Avaluació i pas de curs


Criteris generals

L'avaluació del procés d'aprenentatge de l'alumna de batxillerat, tant en el seu vessant educatiu com qualificador, ha de ser contínua i, alhora, global i diferenciada segons les matèries o àmbits, de manera que es tinguin en compte tant les particularitats dels elements singulars del currículum com la seva coordinació i coherència.

Pas de curs

  1. El pas de curs és automàtic quan l'alumne o alumna obtingui una avaluació positiva en la totalitat de les matèries o tingui un màxim de dues matèries amb avaluació negativa.

  2. Quan l'alumne o alumna passa de curs amb una o dues matèries pendents, l'equip docent ha de proporcionar orientació i suports específics que li permetin adquirir els aprenentatges tant de les matèries pendents com de les de segon curs.

  3. Si un alumne o alumna, després de superar el primer curs, decideix canviar de modalitat en el segon curs, el centre pot modificar-ne el currículum, tot assegurant-se que, en acabar el batxillerat, l'alumne o alumna hagi superat un mínim de tres matèries d'aquesta nova modalitat que ha d'incloure la matèria de modalitat obligatòria. El termini per sol·licitar aquest canvi finalitza al cap d'un mes d'haver iniciat les classes.

  4. La superació de les matèries comunes i de modalitat de segon curs que impliquin continuïtat està condicionada a la superació de les matèries corresponents de primer curs.

  5. Els alumnes que al final de segon curs tinguin una avaluació negativa en algunes matèries se'n podran matricular sense necessitats de cursar de nou les matèries superades o podran optar per repetir el curs complet.

Permanència d'un any més en el mateix curs

  1. L'alumne o alumna que roman dos anys en el mateix curs no pot tornar a cursar les matèries de Treball de recerca i Estada a l'empresa si les té superades.

  2. Els i les alumnes poden romandre al batxillerat un màxim de quatre anys, consecutius o no.

Permanència d'un any més al primer curs

  1. L'alumne o alumna que en finalitzar el primer curs de batxillerat en règim diürn tingui avaluació negativa en 5 o més matèries, ha de romandre un any més en el primer curs.

  2. Quan un alumne o alumna, després de la sessió d'avaluació extraordinària de primer curs, rebi una avaluació negativa en tres o quatre matèries, podrà optar per repetir tot el curs o podrà matricular-se de les matèries de primer que no hagi superat i ampliar aquesta matrícula de primer curs amb dues o tres matèries de segon. En aquest cas, cal elaborar un pla de suport individualitzat que programi la superació de batxillerat en tres cursos, d'acord amb les característiques d'organització que tingui establert el centre educatiu. L'alumne o alumna menor d'edat ha de tenir l'autorització del pare, mare o tutor legal per a aquest règim singular de matriculació. En tot cas, cal que es matriculi a segon curs amb les matèries pendents de primer.

  3. L'alumne o alumna que tingui avaluació negativa en tres o quatre matèries de primer pot optar per tornar-se a matriculat íntegrament del primer curs de batxillerat renunciant a totes les qualificacions obtingudes. Per exercir aquesta opció, l'alumne o alumna o, si és menor d'edat, els pares, mares o tutors legals, han de signar un document en què expliciti la seva renúncia expressa a les qualificacions positives que havia obtingut, document que el director o directora del centre ha de visar i incorporar a l'expedient.

  4. En qualsevol dels casos anterior, tant si cursa totes les matèries com si només cursa les tres o quatre amb avaluació negativa, no ha de tornar a repetir la matèria d'Estada a l'empresa si l'ha cursada i l'ha aprovada.

  5. Si un alumne o alumna amb avaluació negativa en tres o quatre matèries vol canviar de modalitat al primer curs pot fer-ho tenint en compte les condicions previstes a l'apartat canvi de modalitat.

En la taula següent s'indiquen les situacions que poden ocórrer en finalitzar l'avaluació extraordinària de primer de batxillerat:

Permanència d'un any més a segon curs

L'alumne o alumna que en finalitzar el segon curs de batxillerat tingui avaluació negativa en algunes matèries, se'n pot matricular el curs següent sense necessitat de tornar a cursar les matèries ja superades.

Repetició de totes les matèries de segon curs

  1. L'alumne o alumna que cursi segon de batxillerat en règim diürn i obtingui avaluació negativa en algunes matèries al final del segon curs, pot optar també per repetir el segon curs de batxillerat, si així ho sol·licita i renuncia a les qualificacions obtingudes en totes les matèries aprovades. També, en aquest cas, el centre ha de garantir que, en acabar segon de batxillerat, l'alumne o alumna hagi cursat la matèria comuna d'opció de segon curs. L'alumne o alumna que procedeixi del règim diürn i opti per completar l'etapa de batxillerat en règim nocturn o a distància, no s'hi pot acollir.

De l'anul·lació de les qualificacions, en queden excloses, en cas que hagin estat aprovades, les matèries següents:

  • Treball de Recerca.

  • Estada a l'Empresa.

  • Les possibles matèries pendents de primer curs que l'alumne o alumna hagi superat en cursar el segon curs.

  1. L'anul·lació de les qualificacions per renúncia té un caràcter definitiu i irrevocable. L'any acadèmic cursat del qual es presenta la sol·licitud de renúncia computa a l'efecte d'anys de permanència en el batxillerat en règim ordinari diürn. El centre ha d'informar per escrit l'alumne o alumna sol·licitant, o els pares o mares o tutors legals en cas que sigui menor, de les condicions de la renúncia.

  2. Per sol·licitar la renúncia a les qualificacions de les matèries aprovades en el segon curs, l'alumne o alumna, o els pares, mares o tutors legals, en cas que sigui menor, ha de presentar al centre on està matriculat de segon una sol·licitud signada abans de finalitzar el primer trimestre del curs, amb constància explícita que coneix el caràcter irrevocable de la seva renúncia.

  3. A diferència de la renúncia de qualificacions a primer curs de batxillerat, en el cas de la renúncia de qualificacions de segon de batxillerat, la resolució no la fa la direcció del centre, sinó la Direcció General d'Innovació, Digitalització i Currículum.

En la taula següent s'indiquen les situacions que poden ocórrer en finalitzar l'avaluació extraordinària de segon de batxillerat.

Títol de batxillerat

  1. Els alumnes que superen totes les matèries de batxillerat en qualsevol de les seves modalitats reben el títol de batxillerat. Aquest títol acredita l'assoliment dels objectius establerts per a l'etapa i l'adquisició de les seves competències corresponents.

  2. Per obtenir el títol de batxillerat cal l'avaluació positiva de totes les matèries dels dos cursos de batxillerat. En el cas que s'hagin organitzat les matèries en àmbits, caldrà fer constar de manera diferenciada la qualificació de cada matèria, que ha de coincidir amb la de l'àmbit.

  3. Excepcionalment, l'equip docent pot decidir a l'avaluació extraordinària l'obtenció del títol de batxillerat per a un alumne o alumna que hagi superat totes les matèries excepte una, sempre que es compleixin TOTES les condicions següents:

    • Que l'equip docent consideri que l'alumne o alumna ha assolit els objectius i les competències vinculats a aquest títol.

    • Que no s'hagi produït una inassistència continuada i no justificada per part de l'alumne o alumna en la matèria.

    • Que l'alumne o alumna s'hagi presentat a les proves i hagi fet les activitats necessàries per a l'avaluació, incloses les de la convocatòria extraordinària.

    • Que la mitjana aritmètica de les qualificacions obtingudes en totes les matèries de l'etapa sigui igual o superior a cinc. En aquest cas, a l'efecte del càlcul de la qualificació final de l'etapa, es considera a la qualificació numèrica obtinguda en la matèria no superada.

  4. El títol de batxillerat és únic i s'expedeix amb la modalitat que s'ha cursat i la qualificació mitjana que s'ha obtingut.

  5. Per obtenir la qualificació mitjana de batxillerat s'ha de calcular una mitjana ponderada entre totes les matèries cursades ("M") i el Treball de Recerca (QT). La "M" és la mitjana aritmètica de les qualificacions de totes les matèries cursades, exceptuant el Treball de Recerca, que representa el 10% del total de la qualificació del batxillerat.

  6. Si "QT" és la qualificació del Treball de Recerca, la qualificació del batxillerat es calcula de la manera següent. Aquesta qualificació s'ha de consignar amb dues xifres decimals, arrodonida a la centèsima.

Qualificació mitjana del batxillerat = 0,9*M + 0,1*QT

Canvi de matèria sense canvi de modalitat

  1. Durant el primer mes de classe, en qualsevol dels cursos de batxillerat, l'alumnat pot sol·licitar el canvi d'alguna de les matèries que hagi triat, sempre que això sigui compatible amb l'organització horària del centre. En cas que el director o directora del centre n'aprovi el canvi, s'ha de considerar, a tots els efectes, que l'alumne o alumna ha cursat des del principi les noves matèries.

Matèries de modalitat que cursa

  1. En el cas de les matèries de modalitat que tenen continuïtat en els dos cursos, el fet d'haver cursat la part de primer curs de la matèria no implica necessàriament que l'alumne o alumna hagi de continuar-la al segon curs.

  2. Si un alumne o alumna ha cursat la part de primer curs d'una matèria de modalitat i decideix no cursar la part corresponent al segon curs, aquest fet no l'eximeix d'haver de recuperar la part cursada d'aquesta matèria, en cas que no l'hagi superada, tot i que també pot canviar-la per una altra matèria de primer curs. Si l'alumne o alumna canvia de matèria pendent, en la matrícula s'ha de fer constar la renúncia a aquesta matèria i la incorporació de la nova matèria pendent. Aquesta consideració inclou el canvi matèria obligatòria/comuna d'opció en el batxillerat d'humanitats i ciències socials; per exemple, un alumne o alumna podria acabar el batxillerat d'humanitats i ciències socials havent cursat Matemàtiques per a les Ciències Socials I i Llatí II/Llengua i cultura llatines II o l'inrevés.

  3. Excepcionalment, l'alumne o alumna pot cursar en el segon curs de batxillerat matèries que tinguin continuïtat en els dos cursos, malgrat que no les hagi cursades a primer.

  4. En aquests casos, el centre ha d'orientar l'alumne o alumna per tal que pugui adquirir els coneixements més essencials no cursats a primer i que pot necessitar per seguir el segon curs.

  5. L'alumne o alumna que fa batxillerat pot optar per afegir una matèria al seu currículum, de manera que estigui format per un nombre de matèries superior al que s'estableix amb caràcter general, sempre que aquesta demanda sigui compatible amb l'organització del centre educatiu. El director o directora del centre decideix si aquesta petició és viable i l'acceptarà si no hi ha incompatibilitats. A l'efecte de l'avaluació i de notes, aquestes matèries addicionals reben el mateix tracte que la resta del currículum de l'alumne o alumna. Si un cop avançat el curs l'alumne o alumna decideix renunciar a alguna d'aquestes matèries addicionals, ho ha de comunicar abans del darrer dia lectiu del mes d'abril.

  6. L'alumne o alumna que ja hagi superat el batxillerat no pot formalitzar una nova matrícula per afegir més matèries suplementàries al seu expedient, excepte en el supòsit que es preveu en l'apartat reconeixement d'una altra modalitat.

Canvi d'idioma

  1. El canvi de matèries en el pas de primer a segon curs de batxillerat inclou la possibilitat de sol·licitar, durant el primer mes de classes, el canvi d'idioma tant dins la matèria comuna de Llengua estrangera com dins la matèria específica de Segona Llengua Estrangera. L'autorització corresponent és competència del director o directora del centre, que ha de tenir en compte tant els efectes organitzatius d'aquest canvi com els coneixements previs de l'alumne o alumna per incorporar-se al nou idioma. En tots els documents obligatoris d'avaluació cal que consti una referència a l'autorització corresponent.

  2. Cal tenir en compte que un alumne o alumna es pot examinar a la PAU d'un idioma que no hagi cursat en el batxillerat.

Canvi de modalitat a primer i a segon curs

  1. Durant el primer mes de classes els i les alumnes de primer poden sol·licitar adscriure's a una modalitat diferent de la que havien trobat inicialment, d'entre les que ofereix el centre. Si el director o directora del centre n'aprova el canvi, es considera que l'alumne o alumna ha cursat des de principi la nova modalitat a tots els efectes.

  2. Si un alumne i alumna d'una promoció, que ha superat el primer curs, decideix canviar de modalitat el curs següent (segon curs), el centre pot modificar el currículum, tot i assegurant-se que, en acabar el batxillerat, l'alumne o alumna que hagi cursat el nombre de matèries que s'estableix de manera general i hagi superat el mínim de quatre matèries d'aquesta nova modalitat (incloent-hi la matèria comuna d'opció de segon curs). El termini per sol·licitar aquest canvi finalitza al cap d'un mes d'haver iniciat les classes.

  3. En aquesta situació de canvi de modalitat en el pas de primer curs a segon, és molt important que aquest canvi quedi degudament reflectit en la matrícula i en l'historial de l'alumne perquè la modalitat s'informa en el títol de batxillerat i en el traspàs de modalitat i qualificació final a l'Oficina d'Accés a la Universitat quan l'alumne o alumne s'inscriu a les PAU.

  4. En el cas que les matèries tinguin continuïtat en els dos cursos, el centre ha de vetllar perquè l'alumne o alumna pugui adquirir els coneixements essencials corresponents que no ha cursat.

  5. Si un alumne o alumna no ha superat alguna matèria de primer curs de la modalitat que ha deixat de cursar, el centre ha de vetllar perquè la superi durant el segon curs. L'alumne o alumna pot optar per canviar alguna de les matèries que no ha superat del primer curs per matèries de la nova modalitat, fins i tot si és la matèria comuna d'opció, i en la matrícula s'ha de fer constar la renúncia de la matèria canviada i la incorporació de la nova matèria pendent. En qualsevol cas, l'alumne o alumna ha d'haver superat una matèria comuna d'opció de primer curs i una de segon en acabar batxillerat.

  6. L'alumne o alumna matriculat de matèries soltes a primer de batxillerat pot canviar de modalitat sense haver de repetir el curs sencer sempre que cursi:

    • les matèries comunes no superades;

    • les matèries imprescindibles de primer curs de la nova modalitat, és a dir, la matèria obligatòria/comuna d'opció i dues matèries de modalitat.

En aquestes condicions, el nombre total de matèries no ha d'excedir de quatre. Altrament, l'alumne o alumna ha de repetir el curs sencer.

  1. Les matèries de Matemàtiques i Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials es consideren equivalents als efectes de canvis de modalitat.

  2. L'alumne o alumna matriculat de matèries soltes a segon curs de batxillerat no pot canviar de modalitat a segon curs. Atès que el canvi de modalitat només es pot fer a primer o en el pas de primer a segon curs, només pot canviar de modalitat repetint tot el segon sencer i renunciant a les qualificacions de totes les matèries que ja té aprovades.

Reconeixement d'una altra modalitat

  1. L'alumne o alumna que ha superat el batxillerat en una determinada modalitat i vol adscriure's a una altra modalitat amb la finalitat d'obtenir prioritat en l'accés a determinats cicles formatius de grau superior, es pot matricular de les noves matèries de modalitat que li calguin per poder-ne compatibilitzar quatre de la nova modalitat, entre les quals cal cursar forçosament la matèria comuna d'opció.

  2. Si l'alumne o alumna supera aquestes matèries, el centre ha d'expedir el "Certificat de reconeixement d'una altra modalitat de batxillerat, a efectes d'accedir a determinats cicles".

Anul·lació de matrícula i matrícula extraordinària en el batxillerat

  1. El centre educatiu ha d'informar l'alumnat i les famílies de la possibilitat d'anul·lar la matrícula o bé de sol·licitar una matrícula extraordinària un cop exhaurides les convocatòries.

  2. Per poder tenir dret a l'anul·lació de matrícula o a una matrícula extraordinària, l'alumne o alumna ha d'acreditar documentalment que es troba en alguna de les circumstàncies següents:

    • malaltia prolongada o accident de l'alumne o alumna o d'un familiar;

    • incorporació a un lloc de treball;

    • maternitat, o

    • qualsevol altra circumstància de caràcter excepcional que, a parer del director o directora del centre, justifiqui la concessió de l'anul·lació de la matrícula.

  3. L'anul·lació de la matrícula l'ha de sol·licitar l'alumne o alumna, amb el consentiment dels pares, mares o tutors legals en cas que sigui menor d'edat, al director o directora del centre abans de finalitzar el mes d'abril del curs acadèmic corresponent.

  4. La matrícula extraordinària, és a dir, quan es tracta d'una cinquena inscripció en el batxillerat diürn o d'una setena en el nocturn, s'ha de sol·licitar dins el termini de matrícula establert per al curs corresponent.

  5. La resolució del director o directora del centre, pel que fa a l'anul·lació de matrícula o a la matrícula extraordinària, s'ha de comunicar per escrit a l'alumne o alumna, o als pares, mares o tutors legals en cas d'alumnes menor d'edat, en els 15 dies següents a la presentació de la sol·licitud corresponent. En cas de resolució negativa, es pot presentar, per mitjà del centre, un recurs al director o directora dels serveis territorials o, a la ciutat de Barcelona, al o a la gerent del Consorci d'Educació de Barcelona, que ho resol definitivament en via administrativa.

  6. L'anul·lació de matrícula comporta la nul·litat de totes les actuacions acadèmiques dutes a terme en el curs incloent-hi les qualificacions de matèries que ja havien rebut qualificació final (per exemple, el Treball de Recerca o les recuperacions de matèries pendents), i l'alumne o alumna no ha de tenir cap qualificació a les actes finals d'avaluació.

  7. L'absència injustificada, sistemàtica i reiterada de l'alumne o alumna de batxillerat durant 15 dies hàbils, pot comportar l'anul·lació de la matrícula, sense perjudici del que disposa l'article 37.4 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació en matèria de faltes d'assistència i de puntualitat injustificades per l'alumne o alumna. En el moment que s'arribi a acumular aquest període d'absència, aquesta circumstància cal notificar-la a l'alumne o alumna absentista, i als pares, mares o tutors legals en el cas d'alumnes menors d'edat. Si en el termini d'una setmana no justifica la seva absència, el director o directora del centre pot anul·lar la matrícula de l'alumne o alumna per absentisme continuat no justificat i la seva vacant la pot ocupar una altra persona.