Materialbank

Här nere hittar du material som skapats och skapas inom Gröna stigen och Gröna färden för dig som lärare och som kan användas vid planering av lektioner. Material anpassat enligt årskurs hittas i de kommunvisa lärstigarna och i den regionala standardlärstigen för hållbarhetskompetens

Workshop om ekologiskt handavtryck (åk F-3)

Den här workshopen handlar om hur vi kan vara snälla mot naturen (och varandra) genom att öka vårt ekologiska handavtryck. Workshopen lämpar sig för elever i åk F-3. Klicka på bilden för att läsa instruktionerna. 

Innovationsworkshopen skapades inom ramen för Gröna stigen av lärare Ida Morgenstern, Eivor Mattsson och eleverna i åk 1 i Holm skola, Ann-Christin Furu på Refugium, koordinator Malin Lindholm (Gröna stigen) samt i samarbete med Elin Kjellberg på Skolresurs (våren 2024).

Poddserien Hållplatsen (åk 7-9)

Hållplatsen består av sex avsnitt om hållbarhet gjord av elever i årskurs åtta i Oxhamns skola. Med sakkunniga gäster reder eleverna ut vad hållbarhet betyder inom olika områden. Teman som tas upp är cirkulär ekonomi, hållbar transport, energi, mat och social hållbarhet med fokus på integration och välmående. Klicka på bilden för att gå till Spotify och lyssna på poddserien.


Poddserien producerades inom Gröna stigen med medel från Utbildningsstyrelsen och kommunerna i Jakobstads- och Karlebyregionen, samt i samarbete med Oxhamns skola och Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia. Poddserien riktar sig till elever och andra som är intresserade av ämnet. Materialet kan användas i undervisningen. Roligt att du lyssnar!


Hållbarhet i skolans vardag (video)

Byggstenar för hållbar skolvardag 

Genom att klicka på bilden har du möjlighet att se en lokalproducerad video av fortbildningen om byggstenar för hållbarhet i skolans vardag och GreenComp med utbildningsplanerare Ann-Catherine Henriksson, CLL vid Åbo Akademi (våren 2023). 

Hållbarhet i regionens skolor 

Tack till alla lärare och rektorer som våren 2023 svarade på Stigens och Färdens kartläggningar! Med hjälp av regionens lärare kartlade Stigen vad som redan görs kring hållbar utveckling i undervisningen, och med hjälp av regionens rektorer kartlade både Stigen och Färden hur hållbarhet är synligt i skolornas verksamhet. Du kan ta del av resultaten genom att klicka på knapparna nedan (ladda ner pdf för klickbara länkar). 

Kort med hållbarhetskompetenser (GreenComp-kort)

Vill du i korthet veta mer om GreenComp-kompetenserna (12 st)? Nedan hittas ett kort för varje kompetens. Instruktioner hittas genom att klicka på bilden till vänster. 

Varmt tack till alla lärare, elever, rektorer och bildningsdirektörer som bidragit och skapat allt inom Gröna stigen och Gröna färden och som skapar en hållbar skolvardag! Stort tack också till våra samarbetspartners, däribland Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi, och till Terese Bast för illustrationer och grafisk formgivning. Den här webbplatsen är skapad inom klimat- och hållbarhetsprojekten Gröna stigen (grundläggande utbildning) och Gröna färden (gymnasiet) i Jakobstadsregionen och Karleby. Du kan läsa mer om Stigens och Färdens projektresa på den här bloggen.