Lärarnas tips på examinationer/prov online

Undervisar i: Kemi, biologi och naturkunskap:

“I stället för direkta frågor fick eleverna läsa artiklar (3-4 elever/artikel) och analysera artikeln samt svara på en utredande fråga som hörde ihop med artikeln. Eleverna fick här använda källor (som de inkluderade) om de ville. Eleverna hade här ganska lång tid på sig - drygt två timmar.

Jag har använt muntliga prov till de elever som jag har normalt har muntliga prov med via meet vilket har gått bra. Dessutom har jag haft muntliga prov (efter elevernas önskemål) med elever som normalt inte har muntliga prov och de tyckte att det var betydligt svårare än ett skriftligt prov.

Kunskapsmatrisen + meet har jag använt för enstaka elever och det fungerar bra men jag tror inte att jag skulle orka med 32 elever.”

Undervisar i: Matematik

“Kör ett övningsprov innan det riktiga provet, så eleverna och du som lärare får känna på hur det är, låta instruktionerna ta tid så alla får hjälp att få det att funka, och känner sig trygga med hur saker kommer funka. Allt flyter mycket bättre på det riktiga provet sen och det slipper bli ett nervöst inslag. “

Undervisar i: Matematik

“Gör alla prov via Kunskapsmatrisen och har samtidigt Meet igång, så att jag hela tiden ser och hör eleverna live. Funkar mycket bra!”

Undervisar i: Teknikämnen

“Jag lät mina elever komplettera sitt skriftliga (handskrivna för att det inte bara skulle gå att copy & paste) prov med en kortare muntlig genomgång av hur de resonerade och löste uppgifterna. Går ju inte att undvika fusk men jag får trots allt en hint om vad de kan. Löser definitivt E-nivån.”

Undervisar i: Ekonomi

“Muntliga samtal. Digiexam med meet i mobiltelefon, funkar hur bra som helst. Speciellt med nya tillägget i meet när man kan se alla elever samtidigt.”

Undervisar i: Svenska och SVA

“Digiexam och filma sig med mobilen. Be eleverna ladda ner appen till mobilen. Säg till dem att ha mobilen i laddsladd och lägg mobilen en bit ifrån. När du som lärare är nöjd kan du sätta igång provet.

Meetlänk via classroom (i fönstret) verkar inte funkar i mobilen utan bättre att mejla dem meetlänken så de lätt kan öppna den med mobilen.”

Undervisar i: Nk, Ma

“Jag har låtit eleverna vara inne i Meet i sina telefoner samtidigt som de skriver en examination på datorn. De placerar telefonen en bra bit ifrån sig , så att deras dator och arbetsyta syns i bild. Samtidigt ska de ha ljudet på. Jag har Grid view i Meet, och då kan jag se alla eleverna i klassen i bild samtidigt. Detta är såklart inte 100% fuskfritt, men det i kombination med ett program som låser skärmen tror jag är det bästa för skriftliga examinationer.”

Undervisar i: Sv och SvA

“Flervalsfrågor i DigiExam eller i Formulär - frågor som liknar varandra och frågor som kräver att eleven har kunskaper och förståelse som går med på djupet (försöker på detta vis testa förmågor) för att kunna besvara.

Analys- och jämförelsefrågor. Slumpad ordning av frågor och alternativ. Tidsbegränsning. Ordbegränsning (för att uttrycka mycket med få ord krävs mer än ytliga kunskaper).”

Undervisar i: Svenska och Religion

“Prov/skrivuppgifter: Digiexam med få större analysfrågor (religion) på en begränsad tid. (Förinställd tid på ex. 90 min). Dela upp skrivandet digiexam (tex. i svenskauppsats/analys) på flera tillfällen. Eleven lämnar in efter varje lektion och jag startar upp dokumentet nästa lektion så de får fortsätta skriva i samma dokument.

Muntligt: Muntlig presentation i Meet i en liten grupp (5-6 personer) Muntlig kamratrespons i Meet. Muntlig inspelad PPT-presentation. Samla i padlet. Elever ger respons på varandras filmer.

Grupparbete: Spela in en pod med en diskussion om noveller, ett etiskt dilemma, språksociologi, jämföra/analysera världsreligioner etc. Skriva grupparbete i delat dokument- diskutera. Redovisa i grupp med livesändning av presentation.”

Undervisar i: Svenska, Svenska som andraspråk och Engelska

Hörförståelse:

Lägga in ljudfil (tidsinställ provet med viss marginal och informera eleverna tydligt om detta) och frågor i Digiexam och övervaka med Meet (Digiexam släpper snart möjlighet till Meet direkt i Digiexam hälsar de från Twitter) om man vill testa motsvarande Skolverkets NP under snarlika förhållanden. Jag använder alltid det här upplägget för hörförståelseprov (alltså även i klassrummet men då skriver eleverna svaren på papper). Eleverna får bättre ljudkvalitet och minskad stress med egen avlyssning. Ibland tänker jag att Skolverkets prov genomfört i klassrum med dålig ljudkvalitet testar delvis andra saker än det är tänkt att testa i provsituationen - fokus, koncentration och god hörsel.

I övrigt fungerar hörförståelse utmärkt att köra direkt i Meet numera, med uppföljande samtal eller quiz i Google formulär. Det finns alltid en viss risk att någon elevs uppkoppling inte fungerar optimalt och då kan det bli ljudglapp - därför föredrar jag i provsituation egen avlyssning.

Skriftlig färdighet - uppsatsform:

Meet med Google Meet Grid View installerat som tillägg. Eleverna skriver allra enklast i Google dokument där jag följer elevernas skrivprocess. Om man på engelskan vill ta bort möjlighet till stavningskontroll, ordbok o.s.v. (liknande NP) fungerar samma upplägg men med Digiexam och en mobil med Meet. För andra typer av skrivuppgifter kan vid behov Urkund användas.

Muntligt:

Det är utmärkt att använda Meet till seminarium. Jag skapar Meet-länkar och grupp/er och spelar sedan in samtalen med hjälp av Meet. Eftersom jag har skapat Meet-länkarna läggs de inspelade filerna automatiskt in på min enhet i mappen Meet Recordings. Enkelt och smidigt och definitivt något att ta med sig tillbaka efter den här perioden. Vi saknar ju ofta grupprum/lugna utrymmen att genomföra diskussioner och seminarier på skolan - Meet fungerar suveränt för gruppsamtal!

Läsförståelse:

Om det är mer en provsituation liknande NP går det bra att presentera texten i Meet och sedan låta eleverna muntligt få visa sin läsförståelse alternativt att göra ett Google Formulär Quiz eller Quiz i Digiexam. “

Undervisar i: Idrott och Hälsa och HUMHUM-specialiseringar

Digiexam. Eleven är i Meet, med en annan enhet, som från sidan visar skärm, tangentbord och elevens ansikte. Har fungerat bra under examinationer.