Vesipesu

Vesipesussa biokaasun hiilidioksidi ja rikkivety liukenevat veteen. Käytetty vesi voidaan puhdistaa desorptiokolonnissa ja käyttää uudelleen. Jos prosessissa käytetään esimerkiksi puhdistettua jätevettä, sitä ei yleensä kierrätetä (Rasi 2009). Talteen saatu hiilidioksidikaasu sisältää mm. rikkiyhdisteitä ja on laimeaa, noin 15 % CO₂.

Membraanipuhdistusteknologia

Membraanipuhdistuksesta saadaan verrattain puhdas, jopa 95 % hiilidioksidia sisältävä, hiilidioksidivirta ja se mahdollistaa myös laimeiden hiilidioksidivirtojen käsittelyn. Membraaniteknologia on yleistymässä hiilidioksidin talteenotossa ja niiden kehitys mahdollistaa myös laimeiden hiilidioksidivirtojen käsittelyn (Kearns et al. 2021).

Videovinkit

Viitteet

Kearns, David, Harry Liu, and Chris Consoli. 2021. Technology Readiness and Costs of CCS. https://www.globalccsinstitute.com/wp-content/uploads/2021/04/CCS-Tech-and-Costs.pdf

Rasi, Saija. 2009. Biogas Composition and Upgrading to Biomethane. University of Jyväskylä. https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/20353/9789513936181.pdf

SYKE. Kuntien ja alueiden khk-päästöt. https://paastot.hiilineutraalisuomi.fi/