SOStenible

Curs 2020-2021

L'objectiu d'aquest projecte és prendre consciència i conscienciar de la necessitat de canviar les nostres conductes en diferents àmbits per tal de garantir la sostenibilitat del planeta i de la vida com la coneixem.

Aquest curs, hem volgut conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible plantejats per la UNESCO en l'Agenda 2030. Aquest projecte ens permetrà conèixer i treballar 16 dels 17 ODS, per acabar fent una exposició d'infografies: la millor de cada classe.

TRET DE SORTIDA: JORNADA DE CONSCIENCIACIÓ

"COOPERA PEL MEDI AMBIENT"

Aquesta campanya, finançada per l'Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament, ens ha ofert un taller de 2h que busca la sensibilització sobre les conseqüències de les diferents problemàtiques ambientals que afecten al món, posant el focus d’atenció al recurs de l’aigua. Pretén donar a conèixer la realitat que viuen milers de persones a Mesoamèrica, com a conseqüència de la gestió de l’aigüa dels rius, i fer una reflexió de la gestió que fem a casa nostra posant com a exemple la conca del riu Segre, i comparant-la, en aquesta ocasió amb el riu Salà (Guatemala).

El debat que hem fet després, posant-nos a la pell de diferents agents (ramaderia, hidroelèctriques, agricultura, ecologisme, l'administració i també la ciutadania) ha estat molt enriquidor.

RECOLLIDA SELECTIVA

En diferents grups, l'alumnat de tot 3r d'ESO, ens hem repartit per les zones properes a l'institut per tal de fer una recollida selectiva de brossa. N'hem fet fotos i hem quantificat aquesta brossa. Ens hem distribuït per les següents zones:

  • Plaça del Voluntariat – Plaça Clara Campoamor – Carrer Xavier Puig i Andreu.

  • Avinguda Pearson: Ous Siurana – Camp Futbol Pardinyes – Zona Skate i escola Riu Segre.

Després d'aquesta batuda de neteja, hem tornat a l'aula per fer-ne el tractament de dades i també fer una reflexió del que hem après en aquesta jornada d'inici del projecte SOStenible.

ELS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

QUÈ SÓN ELS ODS?

El 25 de setembre de 2015, els líders mundials varen adoptar un conjunt d'objectius i fites globals per tal d'eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots i totes com a part d'una nova agenda de desenvoluament sostenible. Cada objectiu té unes fites específiques que s'han d'assolir l'any 2030. Els ODS són cosa de tots: institucions, governs, empreses privades i individus com tu i com jo.

ODS 1: FI DE LA POBRESA (C. Socials)

Posar fi a la pobresa en totes les seves formes, i arreu del món.

Erradiquem la pobresa.

Què podem fer per eradicar la pobresa del món? Com podem aconseguir-ho? Però realment, què és la pobresa i quines són les necessitats que determinen si un és o no pobre? Quina relació hi té la globalització? Per què tenim tants móns, des del punt de vista econòmic?

Reflexionem i discutim sobre totes aquestes qüestions, i alguna més.

ODS 2: HAMBRE CERO (Llengua castellana)

Posar fi a la gana.

"Hambre cero" i textos publicitaris

Hem conegut i treballat la finalitat de l'ODS 2, hem reflexionat sobre com mengem al món a partir de les imatges d'en Peter Menzel i ens hem plantejat què podem fer per contribuir a l'assoliment d'aquest ODS.

També hem treballat els textos publicitaris: n'hem vist les característiques i els elements, hem analitzat el nostre anunci preferit, hem jugat amb els eslògans...

Fem de publicistes!

Després de veure i analitzar diferents anuncis publicitaris, ja sabem què ens agrada i què els fa atractius.

Ara és el nostre moment de contribuir a la conscienciació de la població, si més no del nostre entorn, per tal d'assolir l'ODS 2. Per això hem dissenyat, planificat, enregistrat, muntat i editat el nostre propi anunci.

ODS 3: SALUT I BENESTAR (Educació Física)

Garantir una vida saludable i promoure el benestar per a totes les edats.

Fes salut, camina!

Amb l'aplicació Strava i les tres rutes proposades pel departament d'Educació Física (d'entre 5 i 7 km), se'ns repta a sumar el màxim de km possible al llarg de les tres setmanes que dura el projecte. No cal que ho fem sols! La família i els amics poden ajudar al nostre grup a ser els campions!

Això sí, l'objectiu real és motivar-nos a fer esport i salut!

ODS 4: EDUCACIÓ DE QUALITAT (Llengua catalana)

Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, així com promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tothom.

"Educació de qualitat" i periodisme

Coneixem l'ODS 4: "Educació de qualitat" a través d'un vídeo i a partir del cartell i el tràiler del documental Camí a l'escola hem vist situacions i maneres d'arribar a l'escola molt difícils per a alguns infants del món.

També hem treballat la diferència entre notícia i reportatge, escrit i televisiu: n'hem analitzat característiques, estructura i vies de documentació més interessants (bibliogràfica, enquesta i entrevista). Finalment, n'hem fet un mapa mental.

Fem de reporters!

Ens posem mans a l'obra: Què és una educació de qualitat? La tenim? Com podem millorar-la?

El repte ara és que nosaltres siguem els reporters que redactin aquest reportatge, tot barrejant informació fiable i contrastada amb alguna entrevista i també, per què no, la nostra opinió.

En alguns casos, fins i tot ens ha donat temps d'enregistrar-lo com si d'un programa de ràdio es tractés!

ODS 5: IGUALTAT DE GÈNERE (Anglès)

Aconseguir la igualtat entre els gèneres i empoderar totes les dones i nenes.

HEforSHE

Des de la matèria d’anglès hem treballat amb els alumnes de 3r d’ESO l’objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) número 5, la igualtat de gènere, on hem analitzat des de diferents perspectives la situació de la dona en el passat i en l’actualitat. Cada grup d’alumnes ha triat una dada representativa i ha realitzat una campanya de conscienciació per aconseguir vèncer tots els obstacles que malauradament encara es troben moltes dones pel camí de la igualtat.

Aquesta campanya és una mostra més per donar visibilitat a totes aquelles dones que no tenen veu i col·labora amb el moviment HeforShe, una campanya mundial que ens convida com a societat a comprometre’ns i actuar contra les desigualtats de gènere.

Vosaltres també hi podeu participar unint-vos a www.heforshe.org/es

Be the change!

ODS 6: AIGUA NETA I SANEJAMENT (Taller de presentació)

Garantir la disponibilitat d'aigua i la seva gestió sostenible, així com el sanejament per a tothom.

Taller "Coopera amb el medi ambient"

L'ODS 6 el vam treballar amb el taller "Coopera amb el medi ambient", ja que és una manera de conèixer i reflexionar sobre què passa quan l'ésser humà intervé en l'ecosistema que l'envolta i quin n'és l'impacte. Concretament, vam parlar sobre l'impacte sobre una regió i un riu de l'Amèrica central, i després vam traslladar la qüestió al nostre riu, el Segre. Va ésser un joc de rol força interessant.

ODS 7: ENERGIA ASSEQUIBLE I NO CONTAMINANT (Tecnologia)

Garantir l'accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna.

El cotxe solar

A Tecnologia hem treballat els mecanismes de transmissió del moviment amb la sostenibilitat del medi mitjançant una pràctica al taller: la construcció d'un cotxe solar.

Els hem estat provant i ens han funcionat perfectament, després de l'esforç veiem la nostra recompensa. Fins i tot hem pogut fer curses!!

ODS 8: TREBALL DECENT I CREIXEMENT ECONÒMIC (Matemàtiques)

Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom.

Tractament de dades percentuals.

Aquest objectiu té com a finalitat la creació de llocs de treball dignes i oportunitats econòmiques per a tothom.

Des de la matèria de matemàtiques hem analitzat la situació actual de Catalunya, la de l’estat Espanyol i la d’Europa per tal de comprovar si anem ben encaminats cap a l’assoliment de les fites per a l’any 2030.

Hem treballat el tractament de dades amb fulls de càlcul, diagrames de barres, rectes de regressió... i evidentment, també hem treballat l'obtenció de conclusions.

ODS 9: AIGUA, INDÚSTRIA, INNOVACIÓ I INFRAESTRUCTURA (Tecnologia)

Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització sostenible i fomentar la innovació.

Productes sostenibles i innovadors.

Com podem satisfer les nostres necessitats diàries, construir, inventar i elaborar productes que siguin innovadors, i sobretot sostenibles?

Aquest és el repte que s'ha plantejat a l'alumnat: que juguin a ser inventors, constructors i també fabricants.

ODS 10: REDUCCIÓ DE LES DESIGUALTATS (C. Socials)

Reduir la desigualtat en i entre els països.

La cara i la creu.

Què vol dir viure en desigualtat? Per què es produeix, i on? Com podem reduir fins erradicar aquestes desigualtats?

Cada grup ha analitzat algunes notícies referents a diferents indrets i realitats del món, des de Sudan fins a Nova York, passant per Mèxic, Bolívia, Turquía, Nigèria o Pakistan. Després, han realitzat un fotomontatge on es mostren i comparen aquestes situacions de desigualtat.

ODS 11: CIUTATS I COMUNITATS SOSTENIBLES (Valors)

Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

Denunciem!

Hem conegut i treballat amb profunditat conceptes com "Inclusió, seguretat, resiliència i sostenibilitat", i a més, hem recorregut el nostre barri per enregistrar i denunciar aquells espais que no compleixen amb aquestes característiques tant importants per a la població.

ODS 12: PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLES (C. Naturals i Matemàtiques)

Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.

Bock&Roll (C. Naturals)

Ésser sostenible passa per ésser responsables tant en la producció de materials i productes com pel que fa al seu consum... així que hem posat fil a l'agulla!

Una bona manera d'evitar produir massa residus de plàstic i aluminis és l'ús d'embolcalls reutilitzables per a l'entrepà de cada dia com aquests bock&roll que ha preparat l'alumnat de 3r.

A més, evitant aquests productes nocius per a la natura també protegim la vida marina.

ODS 13: ACCIÓ PER AL CLIMA (Presentació i Matemàtiques)

Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

Batuda de neteja

El mateix de dia de la presentació ja ens vam posar mans a l'obra i en acció. Ho vam fer a través de la batuda de neteja que vam dur a terme als voltants del nostre institut.

Ben equipats amb bosses, guants i amb tots els elements necessaris per tal de garantir la nostra seguretat vam fer una recollida selectiva de brossa, la vam classificar i en vam fer fotos i recollir dades en una fitxa per comentar-ho després a l'aula.

Vam poder reflexionar sobre la quantitat de residus que generem i quin és el tractament que en fem. Ens vam trobar, per exemple, que a la zona on es fa la recollida porta a porta no vam trobar contenidors on deixar la brosa separada.

Estudiem les dades

Durant la batuda de neteja, l'alumnat ha anat quantificant la seva recollida: quantes bosses de plàstics, cartró/paper, vidre... s'ha recollit?

Després, també van fer una enquesta sobre hàbits de reciclatge i també de consum, i finalment tot això s'ha recollit en uns diagrames que han exposat a les seves infografies.

ODS 14: VIDA SUBMARINA i

ODS 15: VIDA D'ECOSISTEMES TERRESTRES (C. Naturals)

Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins. Gestionar de manera sostenible els boscos, lluitar contra la desertificació, aturar i capgirar la degradació de les terres, aturar la pèrdua de biodiversitat.

Mesocosmos aquàtic i terrestre.

Com podem demostrar que la natura és autosuficient, que es regula a sí mateixa? Doncs a través d'un mesocosmos.

Però això què és? Doncs és una recreació, en un recipient tancat, d'un ecosistema que pot viure per sí mateix, sense que hi intervinguem. Podem dir que és un "ecosistema en conserva" on hi ha un intercanvi d'energia entre els elements que en formen part, i l'única font d'energia externa és el sol. Interessant, oi?

ODS 16: PAU, JUSTÍCIA I INSTITUCIONS SÒLIDES (Religió)

Promoure societats justes, pacífiques i inclusives.

El Menú de la Justícia.

A molts països la justícia es troba greument compromesa a causa de la corrupció, la manca d'organismes jurídics suficients i l'abús policial, entre d'altres. Hem après com en el procés de pau que es va iniciar a Colòmbia fa uns anys s'hi van incloure mesures que afavoríssin un sistema més just, que ajudessin a totes les parts implicades a començar de nou, sense oblidar el dolor i promocionant la veritat. Gràcies a l'anotació d'aquestes mesures, però també dels elements que perjudiquen la justícia, hem pogut fer un "Menú de la Justícia" en el qual uns i altres queden reflectits de manera testimonial. Així mateix, ens hem adonat dels valors cristians que contenen els Drets Humans, com també de la importància que es respectin per aconseguir un món més just.

CLOENDA

EL PRODUCTE FINAL: L'EXPOSICIÓ

El producte final d'aquest projecte és l'exposició de les millors infografies de cada classe per a cadascun dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que hem treballat.

Amb la situació de pandèmia en què ens trobem, hem hagut de limitar-nos a exposar les infografies al passadís del centre, però en futures ocasions, podreu acompanyar-nos en primera persona per assistir a la presentació de l'exposició.

QUÈ HEM APRÈS?

Per acabar el projecte, hem realitzat l'auto i la coavaluació de la nostra feina al llarg del projecte, i també hem fet una reflexió sobre tot el que hem après durant el desenvolupament.

Cada grup tenia un color, i cada membre del grup ha escrit què ha significat per a ell o ella el projecte i què ha après. Després, ho hem compartit amb la resta de la classe...