El Sufragisme i la conquesta de la igualtat

EL SUFRAFISME I LA CONQUESTA DE LA IGUALTAT

El vot per les dones

Clara Campoamor

Aquesta activitat anirà destinada als alumnes de 4rt curs de ESO en el àrea de Ciències Socials: Geografia i Història. El programa de continguts d’aquesta assignatura treballa tot el món contemporani, des de la Revolució Francesa fins l’actualitat, i el marc del sufragisme i la reivindicació dels drets de les dones són fenòmens que es tracten al llarg d’aquest període, alhora que és d’indiscutible actualitat i és essencial que els alumnes aprenguin a valorar-los, tenint en compte que són drets que encara estan per conquerir en altres zones del món. Els alumnes de 4rt d’ESO ja són capaços d’assimilar i comprendre aquests conceptes i de fer una aproximació al seu entorn quotidià perquè els sigui útil per a la seva formació com a ciutadans


OBJECTIUS



MATERIAL


METODOLOGIA


CONTEXT HISTÒRIC

La República i les dones

Durant la II República Espanyola es va aprovar a Espanya el sufragi femení. Aquesta victòria democràtica no va estar exenta de debat i controvèrsia a l’època, amb debats molt apassionats al Congrés dels Diputats a favor o en contra protagonitzats per dones diputades que paradoxalment no havien pogut votar prèviament. Cada guany democràtic, com el sufragi universal o el sufragi femení, que avui considerem del tot normal i lògic, al llarg de la Història han significat anys de discussions, conflictes i fins i tot guerres. 

Coneix la història del vot femení de la mà de les dues diputades que van protagonitzar els debats més rellevants a Espanya sobre el sufragi femení.

SINOPSIS


La lluita d'una dona injustament oblidada. La pel·lícula ens presenta la batalla de Clara Campoamor, la dona que va aconseguir el sufragi femení a Espanya.


L'any 1931, a Espanya es proclama la Segona República. En aquest context, les dones són elegibles però no poden votar. Clara Campoamor i Victòria Kent són les primeres dones diputades que trepitgen les corts i es plantegen molt fermament lluitar pels drets de la dona. Clara Campoamor sap que això passa per una primera i gran conquesta: el vot femení. A partir d'aquest moment, la seva lluita no és gens fàcil. Molt aviat troba el seu primer obstacle: els seus propis companys de partit, republicans, d'esquerres, temen que les dones votin influenciades per l'església i, per això, a la dreta, així que li donen l'esquena. Aquest argument es generalitza i fa que Clara Campoamor es vagi quedant sola al parlament en la seva defensa dels sufragi universal. Després d'una lluita constant, i després de múltiples traïcions, l'1 de desembre de 1931, Campoamor aconsegueix el seu objectiu: el vot per a la dona.

Posa en comú a l’aula de les idees sufragistes i d’igualtat que surten a la pel.lícula dins del seu context històric i en relació amb el funcionament democràtic actual.

2.- Llegeix, analitza i compara les idees dels següents textos i després fes les activitats.

Font 1

 “Los ciudadanos de uno y de otro sexo, mayores de veintitrés años, tendrán los mismos derechos electorales conforme determinen las leyes.” Art. 36 de la Constitució de la República Espanyola, 1931 “El Congreso de los Diputados se compone de los representantes elegidos por sufragio universal, igual, directo y secreto.” 

Art. 52 de la Constitució de la República Espanyola, 1931

 


Font 2

 “Señores diputados: se está haciendo una constitución de tipo democrático, por un pueblo que tiene escrito como lema principal, en lo que llamo yo el arco del triunfo de su República, el respeto profundo a los principios democráticos. Yo no creo, no puedo creer, que la mujer sea un peligro para la República, porque yo he visto a la mujer reaccionar frente a la Dictadura y con la República. ”Resolved lo que queráis, pero afrontando la responsabilidad de dar entrada a esa mitad del género humano en la política, para que la política sea cosa de dos, porque sólo hay una cosa que hace un sexo sólo: alumbrar; las demás las hacemos todos en común.” 


Clara Campoamor. Diario de sesiones de las Cortes, 30 de septiembre de 1931 


Font 3 

“Señores Diputados, [...] es significativo que una mujer como yo, [...] se levante en la tarde de hoy a decir a la Cámara, sencillamente, que creo que el voto femenino debe aplazarse. Que creo que no es el momento de otorgar el voto a la mujer española. [...] es necesario aplazar el voto femenino. [...] Si las mujeres españolas fueran todas obreras, si las mujeres españolas hubiesen atravesado ya un periodo universitario y estuvieran liberadas en su conciencia, yo me levantaría hoy frente a toda la Cámara para pedir el voto femenino. Pero en estas horas yo me levanto justamente para decir lo contrario.” 


Victoria Kent. Diario de sesiones de las Cortes, 1 de octubre de 1931 

Font 4

 “Les acusacions de l’esquerra o les lloances de la dreta (pel que fa al vot femení) fan evident la manipulació històrica de què han estat objecte les dones. En definitiva, la victòria conservadora del 1933 va ser deguda al vot dels homes i de les dones, i la seva causa fonamental cal cercar-la en la divisió dels partits reformistes republicans, que van presentar candidatures separades. Aquesta divisió entre l’esquerra i la dreta és la que va donar el triomf a la dreta, i no pas el suposat vot conservador de les dones.” 


Mercè Vilanova. La participació electoral i el vot de les dones durant la Segona República a Catalunya, 1999



ACTIVITATS

1. Emplena una taula amb les dades identificatives de cada font





Tipus Font  Autora Data Informació Principal


FONT 1




FONT 2




FONT 3




FONT 4




2. Cerca fonts que facin referència a la lluita pel dret al vot de la dona en altres països occidentals, per exemple als Estats Units d’Amèrica i a la Gran Bretanya. 


3. Compara les fonts 2 i 3. Quines diferències i semblances tenen? A quina conclusió arribes?

 

4. Quin és el punt de vista de l’autora de la font 4?


5. Cerca informació bibliogràfica sobre les autores de les fonts? Quins avenços polítics aconseguiren en aquesta lluita?


3.- Busca la biografia de Clara Campoamor i Victòria Kent i fes un text expositiu dels arguments i idees que van defensar al Congrés dels Diputats per aconseguir el sufragi femení.


Clara Campoamor

Victòria Kent

4.- Busca els anys en el què cada un dels següents països europeus va aconseguir el vot femení i situa-les en el mapa. Fes una reflexió posant en comparació la data d’Espanya amb la de la resta de països.

(Espanya, Gran Bretanya, França, Alemanya, Portugal, Holanda, Itàlia, Grècia, Suïssa, Dinamarca, Suècia, Hongria i Bulgària)