Workshop 1

Hållbarhetsfestivalens workshoppar kl. 12:30-13:30

Workshoppar med inriktning lärare, åk 1-6

1. Kreativitet och kunskap med hjälp av ordkonst (åk 3-6) - Johan Sandås

Innehåll: I denna workshop är fokus på ordkonst! Du får kännedom om hur en process inom ordkonst kan gå till för ett skolämne och du får verktyg för att sedan kunna skapa egna textalster tillsammans med elever. Genom att inkludera ordkonst i undervisningen bidrar det till att göra den mera mångsidig och metoderna ger en möjlighet till att bredda på ämneskunskap. 

Johan Sandås, SKAPA Jakobstadsregionen. En satsning på konstundervisning för barn och unga. 

Utrymme: B1
Målgrupp: Lärare, åk 3-6
Max antal: 8 deltagare

2. Varför så svårt att sitta stilla? (F-åk 4) - Camilla Staffans

Innehåll: En del elever har svårt med att sitta still och koncentrera sig på sin uppgift. I många fall är det aktiva primära reflexer som stör barnens koncentration. Hur kan du som pedagog hjälpa dessa barn. 

Camilla Staffans, Sensomotorisk tränare, Folkhälsan Utbildning / Norrvalla. 

Utrymme: Auditorium (C)
Målgrupp: Lärare, förskola-åk 4
Max antal: 90 deltagare

3. Skapa aktiviteter för din klass, deltagande i Hållbarhetsveckan - Nora Backlund

Innehåll: Under workshoppen bollar vi tillsammans idéer för vad din klass/skola kan ha för aktiviteter under Hållbarhetsveckan. Hållbarhetsveckan är en årligen återkommande evenemangsvecka som ordnas 23-29.9.2024. Veckan är även en de av den Europeiska veckan för Hållbar utveckling. Workshopsledaren ger bakgrundsinformation om evenemangsveckan och förslag på teman som kan passa olika åldersgrupper. Efter workshoppen har du med dig en preliminär idé/plan på vad ni kan göra under höstens Hållbarhetsvecka. 

Nora Backlund, Hållbarhetsveckan/SLF. Hållbarhetsveckan är en årligen återkommande evenemangsvecka och äger rum v.39. Hållbarhetsveckan ska vara en arena där lokalt hållbarhetsarbete synliggörs och öppnar upp för diskussion kring hållbarhetsfrågor i närregionen. Evenemangveckan koordineras via landsbygdspolitiska nätverkesprojektet Hållbarhetsveckan – landsbygden som vägvisare, och upprätthålls av Svenska lantbrukssällskapens förbund. Med nätverksprojektet vill man lyfta fram landsbygdens möjligheter och nya innovationer för ett hållbart levnadssätt. Nätverksprojektet fungerar som arbetsredskap för att synliggöra landsbygdens föregångare och dessutom inspirerar nätverket olika branschers aktörer, arbetsgrupper och speciellt unga till handlingar för en mer hållbar framtid. 

Utrymme: G7
Målgrupp: Lärare, åk 1-6
Max antal: 25 deltagare

4. Alla vi tillsammans - ett differentierat material om hållbar utveckling - Sofie Westerlund och Susanne Nygård

Innehåll: Många lärare upplever det svårt att prata om hållbarhet och klimatförändringar. "Alla vi tillsammans" är ett lättläst material som skapar en förståelse för en hållbar livsstil. En viktig del av materialet är att det också presenterar lösningar och påverkningsmöjligheter. 

OBS. Du behöver ta med egen dator/pekplatta för att kunna delta i workshoppen.

Sofie Westerlund och Susanne Nygård, Lärum. Lärum erbjuder sina tjänster åt alla som kan ha nytta av differentierade läromedel, lättläst material och hjälpmedel som kan underlätta inlärningen. 

Utrymme: C7
Målgrupp: Lärare, åk 1-6
Max antal: 20 deltagare

5. Ekologiskt handavtryck - en positiv klimathandling - Elin Kjellberg

Innehåll: Klimatförändringen och tillhörande hotbilder är en källa till ångest hos många, och därför är det viktigt att ge unga verktyg som visar att man också med små medel kan göra skillnad och påverka miljön och sin framtid.

Vårt ekologiska handavtryck består av allt det positiva vi gör för miljön och andra. I workshoppen kommer vi bland annat gå igenom hurdana praktiska övningar man kan ha då man pratar om hållbar utveckling i skolan och hur man, bland annat genom att jobba med ekologiskt handavtryck, kan få in en känsla av framtidstro och delaktighet hos eleverna.

Elin Kjellberg, utbildningsplanerare på Skolresurs och Centret för Livslångt lärande vid Åbo Akademi. 

Utrymme: B5
Målgrupp: Lärare, åk 1-6
Max antal: 25 deltagare

6. Framtidsbyggarna (åk 4-6) - Tessa Turtonen

Innehåll: Varför är träden livsviktiga för oss? Vad innebär det att lyssna på varandra och kompromissa? Det är frågor som vi funderar på i temat Framtidsbyggarna. Genom lek och kreativa aktiviteter tränar vi upp färdigheter som behövs i vår strävan mot en hållbar framtid. Därtill går vi igenom några konkreta utomhuspedagogiska metoder om hur man på ett engagerande sätt kan undervisa vad klimatförändringen innebär. 

OBS. Workshoppen hålls utomhus, så du behöver klä dig enligt väder.

Tessa Turtonen, Kvarkens naturskola. PeM Tessa Turtonen jobbar som naturskollärare vid Kvarkens naturskola, som är en av Natur och Miljö rf:s fyra naturskolor. 

Utrymme: Parkour parken (utsidan)
Målgrupp: Lärare, åk 4-6
Max antal: 20 deltagare

7. Kreativ återvinning - Maria Hemgård-Nylund 

Innehåll: Hemma och i skolan finns mycket material som vi kan återanvända och förvandla till elevarbeten. Eller varför inte till oss själva? I workshopen tipsar jag om vad och hur vi kan jobba med left over-material. Ta med en bok du kan avvara och /eller tom glasburk och låt oss vara kreativa tillsammans! 

Maria Hemgård-Nylund, klasslärare i åk 4 vid Kyrkostrands skola i Jakobstad. Jobbat som lärare sedan 1995. Brinner för bildkonst och att inspirera mina elever! 

Utrymme: BK 2   Bildkonst 2 (G)
Målgrupp: Lärare, åk 1-6
Max antal: 25 deltagare

8. Snacka nyheter i klassen! (åk 4-6) - Felícé Hendersson

Innehåll: När en barnredaktion besöker en skola är fokus på elevernas inställning och intresse för nyheter överlag. Hur tar man fram nyheter och hur använder man digitala hjälpmedel som TikTok att inspirera barn och unga i en värld där allt mera handlar om underhållning i olika former. I Workshopen inspirerar Felicé till att använda olika plattformer för att nå elevernas nyhetsintresse och berättar om barnredaktionens verktyg för att "snacka nyheter" rätt. 

Felícé Hendersson, HBL Junior. Felícé Hendersson jobbar med HBL juniors barnredaktion i Svenskfinland. Hon träffar klasser, låter eleverna ta plats i nyhetsbattle på TikTok och inspirerar till nytt innehåll på barnens villkor. 

Utrymme: B7
Målgrupp: Lärare, åk 4-6
Max antal: 25 deltagare

9. Särbegåvade/högintresserade elever, hur tillgodose även deras behov i en välfylld lärarvardag - Camilla Söderlund 

Innehåll: Särbegåvade/högintresserade elever, hur hittar vi dem och hur jobbar vi med dem. Konkreta exempel från en lärares vardag. 

Camilla Söderlund, speciallärare och sensomotorisk reflexpedagog. 

Utrymme: B2
Målgrupp: Lärare, åk 1-6
Max antal: 20 deltagare

Workshoppar med inriktning lärare, åk 1-9

10. Cirkulär i vardagen - Maria Österåker

Innehåll: I den här workshoppen får du inspiration kring hur du kan inkludera ett cirkulärt tänk i vardagen både i din egen vardag och i din undervisning. Cirkulär ekonomi beskrivs av Sitra som en färdighet som alla finländare har nytta av i framtiden och som en byggsten också i det  finländska samhället. Du får både innehåll, inspiration och diskussionsunderlag till dina lektioner av Maria Österåker, som är ekonomirådgivare vid Marthaförbundet och jobbar med ungdomar inom projekten En euro i taget och ekonomiskolan. 

Maria Österåker är ekonomirådgivare vid Marthaförbundet och jobbar med ungdomar inom projekten En euro i taget och ekonomiskolan. 

Utrymme: C10
Målgrupp: Lärare, åk 1-9
Max antal: 25 deltagare

11. Men vi behandlar väl alla likvärdigt? - Virve Savoila

Innehåll: Interaktiv föreläsningar kring vad jämlikhet och likabehandling i skolvardagen innebär. Föreläsningen fokuserar på bemötande samt hur vi kan skapa en jämlik och respektfull skolmiljö. Föreläsningens syfte är att ge konkreta verktyg för ett aktivt jämlikhetsarbete samt att öka deltagarnas kunskap om jämlikhet och likabehandling. Fokus ligger på hur vi alla kan bidra till att skapa förändring, men också hur vi kan inspireras av varandra. 

Virve Savoila, Ekvalita Ab. Ekvalitas team är experter på arbete med jämställdhet, likabehandling och inkludering. Vi jobbar normmedvetet. 

Utrymme: G4
Målgrupp: Lärare, grundskolan
Max antal: 30 deltagare

12. Kulturdidaktisk chill (del 1) - Lotta Forsman och Marina Bendtsen

Innehåll: Det här är den första av två fristående workshoppar (del 2 går kl.13:45-14:45) där vi öppnar upp och tillsammans utforskar ett antal olika resurser för att inkludera (inter-)kulturella aspekter i undervisningen. Då elever möter olika synsätt och perspektiv och får bearbeta dessa intryck och erfarenheter i en trygg miljö kan de utveckla förståelse för andra. Deltagarna får bl.a. ta del av material och praktiska verktyg som tagits fram via forskning och som publicerats på nätet tillgängligt för alla. Det innefattar exempelvis bildkort som stöd och inspiration till lärande och kommunikation om diversitet och mångfald. Vi kommer också att pröva på och diskutera hur man med utgångspunkt i ett skönlitterärt verk som bilderboken Ni är inte min mamma kan öppna upp för olika tolkningar för att främja språk- och kulturmedvetenhet. Materialet riktar sig huvudsakligen till elever i grundläggande utbildning, men mycket kan också anpassas till äldre studerande. Deltagarna utgör resurser för varandra genom att också diskutera egna erfarenheter. 

Skönlitteratur: Frank Furu & Linda Bondestam (2021). "Ni är inte min mamma". Helsingfors & Stockholm/Förlaget & Berghs. 

Lotta Forsman och Marina Bendtsen, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi i samarbete med Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

Utrymme: C1
Målgrupp: Lärare, grundläggande utbildning
Max antal: 25 deltagare

13. Stresshantering och avslappning - Monica Larsson-Lolax

Innehåll: Arbetsmängden ökar, utmaningar i jobbet och stressen det för med sig gör oss slitna och trötta. Vad är stress? Hur hanterar vi stress? Är stress farligt? Fakta varvat med konkreta tips och till sist en riktigt skön djupavslappning. 

Monica Larsson-Lolax, Lågstadielärare, mental-coach, NEPSY-coach. 

Utrymme: Black box (C)
Målgrupp: Lärare, åk 1-9
Max antal: 16 deltagare

Workshoppar med inriktning lärare, åk 7-gymnasiet och rektorer

14. RennoX och Chilla 13+ (åk 7-gymnasiet) - Linda Gulin och Willy Öhman

Innehåll: Under workshoppen bekantar vi oss kort med det nya RennoX materialet samt Chilla 13+. RennoX är en må bra - kurs designat för andra stadiets ungdomar. Cilla 13+ är ett material som hjälper unga att slappna av och varva ner. Vi kommer erbjuda praktiska tips och verktyg för att stödja positivt tänkande, emotionellt resiliens och återhämtning. 

Linda Gulin och Willy Öhman, Folkhälsan. Hälsofrämjande koordinatorer vid Folkhälsan. 

Utrymme: G6
Målgrupp: Lärare, åk 7-gymnasiet
Max antal: 20 deltagare

15. Digikreativt skapande med Scratch (åk 5-9) - Mia Skog

Innehåll: Skapa animationer och program om hållbarhetsfrågor i Scratch. Workshopen är lämplig för både nybörjare och erfarna Scratchprogrammerare.

OBS. Du behöver ta med egen utrustning (PC, Chromebook eller Ipad) för att delta.

Mia Skog, utbildningsplanerare med passion för lärande, Centret för Livslångt Lärande vid Åbo Akademi. 

Utrymme: B3
Målgrupp: Lärare, åk 5-9
Max antal: 20 deltagare

16. "Från smarta hus till världens grönaste skola" (åk 4-9) - Jens Lindholm

Innehåll: Smarta lösningar i våra hem underlättar vårt arbete mot en hållbar framtid. I skolan kan eleverna genom ämnesövergripande projekt bygga egna små hus där värme och belysning styrs av små micro:bits. Vill man riktigt satsa stort på ett gemensamt projekt för alla elever i klassen, bygg en hel skola med energisparande system inne och utanför skolan. Kom med och låt dig inspireras av olika projekt som genomförts i Bosund skola. Inga förkunskaper behövs inom programmering. 

OBS. Du behöver ta med egen cromebook eller dator om du vill testa enkla programmeringar med micro:bit.

Jens Lindholm, klasslärare och Innokas koordinator.

Utrymme: A5
Målgrupp: Lärare, åk 4-9
Max antal: 20 deltagare

17. Hitta din hållbarhetsglädje! - Medveten konsumtion inspirerad av personliga vinster - Linda Andtbacka

Innehåll: Vi vet att vårt samhälle präglas av överkonsumtion, slit och släng, och att vi inte kan fortsätta så. Men de mänskliga förutsättningarna för förändring gynnas sällan av vare sig hotbilder eller pekpinnar. Det finns ett stort behov av att komplettera det dystra budskapet med målbilder som vi kan relatera till. Genom att i stället fokusera på personliga vinster kopplade till medveten konsumtion kan vi som individer hitta positiv drivkraft till förändring, en förändring som gör gott för både det mänskliga välmåendet och klimatet. Under workshopen går vi igenom olika cirkulära strategier för medveten konsumtion och övar oss på att hitta mervärden som inspirerar till handling. Kom med och hitta din hållbarhetsglädje! 

Linda Andtbacka, Andtbacka design. Formgivare / Master inom cirkulär design / Inredningsarkitekt SIO / Pedagogie magister.

Utrymme: A7
Målgrupp: Lärare, åk 7-9 och gymnasiet (på individnivå passar workshopen alla vuxna).
Max antal: 20 deltagare

18. Hållbar AI användning i åk 7-9 - Rasmus Walberg

Innehåll: Hur ska vi inom skolan lyckas ge eleverna förståelse och kunskap om AI? Vi diskuterar och planerar hur man kunde arbeta kompetenshöjande med AI inom åk 7-9 för att lära eleverna använda AI på ett hållbart sätt. 

Rasmus Walberg, lärare vid Oxhamns skola. 

Utrymme: C9
Målgrupp: Ämneslärare, åk 7-9
Max antal: 12 deltagare

19. Hållbara rektorer (rektorer) - Martin Ahlskog

Innehåll: Vi diskuterar kring rektorsyrkets hållbarhet och delar goda tips för hur vi kan göra rektorns arbetsbild mer hållbar. 

Martin Ahlskog, Rektor för Sursik skola.

Utrymme: G5
Målgrupp: Rektorer
Max antal: 25 deltagare

20. Hållbarhetsspel i undervisningen (åk 5-gymnasiet) - John Hindrén 

Innehåll: Vi bekantar oss med några spel (ett brädspel och ett par nätspel), som kan användas i undervisning där lektionstemat är hållbarhet. I spelen behandlas bl.a. klimatanpassning av en stad, målen för Agenda 2030 och hållbar utveckling. 

John Hindrén, jobbar som biologi- och geografilärare i Sursik skola (7-9). 

Utrymme: BG 2   Biologi Geografi 2 (B)
Målgrupp: Främst lärare, åk 7-9, men passar också till lärare i åk 5-6 och gymnasiet.
Max antal: 20 deltagare

21. Kom igång med ett ansvarsfullt och hållbart placerande - hur lära ut på ett pedagogiskt sätt? (åk 7-gymnasiet & ledare) - Maria Östergård Käld

Innehåll: Genom att placera ansvarsfullt och hållbarhetsinriktat ger du dina pengar möjlighet att växa samtidigt som de kan bidra till en bättre morgondag. Placera hållbart och ansvarfullt - vad betyder det egentligen? 

Maria Östergård Käld, LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab. Ekonomie magister Maria Östergård Käld har arbetat inom finansbranschen i över 20 år. För tillfället jobbar Maria som Senior Advisor för Lokaltapiola Kapitalförvaltning Ab. Hon har även olika förtroendeuppdrag inom stiftelser och föreningar och agerat som en aktiv mentor för flera studenter i Hankens mentorskapsprogram genom åren. LokalTapiola-gruppen är en av kunderna ägd ömsesidig finansgrupp som betjänar privat-, lantbruks-, företagar-, företags- och samfundskunder. Vårt mål är att vara den bästa partnern inom livstryggheten för våra ägarkunder. Med livstrygghet avses ett lämpligt och tillräckligt skydd för hälsa, ekonomi och egendom enligt kundens situation. Alltsedan vi har erbjudit försäkringar så har vi även bedrivit investeringsverksamhet. Vi förvaltar våra kunders tillgångar lika ansvarsfullt, hållbart och långsiktigt som våra försäkringsbolags tillgångar. Som investerare har LokalTapiola en betydande roll som byggare av en hållbar och välmående framtid. 

Utrymme: A3
Målgrupp: Ämneslärare åk 7-9, gymnasiet och ledare
Max antal: 25 deltagare

Workshoppar med inriktning, alla lärare/deltagare

22. Dans för hälsa - Anna Skogvik och Caroline Kero

Innehåll: Även inom psykisk hälsa behöver vi arbeta för hållbarhet. Under workshopen presenteras kort konceptet Dans för Hälsa och hur vi i Kronoby har startat upp en fungerande verksamhet för studerande i åldern 14-19 år. Workshopen innehåller en mini Dans för Hälsa lektion med inslag av dans, övningar och avslappning.

Anna Skogvik och Caroline Kero, vi jobbar som speciallärare i gymnasiet och åk 7-9. 

Utrymme: Sal 1 (Sportis)
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 25 deltagare

23. Den hållbara läraren - Nikolina Sahlin 

Innehåll: Vi inspirerar och inspireras! Den hållbara läraren förstår att återanvända material. Du får möjlighet att dela med dig om vad du kan och får ta del av andras tips. Denna workshop är ett tillfälle var vi samtalar och funderar över undervisningens alla delar. 

Nikolina Sahlin, jobbar mitt tredje år på Oxhamns och undervisar åk 7-9 i religion, historia, samhällslära och hälsoskunskap. 

Utrymme: G8
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 30 deltagare

24. Erasmus+ mot en mer hållbar framtid - Camilla Backman 

Innehåll: Sursik skola koordinerar 2023-2025 ett Erasmus+ projekt som heter SAFE - Sustainable Alternative Future Essentials. Projektets tema är hållbarhet, framtidens mat samt hur klimatförändringarna och våra egna val påverkar det vi kommer att äta i framtiden. Under workshopen berättar jag om projektet, projektets mål och vad vi hoppas åstadkomma under de två år som projektet pågår. Vi kan även diskutera vad man bör tänka på när man planerar ett Erasmusprojekt samt hur man skriver en ansökan. 

Camilla Backman, engelskalärare vid Sursik skola, projektkoordinator för Erasmus+ projektet SAFE - Sustainable Alternative Future Essentials. 

Utrymme: A4
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 20 deltagare

25. "PEPP-talk" i skolan - Lilian Westerlund

Innehåll: PEPP är ett program som kan användas i rusmedelsförebyggande arbete i skolan. Vad är PEPP och på vilket sätt kan jag som lärare använda det i min skola och undervisning? 

Lilian Westerlund, PEPP-Coach på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf. Under detta läsår arbetar jag som projektledare för PEPP-coach inom PEPP-verksamheten på NHT. Mitt arbete går huvudsakligen ut på att göra skolbesök i samtliga skolstadier i Österbotten och att planera de PEPP-lektioner jag håller som inspiration för lärarna. 

Utrymme: BIGE   Geografi (G)
Målgrupp: Alla deltagare (lärare i grundskolan, gymnasiet och skolledare)
Max antal: 30 deltagare

26. Att återvinna texter på ordkonstvis - Katja von Wendt 

Innehåll: Ordkonsten ser varje text som en startpunkt till en ny text. Inom samma eller olik genre, som en fortsättning eller om vad som hände innan, i dialog med eller motsats till, som fröet till något helt annat - vidare, vildare, vassare, varmare – vart man vill! Genom att bjuda på till exempel ord, stil, konstruktioner, struktur, karaktärer, miljöer eller handling sänks tröskeln till eget skapande. Ordkonstuppgifter är öppna uppgifter med många möjligheter! 

Katja von Wendt, Sydkustens ordkonstskola / Åbo Akademis SKAPA-projekt Ordkonstverksamhet i Svenskfinland. Katja von Wendt är pedagogisk planerare på Sydkustens ordkonstskola och har tidigare jobbat som modersmålslärare. Nu medverkar Katja också i Åbo Akademis och CLL:s SKAPA-projekt Ordkonstverksamhet i Svenskfinland - punktinsats för ökad tillgång, samverkan och kvalitet. Målet med projektet är att öka tillgången till ordkonstverksamhet för fler barn och unga i Svenskfinland genom att stödja nya aktörer, öka samverkan samt höja kvaliteten. Projektet arbetar för att öka forskningsbaserad kunskap om litterärt skapande och ordkonst. 

Utrymme: A6
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 20 deltagare

27. Bli en förändringsagent för hållbar famtid - Fredrik Sandelin och Pia Holkkola-Löf

Innehåll: Bli en förändringsagent för en hållbar framtid! Som pedagog har du stora möjligheter att påverka hur individer, företag, utbildning och kommuner måste birdra til den gröna omställningen. I denna workshop jobbar vi i mindre grupper kring givna teman. Kom med och få det senaste från hållbarhetsfronten. Bli inspirerad och motiverad till att göra skillnad. 

Fredrik Sandelin och Pia Holkkola-Löf, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia Ab. Regionalt utvecklingsbolag. 

Utrymme: A2
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 25 deltagare

28. En skola för alla... - Carina Eklund och Inger Portin

Innehåll: Att undervisa flerspråkiga elever. Hur kommunicerar vi med föräldrar som har annan språkbakgrund? Vi diskuterar språkmuren, kulturkrockar och hur vi kan motverka rasism. Vad är ett gott bemötande? 

Vem är vi? Inger Portin (Kållby skola) och Carina Eklund (Sursik skola) som båda jobbat i förberedande undervisning och med svenska som andra språk i över 10 år. Respekt, lyhördhet och tydlighet är viktiga ledord för oss. 

Utrymme: B4
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 20 deltagare

30. Hållbar träning och träningsglädje - Tommy Gädda

Innehåll: En workshop hur man på ett enkelt sätt kan få in träning hemma i en stressig vardag. Jag går igenom och ger dig tips hur du kan bygga upp tränings pass hemma som är lätta att genomföra. Vi kör 1-2 korta träningspass. 

OBS. Kom ihåg rörelsevänliga kläder.

Tommy gädda, träningsentusiast. 

Utrymme: Sal 3 (Sportis)
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 15 deltagare

31. Håll ett öga på jorden! - Jan Holmgård 

Innehåll: Skapa dina egna satellitbilder och bildsekvenser utgående från ESA's/Copernicus' satelliter Sentinel-2. Vi går igenom hur man kan tydliggöra algblomningar, torka, vårens ankomst och markbränder genom att välja de våglängder som ger den information som för tillfället intresserar. 

OBS. För att delta i workshoppen bör du ta med dig egen dator, och före festivalen skapa ett konto HÄR. Det är gratis, men inloggning krävs för att man ska kunna utnyttja hela paletten av verktyg.

Jan Holmgård, nyfiken, vetgirig med många järn i elden. Förutom jobbet på Sursikbacken jobbar jag som resursperson på Skolresurs och som "Education officer" på ESERO Finland. 

Utrymme: LAB 4 (C)
Målgrupp: Alla lärare
Max antal: 15 deltagare

32. Jord- och miljökonst - Monica Liljestrand-Jutila 

Innehåll: Jord- och miljökonst i presenteras med tips på konstnärer, bakgrund och konkreta projekt med barn och ungdomar på miljötemat i skolans bildkonst. Inspiration för undervisning och lektioner i alla stadier! Vi gör en kort egen kreativ övning. 

Monica Liljestrand-Jutila, lektor i bildkonst, Jakobstads gymnasium, Oxhamns skola, erfarenhet från Vanda barnkonstskola och sommarkonstläger. 

Utrymme: BK 1   Bildkonst 1 (G)
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 25 deltagare

33. Läraren i arbetslivet 2024 - Jens Mattfolk

Innehåll: Vi utgår från statistik om trender, positiva och negativa faktorer i arbetslivet och undervisningsbranschen. Vi diskuterar i mindre grupper utgående från några breda frågeställningar och utbyter åsikter om hur läraren värnar om sitt arbetsvälbefinnande. 

Jens Mattfolk, Finlands Svenska Lärarförbund FSL. FSL är fackförbundet för lärare på svenska i Finland. 

Utrymme: FYKE   Fysik/Kemi (G)
Målgrupp: Alla lärare
Max antal: 30 deltagare

34. Matsvinn som affärsidé - Linnea Strand 

Innehåll: En workshop som främjar medvetenheten och skapar engagemang kring ämnet matsvinn inom olika sektorer. Exempelcase LivsVinn. Målet är att öka medvetenheten om matsvinn och dess påverkan på samhället och miljön. Under workshopen utforskas möjligheter som kan skapas genom att minska och återanvända matsvinn samt utveckla kreativa idéer för hur man kan minska matsvinn i sin egen organisation. 

Linnea Strand, LivsVinn. Grundare av företaget LivsVinn. LivsVinn är en matsvinsbutik som vill erbjuda företag och konsumenter en möjlighet att minska matsvinnet och sina utgifter på samma gång som man gör en god gärning för samhället och miljön. LivsVinn har butik i Närpes och Malax. 

Utrymme: A1
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 25 deltagare

35. Prova på Shared Reading - Lena Sågfors

Innehåll: Shared Reading är en metod utvecklad i England och i september 2023 utbildades 17 läsledare i svenskfinland. Metoden är anpassad för vana och ovana läsare i alla åldrar. Metoden är kravlös, inkluderande och enkel. Högläsningen är en central del, liksom det gemensamma och personliga samtalet. Under workshopen får deltagarna prova på en Shared Reading session. 

Lena Sågfors, SJK (Seinäjoki stadsbibliotek). Jag jobbar som koordinator på SJK Erte. Erte är ett riksomfattande specialuppdrag gällande bibliotekstjänster som främjar barns och ungas läsande och läskunnighet. 

Utrymme: Biblioteket (B)
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 10 deltagare

36. Skapa en hållbar arbets- och studiemiljö - Matts Pettersson

Innehåll: Att ha uppgifter som hänger över oss är det som stressar oss lärare, och våra studerande allra mest. Denna workshop är uppbyggd så att ni får konkreta verktyg att jobba med, med er själva och era elever. Hur får vi saker gjorda? Hur kan vi slippa känslan av att allting hänger över oss? Jag har coachat lärare och studerande, jag har dragit en kurs i mentalträning i gymnasiet. Nästan uteslutande jobbar vi kring frågor som "hur får jag saker gjorda" och "jag vet vad jag vill göra, men jag gör det inte". I denna workshop delar jag med mig av de saker som fungerat för mig, mina klienter och mina grupper. Saker som ger oss motivation och ork att jobba för en bättre framtid. I denna workshop får du svar på följande frågor: - Hur får jag motivation och ork i mitt arbete? - Hur kan jag stöda elevernas motivation och ork i deras arbete? - Hur sätter jag upp vettiga mål? - På vilka olika sätt kan man jobba kring målsättning (individuellt och i grupp)? - Hur ger jag ansvar åt mina elever/studerande? 

Matts Pettersson, jag är utbildad speciallärare och certifierad coach som jobbar med stöd och välmående i Pedersöre Gymnasium. Jag försöker leva som jag lär och tar hand om mig själv och min fysiska och psykiska hälsa. Jag sätter upp egna mål så att jag har en riktning vart jag går. Jag försöker alltid se människan bakom studeranden/klienten/kollegan. Jag coachar även privatpersoner på fritiden och brinner för personlig utveckling, såväl fysisk som psykisk. 

Utrymme: C6
Målgrupp: Alla deltagare
Max antal: 20 deltagare

37. Vad erbjuder Ekorosk skolorna idag och vad behövs - Essi Backlund 

Innehåll: Ekorosk presenterar sitt utbud för grundskolan och andra stadiet. Infallsvinkeln för all vår informationsverksamhet är en positiv och uppmuntrande hållning till hållbarhetsarbetet. Ekorosk erbjuder skolorna föreläsningar och workshoppar inom hållbarhet och cirkulär ekonomi, med betoning på sortering och den insats vi alla kan göra i vardagen. Diskussion kring utbudet och skolornas behov. 

Essi Backlund, informationsassistent på Ab Ekorosk Oy. 

Utrymme: B6
Målgrupp: Lärare, åk 1-gymnasiet
Max antal: 25 deltagare

Varmt tack till alla lärare, elever, rektorer och bildningsdirektörer som bidragit och skapat allt inom Gröna stigen och Gröna färden och som skapar en hållbar skolvardag! Stort tack också till våra samarbetspartners, däribland Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi, och till Terese Bast för illustrationer och grafisk formgivning. Den här webbplatsen är skapad inom klimat- och hållbarhetsprojekten Gröna stigen (grundläggande utbildning) och Gröna färden (gymnasiet) i Jakobstadsregionen och Karleby. Du kan läsa mer om Stigens och Färdens projektresa på den här bloggen.