Utvecklingsplan

Gymnasiesärskolans utvecklingsplan påbörjades läsåret 17/18 tillsammans med all personal på skolan. Vårt mål med arbetet var att tydliggöra en vision och en pedagogisk idé som ska genomsyra hela vår verksamhet och styra vår kompetensutveckling.

Gymnasiesärskolans målsättning är att varje dag möta eleverna utifrån individens behov och förutsättningar för att inspirera dem att utvecklas så långt som möjligt i sitt lärande och som individer. Gymnasiesärskolans utvecklingsplan ska skapa förutsättningar för lärande och utveckling. Det är nödvändigt att eleverna upplever att tillvaron är förutsägbar (eleven vet vad som kommer att hända på lektionerna och på rasterna), hanterbar (eleven klarar av skolarbetet på egen hand eller med hjälp) och meningsfull (eleven utmanas på rätt nivå och blir mer motiverad att lära sig). Det här sammanfattas ibland med KASAM (känsla av sammanhang) och det är där vi har vår bas.

Vår vision “Här får alla växa och utvecklas”

Vi strävar efter att alla som verkar inom gymnasiesärskolan ska få möjlighet att växa och utvecklas. För oss innebär det att alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vi lägger vikt vid såväl kunskapsutveckling som social utveckling för att stärka varje individs självkänsla samt vilja och förmåga att lära. Det ska även gälla personalen på gymnasiesärskolan. Personalen ska också ges möjlighet att växa och utvecklas.

Värdeord

Gymnasiesärskolan utgår från två värdeord; Tillgänglighet och Kompetens. Syftet med dessa värdeord är att de ska vara vägledande i vår dagliga verksamhet. Lärmiljön ska vara tillgänglig utifrån elevens behov. Därför behöver vi ständigt utveckla, åtgärda och förbättra oss genom relevant kompetensutveckling och genom att utvärdera exempelvis vår klassrumsmiljö, vårt bemötande och pedagogiken.

Tillgänglighet

Tillgänglighet innebär att skapa förutsättningar så att alla ska kunna delta i undervisningen på lika villkor. Det betyder att vi anpassar den pedagogiska, fysiska och sociala lärmiljön i relation till alla elevers olika behov och förutsättningar. Målet är att alla elever ska kunna vara delaktiga i alla lärsituationer och aktiviteter. En funktionsnedsättning ska inte behöva vara ett funktionshinder. Det finns olika vägar att nå målen och genom att ta hänsyn till elevers olika färdigheter och förmågor skapas likvärdiga möjligheter till utveckling. Alla elever är unika, men lika när det gäller rätten till likvärdiga möjligheter till lärande och kunskapsutveckling. Därmed behandlar vi alla elever olika.



- Den pedagogiska lärmiljön ska innehålla tydliga strukturer, flexibilitet, digitala lärresurser, olika metoder och strategier, bild- och teckenstöd etc. Vi arbetar aktivt med tydliggörande pedagogik, alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) samt lågaffektivt bemötande. Målet är att öka förutsägbarheten i undervisningen och ge eleverna en känsla av sammanhang (KASAM).

- Den sociala lärmiljön ska innehålla en positiv värdegrund utifrån alla människors lika värde, ett inkluderande socialt klimat, trygghet och gemenskap samt goda relationer.

- Den fysiska lärmiljön ska innehålla tillgängliga lokaler, bra ljud- och ljusmiljöer, anpassad möblering etc.

Vi uppnår detta genom att på

  • Organisationsnivå - prioritera rätt resurstilldelning, genomföra rätt kompetensutveckling och ha tillgång till elevhälsa.

  • Gruppnivå - anpassa lokaler och miljöer som främjar samspel och välja rätt pedagogiska strategier.

  • Individnivå - göra anpassningar utifrån varje enskild elevs behov och förutsättningar.

Kompetens

Kompetensbegreppet innebär att man har förmåga, färdighet och vilja att omsätta kunskaper i praktisk handling. För att kunna göra det krävs engagemang, ansvar och mod. Det medför att vi i bemötande, förhållningssätt, samspel och pedagogik möter varandra där eleven befinner sig, utgår från befintlig kunskap så att eleven utmanas på en stimulerande nivå. Personalen använder olika strategier/metoder som leder elevens kunskapsutveckling framåt. Syftet är att göra eleven delaktig samt att utmana och stimulera eleven genom varierade aktiviteter och undervisning.

Både elever och personal besitter kunskap. Kunskap innebär en teoretisk förmåga att förstå, återge och tillämpa information. Genom engagemang, vilja och mod att utmana eleven på rätt nivå ska kunskapen omsättas till praktisk handling - först då kan vi prata om kompetens.

Vi uppnår detta genom att på

Organisationsnivå - se till att ha utbildad personal eller se till att de utbildar sig, genomföra rätt kompetensutveckling etc.

Gruppnivå - samverka i kollegialt lärande i olika forum såsom arbetslag och pedagogiskt forum

Individnivå - ha kompetensutveckling, medarbetarsamtal, personliga mål, uppmuntra att pröva olika strategier etc.