Sant Jordi

Per què les princeses són sempre rescatades? Per què els cavallers són sempre forts i valents? Per què els dracs són sempre malvats? Sant Jordi ens dóna una molt bona oportunitat per treballar els estereotips de gènere.

La llegenda de Sant Jordi i la tradició de la diada ens donen una bona oportunitat per fomentar la ruptura amb estereotips de gènere ancorats encara al passat. Trencar amb aquestes idees és necessari per poder transformar la societat actual.





Possibles tasques:


La princesa cavaller

Però no totes són rosses, ni tenen el cabell llarg, i no totes tenen príncep, saps?

Sònia Moll Gamboa


Doncs no. No totes les princeses tenen el cabell llarg, ni totes són rosses. No és cert. Podríem dir que totes són boniques, però no com tu et penses, no com ho has vist a les pel·lícules. Perquè suposo que és a les pel·lícules oi, que ho has vist?, que les princeses són rosses i boniques i tenen el cabell molt llarg i sedós i duen vestits de gasa. Sí que és veritat que potser hauríem d'admetre que totes són boniques, però no així, saps?, no com tu et penses, no fràgils i etèries i volàtils. Algunes, saps?, tenen una bellesa rara, inquietant, obscura. Per això no podem deixar de mirar-les, i ens arrosseguen amb una força més obscura encara, com l'aigua negra del riu. Algunes princeses tenen una bellesa terrible que xucla l'ànima i la buida. Són boniques, d'acord, totes ho són. Però no totes són rosses, ni tenen el cabell llarg, i no totes tenen príncep, saps?, per ser princesa no cal que hi hagi un príncep.

 

Tampoc no totes les princeses duen sabatetes de taló ni es deixen fotografiar el cul al costat del cul d'altres princeses que vénen a visitar-les mentre pugen les escales d'un palau ben visible. Les princeses que no coneixes agafen l'espasa quan cal i van a cavall i viuen en palaus invisibles i defensen regnes que no són de cap rei pare, sinó d'elles, només d'elles, i si cal, tallen caps i rebenten cuirasses.

 

I no te'ls creguis quan et diuen que són fines i no poden dormir si hi ha un pèsol sota no sé quants matalassos. Menteixen. També menteixen quan et diuen que les bruixes les envegen i per això les fan dormir durant cent anys fins que arriba un príncep que les salva amb un petó. T'asseguro que no necessiten ningú que les vingui a salvar. I de petons, saps?, en tenen per donar i per vendre, i no en venen, en fan a tort i a dret, i molts, cada dia, no un cada cent anys. I, per si no ho sabies, les bruixes i les fades s'estimen. Això no t'ho han explicat?

 

No te'ls creguis quan et diguin que les princeses tenen els cabells llargs i rossos i la pell fina com pa d'àngel. Algunes tenen el cabell curt i rabiosament negre, i van a cavall o en bicicleta i es fan crostes als genolls i s'empastifen les mans i els peus i neden despullades en l'aigua gelada del riu i després s'eixuguen al sol com llangardaixos. I fan molt de soroll quan riuen. Tornen a casa pel camí del bosc, amb els peus descalços i l'olor de la terra adherida per sempre a la pell, als cabells, al ventre. Tornen a casa amb gana de lloba i mengen pa i olives i mel. I res ni ningú no els pren la vida. 


Possibles tasques:

Veure el vídeo

Llegir el poema i explicar que vol dir l'autora  en aquestes frases: 

Com t'imagines a la princessa-cavaller? 

Dibuixa-la.

Debatre sobre els estereotips que trenca aquest poema

Possibles  tasques:


Canviem el conte

Fixeu-vos en el llibre Sant Jordi a la cova del drac, escrit pel grup de rondallaires Vivim del Cuentu. L’obra capgira la llegenda i el paper dels personatges principals. Aquí al costat teniu una versió en vídeo d'aquest conte. Mireu-la i contesteu les preguntes:

Un encàrrec molt especial


Tenim una proposta de l'equip de mestres de les escoles d'Infantil i Primària mossèn Jacint Verdaguer i Ginesta. Últimament han detectat actituds i rols masclistes en els nens, sobretot en els més petits. És per això que ens han demanat, que aprofitant Sant Jordi, vosaltres com alumnes grans conscienciats, us poseu a treballar i els doneu un cop de mà

La seva proposta és, que a partir d'aquestes portades de llibres que teniu a continuació, reescriviu els contes clàssics, però des d'una perspectiva de gènere oberta i inclusiva. Penseu que haureu de capgirar el paper dels personatges per acomplir el vostre propòsit.


Rapsodes en Acció


Per Sant Jordi, tradicionalment, els alumnes que feien l'optativa intergeneracional anaven a la residència a recitar poemes. Com que enguany no és possible, hem decidit que reciteu fragments de poemes o lectures en qualsevol llengua a classe davant dels companys; ho gravarem i ho penjarem a les xarxes socials del centre perquè tothom pugui gaudir-ne. Segur que entre tots vosaltres hi ha grans recitadors!!!

Seria interessant que els textos escollits tinguessin relació amb el tema de la igualtat de gènere i la coeducació o, si més no, fragments d'obres on es mostri la importància de les dones a la literatura.