NOTÍCIES DESTACADES

"Un nen, un professor, un llibre i un llapis poden canviar el mon".

Malala Yousafzai

Malala el 2014 es va convertir en la noia més jove en rebre el Premi Nobel de la Pau per defensar i lluitar a favor de l'educació de les dones.

Ha creat la Fundació Malala i actualment continua defensant els drets civils de les dones a tot el món.

Graduació de 2n de Batxillerat 2021

Des de la biblioteca us volem comentar que a la graduació de 2n de Batxillerat un any més l'alumnat ha rebut un petit detall però molt simbòlic: un llapis plantable perquè en la nova etapa que comencen continuïn construint i compartint coneixement.

Moltes vegades no som conscients de la importància d'un estri tan petit i humil com pot semblar un llapis, però, si ens aturem a pensar-ho detingudament, ens adonarem que, a l'igual que els llibres, és imprescindible per aprendre.

Des de la biblioteca us desitgem molta sort en la vostra nova etapa i que mai perdeu l'entusiasme per continuar aprenent.

UNA ROSA BEN DOLÇA PER A AQUEST SANT JORDI 2021

L'alumnat ha elaborat amb una piruleta i un poema una rosa per celebrar aquest Sant Jordi que malauradament encara no ha pogut recuperat completament la normalitat. Esperem que el curs vinent ja pugui ser diferent, però, mentre, que no faltin ni els poemes, ni l'art, ni les roses, ni la natura, ni els llibres, ni l'amistat, ni l'amor... ni la il·lusió que sempre ens fa aquesta celebració tan especial i tan nostra com és la Diada de Sant Jordi!

Punts de llibre a la manera dels antics escribans

L'alumnat de Clàssiques ha elaborat un punt de llibre amb un càlam i tinta preparada com es feia antigament.

Hem pogut gaudir d'aquesta experiència gràcies a l'alumnat i el professorat del seminari de Ciències que han elaborat aquesta tinta i els càlams al laboratori.

Quin goig que fan!

L'esforç sempre té recompensa

Aquí podeu veure algunes companyes del departament de Llengües preparant l'activitat de les roses i els regals per als guanyadors dels concursos literaris de Sant Jordi.

Trobada telemàtica amb Care Santos

L'alumnat de 2n ESO B ha tingut l'oportunitat, gràcies a l'editorial Edebé, de compartir una estona amb l'escriptora guanyadora del Cervantes de novela Juvenil i del premi Nadal 2017 Care Santos.

L'autora, durant una hora que se'ns ha passat volant, ens ha explicat secrets, mànies i idees per gaudir de la lectura.

L'alumnat ha aprofitat l'ocasió per fer-li preguntes sobre els seus llibres, que hem llegit com a lectures obligatòries aquest curs a 2n d'ESO, entre aquests es troben els títols Inbox, 50 cosas sobre mí i Mentira que han agradat tant que lel curs vinent continuarem llegint-los i recomanat-los.

També hem compartit aquesta notícia tan especial a l'Instagram de l'institut.

SANT JORDI 2021

UN SANT JORDI PLE D'ACTIVITATS

23 d'abril, la nostra diada més bonica

EL DIA DELS LLIBRES, LES ROSES, DE CERVANTES I SHAKESPEARE...

El departament de Llengües us desitja una feliç Diada de Sant Jordi

El departament de Llengües ha celebrat la diada amb un concurs literari de relats breus i poesia i amb un de recitació.

Hi ha hagut força participació i el moment de l'entrega de premis ha sigut molt emocionant!

Sempre queda una mica de perfum a les mans que ofereixen roses...

Des de l'assignatura de Llatí l'alumnat ha elaborat punts de llibre amb tinta que han fet a l'estil medieval a Ciències i amb un càlam.

El seminari de Clàssiques ha organitzat també un concurs de fotografia mitològica.

Exposició de Sant Jordi

Per celebrar aquest dia tan especial, hem muntat una exposició on hi podem veure simbologia de Sant Jordi i alhora de temàtica medieval. Destacar l'alfabet de lletres capitulars que utilitzaven els amanuenses o escrivans monàstics quan copiaven a mà els llibres als seus scriptoriums.

Com que no hi havia imprempta, era molt important fer còpies dels llibres, considerats tresors que guardaven el coneixement, perquè el foc, l'aigua, els insectes, les rates, els seus grans enemics, no acabessin amb l'únic exemplar existent.

La historia de la literatura està plena de tristes pèrdues de llibres que no es van copiar i que malauradament van desaparèixer per sempre, alguns a mans dels homes.

Concurs de portades per a la nostra revista del centre, Hipèrbole

Escollir la portada per a la revista ha sigut força difícil, perquè hi hagut molta participació i qualitat artística.

Exposició de roses elaborades a Tecnologia

Un curs més, hem pogut gaudir de l'exposició de roses elaborades a l'assignatura de Tecnologia.

Sempre ens sorprenen amb la gran varietat i creativitat que mostren.

NOTÍCIA DESTACADA (4)

17/03/2021

El seminari d'Anglès celebra un any més l'English Week

Irish Corner

Happy Saint Patrick's Day!

Llibres, música, cinema, tradicions... no podien faltar a l'exposició

NOTÍCIA DESTACADA (3)

08/03/2021

Dia Internacional de la Dona 2021

Des de la biblioteca de l'institut i en col·laboració amb el departament de Llengües hem volgut homenatjar totes les dones amb una exposició on es podien llegir frases, versos o fragments d'escriptores que han contribuït a donar veu a les dones.

El fil que ens uneix i ens fa més forts

L'exposició ha volgut mostrar de forma simbòlica que tots els membres de la comunitat educativa estem units pel mateix fil: el de compartir tots plegats el que sabem perquè així és com som més forts.

I avui el fil també ens uneix en una direcció, la de defensar la igualtat de totes les persones i els mateixos drets per a tothom.

Junts per la igualtat

Una imatge on tots estem units pel mateix fil vol representar la idea que la unió fa la força.

1.000 grulles per a un desig

Al projecte de primer d'ESO l'alumnat ha après a fer una grulla amb la tècnica de la papiroflèxia. Diu una llegenda que si fas 1.000 grulles i demanes un desig aquest es compleix. Muntar amb paper una grulla no és gens fàcil, però junts ho hem aconseguit i junts podem aconseguir també que es compleixi el nostre desig d'avui: igualtat i respecte per a tothom.

Aquí escrius tu, perquè la història l'escrivim tots plegats

Igual que les escriptores de l'exposició, nosaltres també hem volgut contribuir amb les nostres paraules a fer un món millor, perquè la història l'escrivim entre tots.

L'alumnat ha deixat les seves consignes i paraules per la igualtat al costat de l'arbre dels desigs i d'una grulla feta al projecte. Aquesta ja s'ha convertit en un símbol del nostre institut perquè tots puguem fer realitat els nostres desigs i volar dibuixant el nostre camí lliurement.

Montserrat Roig, Emily Dickinson, Jane Austen, Dulce María Loynaz, Ana María Matute, Carmen Martín Gaite... algunes d'elles van pagar un preu (l'exili, la soledat...) per poder dedicar-se al que només estava destinat als homes, fer sentir la seva pròpia veu, en un món on la dona era obligada a veure passar la vida entre les parets d'una casa sense poder projectar-se a l'exterior i desenvolupar i aportar tot el seu potencial.

Caterina Albert (Victor Català), les germanes Brontë, Amandine Aurore Lucile Dupin (George Sand)... són alguns exemples que podem llegir a l'exposició de dones que van escriure les seves obres sota un pseudònim masculí per poder publicar en un món d'homes, ja que a elles no els hi estava permès. La literatura es considerava una disciplina tan important i difícil, que alguns homes deien que el cervell de la dona no estava preparat per a poder ser escriptores ni intel·lectuals.

Virginia Woolf, Las sinsombrero, Simone de Beauvoire, Sor Juana Inés de la Cruz, Madame Curie, Wislawa Szymborska... premis Nobel, escriptores, actrius, filòsofes, científiques, pintores, escultores... tot un ventall de dones que la història a vegades ha oblidat injustament i a qui cal donar visibilitat.

"El sol surt igual per a tothom", paraules de l'Aldous Huxley que ens recorden que tots som diferents, però també tots som iguals i la natura i el sol no fan distincions, com tampoc hem de fer-les nosaltres.

Treballant i aprenent tots junts

Els alumnes de 2n ESO C visitant l'exposició i aprenent tots junts per construir un món més humà i just on tothom hi tingui el seu lloc i l'oportunitat de ser la millor versió de si mateix.

Gestió de les emocions

L'actitivat també ens ha servit per reflexionar i treballar sobre l'educació emocional i la gestió de les emocions.

LES COMPANYES HEM COMMEMORAT EL DIA DE LA DONA VESTINT DE LILA O PORTANT LA SAMARRETA DE L'INSTITUT

NOTÍCIA DESTACADA (2)

19/02/2021

Fes més gran el teu món llegint en altres llengües!

La biblioteca de l'Institut, en col·laboració amb el departament d'Idiomes i de Llengües, ha volgut contribuir, en el marc de la celebració del Dia de les Llengües Maternes, amb una exposició de lectures graduades en anglès i francès per animar l'alumnat a llegir llibres en altres llengües i millorar la seva competència comunicativa.

L'exposició ens mostra frases cèlebres que ens conviden a reflexionar sobre la importància d'aprendre altres idiomes i de llegir.

Aquests llibres t'atansaran una mica més al Sena, Montmartre, el Louvre i a la llum de París...

Impossible fer una exposició sobre literatura francesa sense l'emblemàtica i romàntica Torre Eiffel.

A la biblioteca hi podeu trobar en préstec un bon ventall de lectures per practicar el francès, entre aquestes autors com Victor Hugo, Alejandro Dumas...

Aquí podeu veure una petita mostra d'alguns dels llibres graduats per nivell que us esperen a la biblioteca i que podeu venir a agafar en préstec a l'hora dels patis.

Que no et falti un bon llibre a l'hora de l'Afternoon Tea

A l'exposició no hi podia faltar el te anglès, una bona combinació a l'hora de llegir un llibre i més si es pot fer a la vora de la llar de foc o al sofà amb una manteta ben suau.

Tampoc hi podien faltar ni la Jane Austen ni les germanes Brontë ni el Charles Dickens.

VÍDEO COMMEMORATIU DEL DIA INTERNACIONAL DE LES LLENGÜES MATERNES

En aquest enllaç podeu veure un magnífic vídeo molt emotiu que han gravat des de l'Aula d'Acollida per celebrar el Dia de les Llengües Maternes.

Felicitats a l'alumnat que hi ha participat i al professorat del departament de Llengües que hi ha treballlat, entre aquests, les companyes Miren Frade, Mònica Mombiela, Núria Revés, Maite Alarcón, Núria Cabiscol... Heu fet una gran feina!

https://drive.google.com/file/d/1CtLnrQpTczyPZCwOSblXhFTx_zfsCerX/view


«La llengua materna, la de les primeres paraules i l’expressió del pensament individual, constitueix el fonament biogràfic i cultural de cada persona… Les llengües són, de manera intrínseca, vectors de comprensió del proïsme i de tolerància. El respecte de tots els idiomes és un factor decisiu per garantir la coexistència pacífica, sense exclusió, de totes les societats i, dins d’elles, de tots els seus membres».

Extracte del missatge de la senyora Irina Bokova, directora general de la UNESCO.

21 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES LLENGÜES MATERNES

NOTÍCIA DESTACADA (1)

15/01/2021

Exposició de llibres sobre l'Holocaust

En el marc de les activitats organitzades pel departament d'Humanitats per conmemorar el Dia internacional de Commemoració de les víctimes de l'Holocust i que formen part del projecte Ser la llum a la foscor, la biblioteca del centre ha realitzat una exposició on podeu veure llibres que versen sobre l'Holocaust i informació sobre l'Anna Frank.

Activitat del departament d'Humanitats

L'alumnat ha encès unes simbòliques espelmes amb les quals han volgut contribuir a fer una mica menys fosca la foscor.

Aquest mural amb espelmes elaborades per l'alumnat ens recorda cada dia en entrar al centre que hem d'omplir el món de llum i formar-nos per arribar a ser la millor versió de nosaltres mateixos per poder fer del món un lloc millor i més lluminós.

Neus Català, una supervivent admirable

El departament d'Humanitats ha volgut homenatjar la Neus Català, supervivent del camp de concentració de Mauthausen. Just al davant del nostre institut, un carrer porta el seu nom i allí l'alumnat ha celebrat un acte molt emotiu per recordar aquesta dona tan valenta i admirable.

El professor Hugo ha tocat una peça al violí que ha fet encara més especial aquest acte.

Llibres que il·luminen la foscor

El títol de l'exposició recull la idea del projecte i el pòster mostra imatges d'una biblioteca taiwanesa on els llibres brillen silenciosament i humil i que hem escollit per intentar donar una mica de llum a les colpidores imatges del camp d'Auschwitz-Birkenau sota la boira i del Monument a l'Holocaust de Berlí.

Aquest impressionant monument va ser dissenyat per l'arquitecte Peter Eisenman i per l'enginyer Buro Happold. Es tracta d'un camp inclinat de 19,000 metres quadrats cobert per una reixeta quadriculada en la qual estan situades 2,711 lloses de formigó. Aquestes lloses tenen unes dimensions de 2,38 m de llarg i 0,95 m d'ample, i varien quant a la seva altura, des dels 0,2 m als 4,8 m. D'acord amb el projecte d'Eisenman, les lloses estan dissenyades per produir una atmosfera incòmoda i confusa, i tot el monument busca representar un sistema suposadament ordenat que ha perdut contacte amb la raó humana.

Amb tot, en un full informatiu turístic oficial s'afirma que el disseny representa una aproximació radical al concepte tradicional de monument funerari, en part perquè Eisenman no fa servir cap tipus de simbolisme. Un annex subterrani denominat Ort der Information (Punt d'informació) conté els noms de totes les víctimes jueves de l'holocaust conegudes, obtinguts del museu israelià Yad Vashem.

La construcció es va iniciar l'1 d'abril de 2003 i va ser acabat el 15 de desembre de 2004. Va ser inaugurat el 10 de maig de 2005. La periodista alemanya Lea Rosh va ser la principal impulsora del monument.

Cada llibre, una llum...

A l'exposició hi podem trobar títols com "El nen del pijama de ratlles", "El violí d'Auschwitz", "La chica del abrigo azul", "Pájaro blanco", "Sin flores ni coronas", "Donde aprenden a volar las gaviotas", "Sin destino", del premi Nobel de Literatura Imre Kertész... entre altres.

També "Cuando Hitler robó el conejo rosa", novel·la que s'ha portat no fa gaire a la gran pantalla amb el títol "El año que dejamos de jugar".

Aquí podeu veure el tràiler de la pel·lícula:

https://www.youtube.com/watch?v=XPg2qw2KzKI

També us recomanem la pel·lícula "Jojo Rabbit". Us deixem el tràiler:

https://www.youtube.com/watch?v=eSdIUJNHdDQ

Un petit racó en homenatge a una gran persona

A l'exposició no hi podia faltar un lloc per a l'Anna Frank, una noia jueva que es va amagar el 1942 dels nazis durant l'ocupació dels Països Baixos. Va ser descoberta 2 anys després i el 1945 va morir de tifus al camp de concentració de Bergen-Belsen juntament amb la seva mare i la seva germana. Només el pare va sobreviure i en sortir va decidir publicar el diari de l'Anna perquè tothom el pogués llegir i ajudés a conscienciar la gent perquè mai més es torni a repetir l'Holocaust.

El diari de l'Anna Frank

Si voleu llegir aquest famós diari de lectura imprescindible el teniu a la biblioteca en català, castellà, en format novel·la gràfica i en obra de teatre.

Aquí us compartim l'enllaç a la pàgina oficial de la Casa Museu de l'Anna Frank. Hi trobareu molta informació .

Us recomanem que hi feu una visita!

https://www.annefrank.org/es/

Notícia publicada al diari La Mañana que recull l'activitat

15/01/2021


Territoris.cat també recull la notícia a la seva web

L'Institut La Mitjana mostra l'exposició del projecte De Lleida a Mauthausen, realitzada per l'Ajuntament de Lleida. La inauguració s'ha fet amb la presència d'alguns dels alumnes protagonistes del viatge, que han explicat la seva experiència als alumnes de 4t d'ESO.

Es tracta d'una activitat que forma part del projecte "Ser la llum a la foscor", en què l'alumnat de 4t commemora el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust en col·laboració amb el Grup de Treball de Memòria Històrica de Lleida.

Una lliçó de coratge

Aquí podeu llegir la sinopsi d'una emocionant novel·la molt ben documentada i de qualitat literària basada en fets reals que rescata de l'oblit una de les més commovedores històries d'heroisme cultural.

Sobre el fang negre d'Auschwitz que tot ho engoleix, Fredy Hirsch ha aixecat en secret una escola. En un lloc on els llibres estan prohibits, la jove Dita amaga sota el seu vestit els fràgils volums de la biblioteca pública més petita, recòndita i clandestina que hagi existit mai. Enmig d'l'horror, Dita ens dona una meravellosa lliçó de coratge: no es rendeix i mai perd les ganes de viure ni de llegir.

La Dita cada dia treu de l'amagatall els llibres perquè professors i voluntaris comparteixin el seus coneixements amb el altres. No tenen res més, ni paper, ni llapis, però, conscients de la importància de l'educació fins i tot en aquelles condicions, cada dia es juguen la vida per continuar ensenyant i aprenent.


Al camp de concentració de la Dita es feien llapis amb trossets de fusta amb la punta cremada per poder escriure i dibuixar.

Víctor Clavijo recita Auschwitz del poeta León Felipe

L'actor comparteix al seu Twitter aquestes paraules:

Se cumplen 76 años de la liberación de #Auschwitz . El descubrimiento de tal horror x parte del mundo cambió para siempre la idea de INFIERNO. Así se lo explicaba el poeta LEON FELIPE a Dante en este poema. En memoria de los millones de asesinados por el nazismo.

Si vols escoltar-lo recitant aquest colpidor poema, fes clic aquí:

https://twitter.com/VctorClavijo/status/1354360515984842752