App Inventor

1. Què és l'AppInventor?

L'App Inventor és un entorn de programació Online que permet de manera fàcil programar aplicacions per a Android. El llenguatge de programació està basat en blocs amb estructures conegudes i que has treballat en cursos anteriors (Scratch i Snap4Arduino)

App Inventor ha estat desenvolupat pel MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts). És un programa de codi lliure i obert, la qual cosa vol dir que va creixent amb les aportacions voluntàries de programadors i usuaris.

2. L'entorn de programació App Inventor

Per poder programar amb l'AppInventor necessites tenir un compte de Google i entrar a la pàgina web d'App Inventor o tenir instal·lada l'App de GoogleSuite.

Un cop accedeixis a l'entorn de programació, podràs distingir dues pantalles o entorns diferents: el mode disseny i el mode programació (blocs).

Pantalla de disseny

En aquest mode podràs dissenyar quin aspecte tindrà la teva app: botons, texts, imatges, etc.

Pantalla de programació per blocs

En aquest mode hauràs de programar els algoritmes necessaris per poder executar les accions que vols que faci la teva App.

Execució del programa

Un cop tinguis el disseny i hagis elaborat el programa (modes disseny i programació), per poder provar el funcionament de l'App, hauràs d'executar el programa. Hi ha tres maneres:

  • Usant emulador (Windows, Mac i Linux)

  • Usant cable USB (sols per mòbils Android)

  • Connectant ordinador i mòbil amb l'aplicació MIT Al2 Companion (sols per mòbils Android)

Nosaltres farem servir la darrera opció. Per tant, cal descarregar primer l'App MIT AI2 des del Play Store i després clicar AI Companion des de la pestanya Connect del App Inventor. Si fas això veuràs que has de llegir un codi QR i s'executarà online l'aplicació.

3. Primeres Apps

Per iniciar-te com a desenvolupador d'aplicacions crea aquestes dues Apps. Es tracta de llegir i seguir els passos que et marquen els tutorials. És important que et vagis fixant en el que fas i perquè ho fas. En acabar pots mirar d'introduir canvis i millores!

Activitats d'iniciació i exploració

  1. La meva primera App: Hello Purr

  2. Converteix el mòbil en un pot de pintura: Paint Pot

Labels, Textbox, Botons. Mode Disseny

Dins la categoria User interface pots trobar components com les Labels (etiquetes), les TextBox (quadre de text) iels Buttons (botons).

Les Labels et permetran escriure un text des del mode disseny o bé assignar un text per programa

Les TextBox serveixen perquè l'usuari de l'aplicació pugui escriure alguna cosa mentre s'està executant.

Amb els Buttons podràs programar que succeeixi alguna cosa quan aquest sigui polsat (o deixi d'estar polsat). Per exemple que al polsar el botó la pantalla del teu mòbil canviï de color.

Estructures bàsiques de programació

En el mode programació podrem trobar diferents tipus de blocs. Alguns ja predeterminats i altres que es generen quan inserim botons, quadres de text, labels....

Variables i altres propietats importants

VARIABLES

En cursos anterior ja vas veure què era una variable (caixeta per poder guardar valors), en l'AppInventor també en pots fer ús.

Dins el Mode Programació, en pots crear-­ne de noves o bé emprar les que incorporen alguns components com a paràmetres per definir.

En la figura de l'exemple següent es poden veure 3 variables: "x," "y" i "resultat" que s'utilitzen per fer una operació matemàtica.

Activitats d'avaluació

  1. Identifiquem el components i creem una app personal: Tens el detall de l'activitat al Classroom de la matèria. És important identificar quins components uses del mode disseny i quins blocs utilitzes del mode execució i raonar per què?

  2. Crea una calculadora: Tens el detall de l'activitat al Classroom de la matèria. Explica com és el funcionament de les variables.

  3. Crea una agenda: Dissenya una petita agenda i guarda informació. Afegeix les millores que consideris oportú.

  4. Primer joc: Mole Mash

  5. Joc elaborat: Pong

4. Enllaços i recursos