Dones als contes

Els contes clàssics formen part de la nostra tradició, s'han transmès de generació en generació i ens han acompanyat durant bona part de la nostra infantesa. És per això que els hi tenim una estima especial. A tots, petits i grans, ens agrada escoltar-los o explicar-los. Però són apropiats els contes clàssics per als nens i nenes actuals? Estan adaptats al món que els envolta? Els valors que transmeten són adequats?

 

Els contes clàssics no només fomenten la imaginació dels nens i nenes, sinó que els ensenyen sentiments, els transmeten pautes de conducta i els ajuden a distingir valors morals bàsics, ja que en ells es distingeixen molt bé els personatges bons dels dolents, els valors de cadascun d'ells i les conseqüències de pertànyer a un grup o un altre, però per altra banda aquests contes varen néixer amb un clar caràcter moralitzador i que, tot i que al llarg del temps s'han anat suavitzant i adaptant, encara transmeten molts estereotips sexistes i alguns valors que caldria revisar, així com models masculins i femenins molt criticables, a més a més els contes sovint són políticament incorrectes, són moralistes, violents i cruels; donen una visió patriarcal del món i s'emmarquen en una societat molt allunyada de l'actual però el que és més lleig és que sovint intenten ensenyar als nens i nenes actituds i conductes a través del que s'ha anomenat pedagogia de la por: atemorir els nens perquè es comportin de certa manera o adoptin certs costums.


A més, moltes de les protagonistes d'aquests contes han quedat a l'ombra del protagonista. La protagonista, en molts del casos, ha de ser salvada, rescatada, acompanyada d'un personatge masculí que acaba robant-li el protagonisme.


Així doncs, proposem reescriure aquests contes clàssics i reescriure'ls per llegir-los en la societat que volem viure, donant més visibilitat al personatge femení.

COMENCEM

Us imagineu veure una Caputxeta Vermella gens ingènua, amb parella i amb fills, els tres porquets víctimes de la seva acció especulativa amb les seves tres cases, la Blancaneu gens resignada amb la seva sort i independitzada de la seva madrastra o la Ventafocs rebutjant el príncep produeix un impacte certament estimulant i, sobretot, constitueix un exercici molt interessant per a fer amb nens si volem fomentar-hi l'esperit crític. L'empoderament de les figures femenines, la humanitat del llop o la fermesa de la Caputxeta i de la Blancaneu són aspectes a analitzar i a assenyalar especialment en un visionat conjunt amb nens. 

Doncs som-hi?

QUINS CONTES RECORDEU?

Entre tots fem memòria dels contes que ens explicaven de petits. Fem-ne una llista a la pissarra dels contes que us explicaven. 


Segurament recordes més un conte que un altre, agrupeu-vos segons el conte que més recordeu dels que hem apuntat  la pissarra i expliqueu-vos-el.  Coincideixen totes les versions? 

VISUALITZEM UN CONTE

Són les mateixes versions que heu explicat vosaltres? Quines diferències hi ha?


Quines idees creieu que ara estan fora de context, classifiqueu-les per temàtiques.

LLEGIM UN CONTE, LLEGIM VERSIONS

Us proposem que llegiu dues versions ben diferents, però molt especials, del conte de la Ventafocs". Una versió del conte del llibre “Contes per a nens i nenes políticament correctes” i una versió del llibre "La Ventafocs" de la Bel Olid i Mercè Canals. I en mireu una versió moderna en anglès.

(Cliqueu sobre la fotografia per accedir al conte)

2. Quina versió us ha agradat més? 

3. Quina versió explicaríeu a un infant avui?

4. Quins canvis faríeu per adaptar-lo per ser un conte sense perjudicis?

PER QUÈ HI HA CONTES NOMÉS PROTAGONITZATS PER PERSONATGES MASCULINS?

Us sonen els Tres porquets?

I encara una versió més: The three little pigs.

2. Amb parelles redacteu una versió d’aquest conte ajuntant allò que més us ha agradat de les diferents versions.

ARA, SÍ! 

Ara sí! Redacteu en grup una versió adequada al segle XXI. Entre tots farem un recull de tots els contes. 

Podeu redactar-lo en un document, en un Canva, en una presentació, com a vídeo…com vulgueu; però sobretot penseu l’heu d’explicar a persones que creuen en un món de NI ROMEUS NI JULIETES

LA REVOLTA DELS CONTES 

Recordeu què hem dit al principi sobre  si us imagineu veure una Caputxeta Vermella gens ingènua, amb parella i amb fills, els tres porquets víctimes de la seva acció especulativa amb les seves tres cases, la Blancaneu gens resignada amb la seva sort i independitzada de la seva madrastra o la Ventafocs rebutjant el príncep produeix un impacte certament estimulant?Doncs què us sembla si en veiem una pel·lícula en què passa tot això? Com acabarà tot?

OPINEM

Llegiu aquest article: ·El perill són alguns llops educats en un entorn masclista, on es normalitza la violència". I escriu en un document un text donant la teva opinió i després ho posarem en comú.