NOTÍCIES CULTURALS

En aquest espai hi trobaràs notícies sobre premis literaris, autors, pel·lícules, museus i altres informacions relacionades amb la cultura. Fer-hi una ullada de tant en tant t'ajudarà a mantenir-te al dia.

5 de febrer de 2021

Una llibreria de Sevilla imprimeix llibres en 7 minuts

Llibres exprés

S'ha acabat voler llegir un llibre i no poder tenir-lo perquè està esgotat. Una llibreria de Sevilla pot imprimir-los i tenir-los llestos per a la seva venda en només set o vuit minuts, sempre això sí, que el títol en qüestió pertanyi a una de les editorials amb les quals col·labora.

De moment, disposen de més de 30.000 títols. Normalment a les prestatgeries d'un establiment hi caben uns 10.000 exemplars.

Amb aquesta novetat, s'evita el temps de fabricació i es redueixen els excedents d'estoc. La màquina que ho fa possible s'anomena "Dragona".

Què us sembla aquesta idea?

Si voleu escoltar la notícia aquí teniu l'enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=cK00sjVa0vY

3 de febrer de 2021

Pablo Gutiérrez guanya el Premio Edebé de Literatura Juvenil 2021

Amb la novel·la El síndrome de Bergerac Pablo Gutiérrez ha guanyat el premi Edebé de Literatura Juvenil 2021.

Nascut a Huelva el 1978, Gutiérrez va ser seleccionat per la revista Granta com un dels millors narradors joves en espanyol, quan tot just havia publicat la seva primera novel·la, Rosas, restos de alas, que va rebre el Premio Tormenta al mejor autor novel. Des de llavors, no ha deixat de publicar les seves obres amb gran èxit, mentre imparteix classes en un institut, dona conferències i participa en taules rodones.

La seva propera novel·la, que també publicarà Edebé, serà Memoria de la chica azul.


Aquí podeu llegir una entrevista que s'ha fet a l'autor:


https://www.diariodecadiz.es/ocio/Pablo-Gutierrez-Edebe-homenajea-Cyrano_0_1542146473.html

14 de gener de 2021

Foto: Lee Kuo-min.

A la penombra, només els llibres il·luminen el camí

La fusta fosca que domina el conjunt contribueix a la foscor, com les pesades catifes que cobreixen el terra ho fan al silenci, absorbint el ressò de les veus i les petjades d'altres visitants.

De fet, tota la llibreria està dissenyada per reduir la interacció amb qualsevol altra persona. En passejar entre els seus passadissos d'atmosfera onírica no sembla haver-hi ningú més, de manera que tota l'atenció se centra en l'experiència.

Enmig de la foscor i del silenci, només tu i els llibres

https://www.tendenciashoy.com/arte/arquitectura/taiwan-una-libreria-donde-la-unica-luz-es-la-de-los-libros.html

Una llibreria on l'única llum és la dels llibres

La llibreria Wuguan, ubicada a la ciutat portuària de Kaohsiung, a Taiwan, està a les fosques i en silenci

Tènues llums il·luminen únicament les portades dels llibres, que semblen surar en un santuari màgic

20 de desembre de 2020

Jólabókaflóð, la tradició islandesa de regalar llibres la Nit de Nadal

Desembre 24, una família a Islàndia acaba el seu sopar nadalenc. Tots els seus integrants es posen còmodes al voltant de la xemeneia i comencen a llegir una novel·la, sovint l'últim títol de novel·la policíaca d'Arnaldur Indridason, un èxit de vendes al seu país gairebé des de l'any 2000. Aquest escenari és el més comú al país europeu, ja que cada desembre, des de la Segona Guerra Mundial, se celebra el Jólabókaflóð, que consisteix a regalar llibres per Nadal per llegir-los aquella mateixa nit.

Nascut en una etapa de pobresa en què el paper era barat, el Jólabókaflóð es va tornar tan popular que, segons l'associació d'editors islandesos, set de cada deu persones regalen un llibre per Nadal.

Aquesta tradició es promociona mitjançat un catàleg anomenat Bókatíðindi i que es distribueix a les bústies dels 360 mil habitants d'Islàndia. Les seves 80 pàgines contenen més de 800 recomanacions de novel·les, poemes i llibres juvenils, entre altres.

Què us sembla aquesta tradició? Crec que és una idea fantàstica perquè, no ho oblidem:

QUI REGALA LLIBRES

REGALA AMOR!

18 de novembre de 2020

Quan Brines ha escoltat al telèfon el ministre de Cultura i Esports comunicant-li el guardó, el poeta ha dit: "He pensat que la meva mare estaria molt contenta, li hauria donat molta alegria, perquè alguna vegada va pensar que jo anava per on volia; creia que no anava pel millor camí i a la fi ha resultat que ha estat el millor ".

El poeta Francisco Brines guanya la 46a edició del Premio Miguel de Cervantes 2020

L'autor de 88 anys, representant de la generació prodigiosa dels 50, obté el guardó més prestigiós de les lletres castellanes, dotat amb 125.000 euros. Brines és un dels més importants creadors de la literatura espanyola de la segona meitat de segle XX, un dels últims representants de la prodigiosa generació dels 50, dels nens de la postguerra espanyola. És el poeta intimista de la generació dels 50 que més ha aprofundit en l'experiència de l'ésser humà individual enfront de la memòria, el pas del temps i l'exaltació vital.

5 de novembre de 2020

El 2017, va guanyar la 73 edició del Premi Nadal amb el títol "Media vida"

A la biblioteca del centre tenim gairebé tots els títols de la Care Santos. Si vols gaudir d'una bona lectura, t'animem a venir a buscar-ne algun.

La trilogia "Mentida", "Veritat" i "Por" no et deixarà indiferent. Si t'agraden els llibres d'aquesta escriptora, tampoc et pots perdre "Lalluna.com", premi Edebé 2003.

A 2n d'ESO llegim i treballem alguns dels seus llibres al segon trimestre, "Inbox" i "Mentira"

Care, Santos, una de les autores més reconegudes de la literatura juvenil ha estat guanyadora del Premi Cervantes Chico 2020. Premi atorgat en reconeixement a les seves obres publicades de Literatura Infantil i Juvenil i a tota la seva trajectòria com a escriptora d'èxit.

30 d'octubre de 2020

Al primer trimestre, a 4t d'ESO, llegim aquest curs aquesta commovedora novel·la que vol conscienciar i acabar amb l'assetjament escolar.

Aquí podeu escoltar l'Eloy Moreno presentar la novel·la:

https://www.youtube.com/watch?v=rMbIaSWil-4

'Invisible', d'Eloy Moreno, arribarà al cinema

"Invisible", un dels majors fenòmens de la literatura juvenil, un cant contra el bullying.

La productora Áralan Films ha adquirit els drets cinematogràfics d'"Invisible", l'exitosa novel·la d'Eloy Moreno amb més de 100.000 exemplars venuts, 20 edicions a Espanya i traduïda a set idiomes.

Aquest fenomen literari narra, a través dels ulls d'un innocent nen, una història que podria ser la de qualsevol de nosaltres, mostrant-nos la xacra social de l'assetjament escolar des d'una perspectiva diferent i necessària, deixant en evidència les mancances del sistema i fent-nos descobrir de forma sorprenent el major error en què tots caiem: la indiferència.

La novel·la ha estat guardonada amb el I Premi Yoleo de lectura per a joves, el Premi Hache 2020 i ha resultat finalista dels premis Menjallibres, tots ells atorgats per alumnes i joves lectors.

26 d'octubre de 2020

Dujiangyan Zhongshuge, la biblioteca de la Xina que reflecteix i projecta la seva pròpia imatge

Xina sembla decidida a convertir-se en el racó somiat de tots els amants dels llibres. Les seves ciutats han inaugurat durant els últims anys tota mena de biblioteques futuristes. Gairebé totes destaquen per l'al·lucinant de les seves formes arquitectòniques avantguardistes. Aquesta destaca pel seu aspecte catedralici. Les seves columnes de llibres es projecten sinuoses fins a la teulada de les seves sales, generant un aire de grandesa i temple del coneixement molt del gust dels apassionats per les llibreries i de aquella que descriu Umberto Eco a "El nom de la rosa".

Guarda 80.000 llibres, molts, però en absolut un rècord, ja que la biblioteca de Harvard conté més de 20 milions de volums, el que la converteix en la major biblioteca acadèmica dels Estats Units, i la quarta entre les cinc "megabiblioteques" del món (després de la Biblioteca del Congrés de Washington DC, la Biblioteca Britànica, i la Biblioteca Nacional de França, i per davant de la Biblioteca Pública de Nova York).


LA BIBLIOTECA DE TIANJIN, UN ALTRE PRODIGI ARQUITECTÒNIC XINÈS

Una biblioteca futurista que s'ha fet viral i que es convertirà en un dels racons somniats per als apassionats dels llibres

Si voleu llegir la notícia ampliada o veure més imatges de la biblioteca, ho podeu fer des del següent enllaç:

https://magnet.xataka.com/un-mundo-fascinante/dujiangyan-zhongshuge-alucinante-biblioteca-china-que-refleja-proyecta-su-propia-imagen

Quan veig aquestes biblioteques, no puc deixar de preguntar-me, com feia Borges, quantes vides necessitaria per poder llegir-los tots... malgrat que sempre em responc el mateix, que és impossible arribar al coneixement absolut, com és impossible arribar a tenir tots els llibres que hi ha al món, encara que alguns ho van intentar en el passat, quan els llibres eren únics perquè només n'hi havia un exemplar i eren objectes de desig per als privilegiats que sabien llegir les seves pàgines, i llavors m'adono que realment el que és important no és tenir tots els llibres del món o saber-ho tot, sinó no perdre mai les ganes ni de llegir ni d'aprendre.

Us animo a explorar aquests laberints de llibres i a trobar entres les seves pàgines tot allò que us ajudi a ser la millor versió de vosaltres mateixos! El potencial és dins vostre i els llibres us ofereixen les eines i el camí per desenvolupar-lo.

15 d'octubre de 2020

Pots agafar en préstec a la biblioteca de l'institut aquesta novel·la!

Premi Nacional de Literatura Infantil y Juvenil 2020

L'escriptora Elia Barceló ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2020 per" L'efecte Frankenstein", títol amb el qual Barceló homenatja l'obra de Mary Shelley.

Anteriorment, Barceló ja havia rebut el premi Edebé per aquesta novel·la que introdueix al lector en el context social i intel·lectual del segle XVIII, on la presència de la dona era escassa o inexistent.

El lector es converteix en Nora, una estudiant de medicina del segle XXI, que haurà de cohabitar amb aquesta societat i afrontar els xocs culturals i dilemes morals de l'època.

El guardó, que atorga el Ministeri de Cultura, està dotat amb 20.000 euros.

Premi Planeta 2020

El Premi Planeta és un premi amb tradició, una distinció que es manté fidel a la idea de homenatjar els autors de novel·la en llengua castellana i fomentar l'afició per la lectura.

És un dels premis literaris espanyols més importants i està dotat en 601.000 euros.

Les novel·les que obtenen aquest guardó solen trobar-se entre les més llegides i venudes per Sant Jordi.

"Aquitania", guanyadora del premi Planeta 2020

L'escriptora vitoriana Eva García Sáenz de Urturi ha sigut guardona en la 69 edició d'aquest premi amb "Aquitania", un 'thriller' medieval que vol homenatjar "El nom de la rosa" protagonitzat per la sobirana Leonor, consort de dos regnes, França i Anglaterra, al segle XII.

Autora de la "Trilogia de la ciutat blanca", amb més d'un milió de lectors i traduïda a 15 idiomes en més de 30 països, pocs han venut més llibres que ella a Espanya en els últims anys. I per a ella tot va començar autopublicant les seves pròpies novel·les.

Barneda, finalista del Premi Planeta 2020

Sandra Barneda s'ha emportat els 150.350 euros del finalista amb la novel·la "Un océano para llegar a ti".

Barneda ha agraït el guardó per videoconferència perquè "els somnis estan per complir-se" i ha confessat que el seu llibre és un homenatge a la vulnerabilitat "que abraça les ferides de la vida".

L'entrega de premis s'ha dut a terme al Palau de la Música i en una cerimònia amb menys convidats a causa de la pandèmia.

"Estar informat i opinar és un dret dels lectors".

Drets imprescindibles dels lectors