Skapa lokal lärstig

Här är stegen för hur en kommun kan skapa en lokal lärstig (åk 1-9): 

Men vänta nu - vad är en lokal (kommunal) lärstig? En lokal lärstig är en plan för lärande, som kopplas till läroplan och som årskursvis svarar på vad som görs, när det görs och vem som gör det. Syftet med en lokal lärstig för hållbarhetskompetens är att förenkla arbetet för lärarna och ge alla elever möjlighet till strukturerad undervisning i hållbar utveckling. 

Nu tillbaka till stegen. Oberoende av årskurs (1-2, 3-6 eller 7-9), så är stegen för att skapa en viss årskursdel i en lokal lärstig för hållbarhetskompetens identiska. Börja med att välja årskurs i rullgardinsmenyn till vänster och följ sedan stegen där. Mallar som kan användas finns tillgängliga. Nedan ett flödesdiagram över stegen. 



Den lokala lärstigen är en del av
en process där delarna bygger på varandra utgående från GreenComp:

Regional standardlärstig

 

Lokal lärstig
(kommunvis)

 

Årsklocka
(skolvis t.ex.)



Mall för lärstigsplansch 

Genom att klicka på bilden till vänster hittas en ifyllbar lärstigsplansch för åk 1 till åk 9. 

Om du önskar ta del av övriga verktyg och material kopplade till lärstigsprocessen kan du läsa mer på Gröna stigens och Gröna färdens blogg

Varmt tack till alla lärare, elever, rektorer och bildningsdirektörer som bidragit och skapat allt inom Gröna stigen och Gröna färden och som skapar en hållbar skolvardag! Stort tack också till våra samarbetspartners, däribland Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi, och till Terese Bast för illustrationer och grafisk formgivning. Den här webbplatsen är skapad inom klimat- och hållbarhetsprojekten Gröna stigen (grundläggande utbildning) och Gröna färden (gymnasiet) i Jakobstadsregionen och Karleby. Du kan läsa mer om Stigens och Färdens projektresa på den här bloggen.