Disfresses upcycled!
Disfresses upcycled per la Ludoteca pública de Gardeny (Lleida)
El projecte "Disfresses Upcycled" té per objectiu principal dissenyar i confeccionar disfresses a partir de donacions de roba tot recuperant, readaptant, redissenyant i revaloritzant-la. Aquesta iniciativa forma part dels projectes de Guindàvols en Verd i s'integra a l'optativa "Guindàvols en verd" de 3r d'ESO. L'acció està motivada per la consciència ambiental i la crítica a la indústria de la moda ràpida, considerada la segona més contaminant del planeta. A més, i donat que s’ha establer una col·laboració amb la Ludoteca Pública de Gardeny, també ens suposa una gran motivació que aquestes disfresses puguin ser accessibles pels infants de la nostra ciutat, Lleida, ja que s’hi podrà jugar a la ludoteca.
Accions Prèvies
Durant la primera etapa del projecte, l’alumnat de l'assignatura optativa "Guindàvols en verd" del curs 22-23 van veure el documental "El Citarum: el riu més contaminat del món". Aquesta projecció va ser molt important per prendre consciència de l'impacte ambiental de la indústria de la moda i va servir de motivació per emprendre accions concretes.
Amb l'objectiu de conscienciar la comunitat i difondre el missatge de manera creativa, es van redactar guions de teatre que posteriorment va representar l’alumnat de l’Optativa de teatre de 3r d’ESO. Van esdevenir esquetxos de denúncia a la indústria de la moda ràpida que es van enregistrar i fer públiques. També se’n va escollir una per representar a la fira de cloenda dels projectes d’Escoles Sostenibles de Lleida al Parc de la Mitjana.
Entrem en matèria
Es va organitzar una visita a la Ludoteca de Gardeny per entendre millor les necessitats dels infants i es va realitzar una sessió de formació titulada "Disfresses amb Valors". Aquesta activitat va involucrar l’alumnat de “Guindàvols en verd” en la conceptualització del projecte.
A continuació vam endinsar-nos en una fase de disseny, amb un enfocament en valors educatius i sostenibles. Es pretén que quan els infants juguin amb les disfresses, aquestes puguin fomentar la seva creativitat. També ens van demanar que no fossin sexualitzades ni representessin superherois o superheroïnes ni el gènere binari. El resultat va ser el disseny de quatre capes: la capa pizza, la macedònia, l'amanida i la d'anem d'excursió!
Posteriorment, es va organitzar una campanya de recollida de roba al centre. Aquí en teniu el cartell. L’objectiu és implicar tota la comunitat educativa en el projecte. Una vegada es va disposar de la roba, va ser organitzada i es va portar al taller de moda on l’alumnat del CFGM de confecció i moda arranjaran la roba i configuraran les capes.
Com són aquestes capes?
S'han dissenyat 4 capes tematitzades que les acompanya a cadascuna un saquet que porta diferents peces que representen els ingredients de la pizza, la macedònia i l'amanida. Cada infant ha d'escollir els ingredients per crear la capa que més li agradi! I primer la pot fer d'una manera i després d'una altra. De ben segur que estaran per llepar-se'n els dits!
Amb la capa anem d'excursió podran escollir si van d'excursió a la platja o a bosc! El sistema és el mateix, han de triar i enganxar a la capa aquells elements de la bossa que més els agradaria endur-se per anar d'excursió. Després poden imaginar quines aventures viran aquest gran dia!
Creació de les Disfresses
La fase actual del projecte consisteix en la creació i materialització dels accessoris tematitzats de les capes per part de l'alumnat de l'optativa "Guindàvols en verd" i de les capes per part de l'alumnat del CFGM de Confecció i Moda. Tenim previst finalitzar aquest projecte a finals de curs 2023-2024 i així poder fer l'entrega de les disfresses a la Ludoteca.
Conclusió
El projecte és una iniciativa educativa innovadora que aborda problemàtiques ambientals, les dona a conèixer a la comunitat i en fomenta la participació d'aquesta. La col·laboració amb altres entitats enriqueix l'experiència i beneficia la comunitat. Aquesta acció demostra el potencial de l'educació com a motor de canvi positiu en la societat.
Autor de l'article:Byron Job