3r ESO_B

El forat de la capa d'ozó arriba

a màxims històrics

Vídeo-pòster

Guillem Eguia, Mar Pros, Aroa Sánchez, Juan Carlos Garcia i Iván Tello.


La capa d'ozó està formada d'ozó i és la que s'encarrega de filtrar els gasos ultraviolats, ja que sinó els animals, vegetals i humans es veurien perjudicats.

El forat de la capa d'ozó és un efecte de la contaminació atmosfèrica de la Terra que consisteix a una disminució d'ozó a l'estratosfera.

Alguns dels problemes que afectarien a la humanitat podrien ser l'increment del càncer de pell i l'envelliment de la pell, danys oculars i el debilitament del sistema immunològic.

Els canvis de mida de la capa d'ozó depenen, en gran mesura, dels vents que es formen a l'Antàrtida i que es produeixen per les diferències de temperatura entre latituds, així com la rotació de la terra.

Pel que ha investigat la NASA amb un satèl·lit, han observat que la capa d'ozó ha disminuït un 20% de la seva mida normal.

Es creu que per les dècades del 2050-2060 el forat de la capa d'ozó és tancarà per la prohibició dels gasos CFC, aquests gasos es troben als aerosols, als aires condicionats...

Importància del krill

Presentació oral


Aldara Capitán, Kaoutar El Fellah, Carla Gràcia, Jaime Jiménez

El Krill és un animal de la família dels crustacis, viuen a tots els oceans del món fins i tot a l'Antàrtida, un lloc amb baixes temperatures i poca llum solar.

El krill viu a mar oberta i constitueix un element essencial en la cadena tròfica dels animals antàrtics: pingüins, peixos i especialment els cetacis.

Tenen una mida de 8 a 70 mm i viuen aproximadament fins a sis anys.

El krill s'alimenta principalment de diatomees, unes algues unicel·lulars microscòpiques, les atrapen amb les seves potes plomoses.

Actualment s'aprofiten com a aliment per a peixos en aquaris i aqüicultura, com a esquer de pesca i en l'elaboració de productes farmacèutics. Només els japonesos el consumeixen com a aliment de forma habitual, en diuen Okiami, i el fan servir en sopes i amanides.

El krill està en perill d'extinció, ja que es transporten en banc de peixos i quan pesquen es porten una gran quantitat d'ells en un menor temps si el krill desapareix produirà una gran amenaça al medi aquàtic perquè una gran part dels animals marins s'alimenten de krill. També la sobre pesca de krill amb finalitat de l'alimentació als éssers humans és una amenaça.

Si desapareix el krill, balenes i pingüins s'extingiran. Els científics ja han constatat un important descens de krill que afecta els altres animals.


Turisme: Malalties a L'antÀrtida

Audio-Presentació

Gerard Salvador, Breilin Blaya ,Oscar Garcia, Dídac Diaz, Edgar Valverde


Els exploradors, els científics i també els turistes són exemples de persones que han viatjat fins a l'extrem sud del planeta. Des de fa temps, alguns estudis es preguntaven si en latituds antàrtiques s'havien donat casos de zoonosi inversa (infeccions que transmeten els humans als animals). S’han trobat bacteris resistents als antibiòtics en ecosistemes polars afectant les zones on hi viuen els animals antàrtics. El treball que presentem confirma les primeres evidències de zoonosi inversa relacionada amb la presència de bacteris Salmonel·la i Campilobàcter d'origen humà en la fauna polar. El descobriment de genotips de Campilobàcter, habituals en l'espècie humana o el bestiar, va donar la pista definitiva per confirmar que l'home pot estar introduint patògens en aquestes regions tan remotes.

Els resultats d’aquest estudi indiquen clarament que cada vegada és més fàcil que els humans puguin introduir agents patògens en les regions prístines de l'Antàrtida. En conseqüència, la introducció de patògens en els ecosistemes més remots de l'hemisferi sud podria ser una greu amenaça pel futur de la vida salvatge. L'hemisferi nord i sud estan dintre de les rutes migratòries més importants per a les aus marines. En aquest escenari, la connectivitat biològica entre comunitats antàrtiques i subantàrtiques a través de les aus marines carronyeres és un factor que accelera la circulació dels agents zoonòtics entre ecosistemes de diferents latituds.

L'escalfament global afectarà més a l'àrtic que a l'antàrtic.

Audio-Presentació

Selene Scoppettuolo, Irene Vila, Ariadna Nin i Alba Montiel

El canvi climàtic és el canvi de clima produït per l'activitat humana, que altera la composició de l'atmosfera mundial i que se suma a la variabilitat natural del clima. El canvi climàtic és el responsable d’inundacions de terrenys costaners, tempestes més intenses, l'extinció incomparables espècies de plantes i animals, fracassos en cultius en àrees vulnerables, i l'augment de sequeres i el desglaç dels pols i glaceres de tot el món. El desglaç amenaça amb elevar el nivell del mar si segueixen al mateix ritme el desglaç de l'Antàrtida provocarà una elevació de més d'un metre en el nivell del mar. Es calcula que l'any 2500 el nivell del mar augmentarà en més de 15 metres.Els científics afirmen que l'escalfament del planeta causat per les emissions humanes de gasos d'efecte hivernacle ha conduït a desestabilitzar les glaceres de l'Antàrtida. Si es desfà l'Àrtic no influirà en l’augment del nivell del mar, ja que tot és gel en canvi en l'Antàrtida el gel es troba a sobre del continent i quan es fon contribueix en gran manera a l’augment del nivell del mar. El desglaç també afecta de manera diferent a les xarxes tròfiques de l'Àrtic i l'Antàrtic.El canvi climàtic afecta molt més a l'Àrtic a les espècies depredadores i acabarà afectant les espècies depredades. En canvi a l'Antàrtic afecta més a les espècies depredades, però acabarà afectant les depredadores.

Són Els dos pols iguals?

Audio-Presentació

Zoe García , Nuria Gurrera,Nerea Campos, Noura Benyahya, Ainhoa Díaz

A la longitud 0o i 60o de la Terra estan ubicats geogràficament els pols, tan Sud com Nord. Aquests dos territoris són molt diferents per molts aspectes que no ens posarem a anomenar. Però posats a deliberar, potser no són tan diferents com uns ens podem arribar a pensar. Arriben a compartir de forma idèntica una petita part de la seva flora i fauna. Un grup de científics han identificat 235 espècies que tenen en comú aquests dos territoris. I en la nostra presentació us mostrarem exemples algunes espècies que hem trobat i que habiten als dos territoris. Els pingüins són una representació de la fauna del pol Sud, i l'ós polar és representatiu del pol Nord, hi ha altres espècies com el Diphyes Dispar que habiten les dues regions polars. Us parlarem de les diferències i similituds que hi ha als dos pols, parant-nos principalment en la biodiversitat comuna que hi habita en les dues regions polars del globus terraqui.