Distansundervisning och fjärrundervisning

Distansundervisning och fjärrundervisning

Det kan i många sammanhang vara bra att tänka igenom hur du kan använda digitaliseringens möjligheter när det gäller flexibilitet i tid och rum.

Inte minst är det aktuellt just nu när det gäller spridning av coronavirus som kan innebära att elever och lärare har undervisning på annan plats än skola. Om så skulle ske är det bra att vara förberedd för att kunna genomföra så mycket som möjligt av undervisningen digitalt. Sedan detta stycke skrevs har det gått snabbt, nu är vi i skarpt läge.

Vi kommer i våra beskrivningar nedan att utgå från de lokala förutsättningar som finns i Kalmarsunds gymnasieförbund gällande vilka digitala verktyg som tas upp och rekommenderas. Vi ser tre digitala ytor som speciellt viktiga när det gäller att organisera en undervisning som är flexibel i tid och rum, Google Classroom, Google Meet, WeVideo.

Distansundervisning definieras som en interaktiv undervisningsmetod där elev och undervisande lärare är fysiskt åtskilda.

Fjärrundervisning innebär att undervisningen är interaktiv och sker i realtid genom att man använder informations- och kommunikationsteknik.

För ytterligare information om regelverk och förordningar gällande distansundervisning och fjärrundervisning se skolverket.se.


Vi har även skapat ett Google Classroom för distansundervisning och fjärrundervisning i Kalmarsunds gymnasieförbund som komplement till denna site. Du når detta Google Classroom med koden: hgaapx5, eller klicka på länken HÄR

Lärarens förberedelse

Börja med att tänka igenom hur din undervisningssituation skulle se ut om du och din elevgrupp inte befinner er på samma plats under en lektion. Hur ser ditt digital klassrum ut? För många är säkert svaret på den frågan Google Classroom.

En annan digital yta där material kan tillgängliggöras för elever är Google Sites. Även här är det viktigt att ha en tydlig struktur som gör det enkelt för elever att navigera. Hur ska din kommunikation med eleverna se ut är en fråga som behöver besvaras om du jobbar med Google Sites.

Innan du börjar en lektion digitalt kan det vara klokt att tillgängliggöra material för eleverna så att de kommer väl förberedda in i lektionen. Tänk flippat klassrum. Du kan exempelvis spelat in en kort instruktionsfilm. Vi återkommer längre ner till verktyg för detta.

Att tänka på i samband med distansundervisning och fjärrundervisning

  • Se till att du som lärare håller en nära kontakt med eleverna. Det är väldigt bra att eleverna får material som är inspelat av egna lärare. Håller relationen.

  • Som mentor/lots kan du skicka ett dagligt videomeddelande till dina elever för att hålla kontakt.

  • Upprätthåll rutiner såsom att följa det ordinarie schemat så långt som möjligt.

  • Se till att dina instruktioner är enkla och tydliga. Fokusera på det viktigaste. Använd WeVideo för att skapa instruktionsfilmer. Tydlighet i instruktioner gör att du inte behöver lägga mängder av tid att besvara elevers mail när de inte förstår. Istället kan du lägga kraft på det viktiga med att ge feedback till eleverna.

  • Planera aktiviteter i undervisningen där eleverna fungerar som resurser till varandra. Bidrar både till ökat lärande och socialt samspel.

  • Även lärare som har praktiska ämnen behöver dela uppgifter med praktiska inslag till eleverna.

  • Ta tillfället i akt och öka din egen digitala kompetens. Det kan exempelvis handla om att använda digitala verktyg för att öka elevers aktivitet och verktyg för feedback till eleverna.

  • Se till att både lärare och elever får ett avbrott från arbete vid skärmar. Lägg in pauser med fysisk aktivitet.

  • Vi befinner oss på olika platser i vår digitala kompetens. Se till att det finns en kollegial stöttning. Tillsammans!

Digitala verktyg

Google Classroom

Genom att använda Google Classroom har du förmodligen mycket på plats och eleverna är vana att använda Classroom både när det gäller att få tillgång till undervisningsmaterial och att jobba med olika typer av uppgifter.

  • Kom överens med dina elever hur ni ska använda flödet för att kommunicera i ert Classroom. Stäng av aviseringar för uppgifter och material i flödet, så det blir ren kommunikation mellan dig och klassen.

  • Se över hur du har strukturerat Klassuppgifter så att det finns en tydlig struktur som gör det enkelt för dina elever att hitta material. Stäm av med dina elever så att de upplever att de lätt hittar det de behöver i Classroom.

  • Se över vilka aviseringar du (och eleverna) önskar få via mail från Classroom.

  • Förslag att du kan ta elevers närvaro genom att skapa ett ämne Närvaro Classroom och sedan lägger in en fråga av flervalstyp där elever klickar i närvarande.


Inställningar aviseringar e-post Google Classroom

Dölj aviseringar i flödet Google Classroom

Google Meet

Genom att använda Google Meet kan du genomföra dina lektioner som fjärrundervisning. Här följer några tips innan du startar din undervisning i Meet. Som stöd i användande av Google Meet har du instruktionsfilmerna nedan.

  • Ett headset gör att du får bra kvalitet på ljudet, räcker bra med exempelvis det du har till mobilen.

  • Kontrollera att du har en bra belysning så att du kommer att synas på ett bra sätt.

  • Kontrollera så att det inte finns några störande objekt bakom dig.

  • Ha datorns kamera i ögonhöjd, det är inte alltid grodperspektiv som är det mest fördelaktiga.

  • Se till att du har förberett olika flikar som du eventuellt kommer att visa under lektionen.

  • När mötet är igång, använd möjligheten att dela din skärm så att eleverna kan ta del av din Google presentation, till exempel, när du har en genomgång.

  • När eleverna kommer in i mötet säg till dem att stänga av sina mikrofoner, annars blir det mycket störande ljud.

  • Använd chatten som finns i Google Meet för eleverna att ställa frågor i. Tänk på att alla ser det som skrivs i chatten och att chatten försvinner när mötet avslutas.

Skapa möte i Google Meet med länk



Instruktioner Google Meet (spellista YouTube)

WeVideo

För att jobba med filmredigering kan du använda WeVideo. Kalmarsunds gymnasieförbund har skollicens för WeVideo. Du loggar in med ditt Google-konto, ksgyf-mail. Gå till https://www.wevideo.com/ logga in med Google-konto och sedan kan du spara dina redigerade filmer på din Drive.

Utbildning - workshops

Om du önskar stärka din kompetens kring distansundervisning och fjärrundervisning genom exempelvis workshop, är du välkommen att kontakta förbundets IKT-pedagoger. dominika.svensson@ksgyf.se jorgen.florheden@ksgyf.se

Tillgängligt lärande

I samband med distansundervisning och fjärrundervisning blir det viktigt att eleverna känner sig trygga med de olika digitala verktyg som finns för ett tillgängligt lärande. Resurser som finns hittar du här.

Använd speciallärare och specialpedagoger som en resurs när du planerar för ett lärande som blir tillgängligt för alla elever.

Ytterligare tips

Distansundervisning i Sverige grupp på Facebook för erfarenhetsutbyte.

Facebookgruppen: Gratis mattehjälp online

Skola-hemma - Sidan upprätthålls av av RISE på uppdrag av Skolverket och i samverkan med SKR, Swedish Edtech Industry, och UR.

UR - Skola hemma